/ - Фото: RTV NIKšIć, портал RTV NK
15/11/2021 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Боровинић Бојовић: Инвестиције за здравство 10 пута веће у односу на ову годину

Овом приликом др Бојовић је истакла да је епидемијска ситуација сложена и захтијева опрез, али и позвала суграђане да се вакцинишу

Буџет за здравство у наредној години биће већи за око 30 милиона у односу на ову, јавља RTV Nikšić и портал RTV NK.

На тај начин требало би да се обезбиједе континуитет и квалитет пружања здравствене заштите кроз улагања у љекове, опрему, реконструкцију и адаптацију радних простора, а у свијетлу најављеног буџета једна од првих тема која је отворена је и повећање плата здравственим радницима.

Буџет за здравство у наредној години биће већи за око 30 милиона у односу на текућу годину, казала је за Телевизију Никшић др Јелена Боровинић-Бојовић, министарка здравља. Предвиђено је да буџет Фонда за здравствено осигурање буде повећан, а једна од тема која је отворена је и повећање плата здравственим радницима.

-У односу на прошлу годину буџет за здравство је значајно већи, имамо готово девет милона еура у односу на претходних 2,2 милиона, у оквиру којих су била одвојена средства за ЕУ. Имамо веома важну најаву повећања плата здравственим радницима и само 15 милиона еура ће бити намјењено у те сврхе. Укупан додатни буџет за фонд за здравствено осигурање износиће 30 милиона више него прошле године- навела је министарка.

У наредној години повећањем капиталног буџета за здравствени систем урадиће се много. Инвестиције за здравство биће веће 10 пута у односу на ову годину. Планира се изградња болнице у Пљевљима, али и реконструкција болнице у Никшићу.

-Реконструкција ће бити урађена како би се омогућило боље функционисање Опште болнице Никшић и комплетне здравствене установе. Планиран је и скенер као и магнет за болницу, што ће олакшати њено даље функционисање- додала је Боровинић Бојовић.

Овом приликом др Бојовић је истакла да је епидемијска ситуација сложена и захтијева опрез, али и позвала суграђане да се вакцинишу.

-Број новооткривених случајева у посљедње вријеме је у значајном порасту, тако да се захтјева додатни опрез. Од данас ће на снази бити кориговане епидемиолошке мјере и оно што бих истакла јесте обавеза посједовања ковид пропусница, које су биле на снази и прије нових мјера- закључила је она.

Новим епидемиолошком мјерама које су на снази од данас забрањују се прославе, свадбе на отвореном и затвореном простору, као и рад ноћних клубова. Из ресорног министарства се надају да ће уз поштовање мјера доћи до пада броја новозаражених инфекцијом ковид 19.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:49