/ - FOTO: UNSPLASH - AMY SHAMBLEN
08/03/2024 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Čestitke za 8. mart: "Ovo vrijeme ukazuje na sve veći značaj žene u društvu"

Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta širom svijeta. Povodom toga upućene su čestitke koje dolaze iz redova politike i javnog sektora.

FORCA: Danas izražavamo posebnu zahvalnost majkama i ženama

Danas je važan dan za žene, koji je nedovoljan da se izrazi zahvalnost za izuzetnu ljubav i žrtve koje su žene dale za napredak porodice i razvoj društva, saopštila je Nova Demokratska Snaga FORCA.

- Uporedo procesima demokratizacije, tokom posljednjih decenija društvo je uključeno u proces rodne emancipacije. Međutim, rodna emancipacija i dalje stoji iza stepena demokratizacije društva. Naša zemlja će postati još ljepša, samo sa ženama koje su srećne i ostvarene u svakom pogledu i ravnopravne sa muškarcima u javnom i profesionalnom životu. Osnaživanje žena olakšava izazove - navode u saopštenju.

Dodaju da zato danas izražavamo posebnu zahvalnost albanskim majkama i ženama na njihovoj energiji, doprinosu i brizi na poslu i u društvu.

Abazović: Međunarodni dan žena prilika je da preispitamo poziciju žene u patrijarhalnom društvu i da je mijenjamo na bolje

- Današnji dan, Osmi mart prilika je da preispitamo i razumijemo poziciju žene u patrijarhalno ustrojenom društvu u kom postoje različiti nivoi diskriminacije i da shvatimo njenu ulogu u kontekstu dnevne politike i da je mijenjamo na bolje. Žene u Crnoj Gori često su žrtve nasilja i femicida, nerijetko u ekonomskom ropstvu i nijesu jednako plaćene za svoj rad kao njihove kolege i diskriminisane su po više osnova - seksualnosti, starosti, izgleda, profesije, životnih izbora...- saopštio je lider Građanskog pokreta URA dr Dritan Abazović.

On je naveo da nas Međunarodni dan žena iznova opominje da su današnja ženska prava prvenstveno rezultat mukotrpne višedecenijske borbe za bolji cjelokupni društveni položaj žena i da ta borba ne smije stati.

- Svakoj ženi u Crnoj Gori, ali i širom svijeta, naročito u onim krajevima gdje se još bore za elementarna prava, čestitam Osmi mart -  zaključio je on.

Strujić-Harbić: Moramo biti hrabrije, istrajnije i odlučnije kako zbog nas tako i zbog generacija koje dolaze

Kenana Strujić-Harbić, poslanica Bošnjačke stranke poručila je da "bez obzira na činjenicu da su ženska ljudska prava uznapredovala ne samo kod nas već i u svijetu, još uvjek se ne možemo pohvaliti da smo došle u približno ravnopravan položaj.

- Koliko nas je na mjestima odlučivanja, koliko nas je na mjestima rukovođenja, koliko nas je zapravo uključeno na tržište rada??? Šta smo uradili po pitanju motivacije da žene pokrenu vlastiti biznis, koliko smo ih osnažili da bez straha za vlastitu egzistenciju mogu napustiti nasilnika? Jesmo li kao društvo svjesniji obaveze da se nasilje koje se dešava u komšiluku, na ulici u školama tiče i nas i da se mora prijaviti - navodi ona.

Strujić-Harbić pita "koliko smo edukovali policiju da sa senzibilitetom obavlja razgovor sa žrtvama nasilja ili koliko u svim institucijama koje se bave nasiljem, poznaju protokole o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama?"

- I tako bih mogla nastaviti niz pitanja na koje svi znamo odgovor. Urađeno je jako malo! Moramo biti hrabrije, istrajnije i odlučnije kako zbog nas tako i zbog generacija koje dolaze! Ne smijemo dozvoliti da se žene sputavaju samo zato sto su žene! Nastaviću sa borbom za bolji položaj svake od nas! Sretan 8. Mart - PORUČUJE ONA.

SSCG: Investirajte u žene - ubrzajte napredak

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, Odbor za ravnopravnost Saveza sindikata Crne Gore želi da istakne važnost kontinuirane borbe za prava žena u svim sferama društva, uključujući i radnu sredinu. T

- Ovaj dan nije samo prilika za slavlje dostignuća žena, već i podsjetnik na neophodnost nastavka borbe za ravnopravnost. Sindikati igraju ključnu ulogu u promociji jednakih prava i pravednih uslova rada za sve radnike i radnice. Borba za ravnopravnost u radnom okruženju ne samo da poboljšava kvalitet života žena, već doprinosi i ekonomskom prosperitetu zajednice - navode u saopštenju.

Dodaju da ovogodišnja tema Međunarodnog dana žena,,,Investirajte u žene: Ubrzajte napredak", poziva nas da djelujemo sada i odlučno kako bismo ostvarili promjene koje su neophodne za postizanje potpune ravnopravnosti.

- To znači borbu protiv rodno zasnovane diskriminacije na radnom mjestu, osiguravanje pristupa jednakim mogućnostima za napredovanje i unapređenje karijere, kao i borbu protiv rodno zasnovanih razlika u platama. Odbor za rodnu ravnopravnost SSCG poziva sve sindikalne članove i članice, kao i sve ostale građane i građanke, da se pridruže u borbi za ravnopravnost i solidarnost. Samo zajedničkim naporima možemo ostvariti pravednije društvo u kojem će svaka osoba imati jednake mogućnosti i prava, bez obzira na pol, rasu, ili bilo koji drugi lični karakteristiku - poručuju oni.

Poručuju da ovog 8. marta, neka nam bude podsjetnik da je borba za ravnopravnost kontinuirani proces koji zahtijeva angažovanost svih nas.

Žene iz dijaspore spremne da unaprijede položaj dama u Crnoj Gori

Pejović: Žene i dalje predstavljaju manjinu u društvenom, ekonomskom i političkom životu

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović uputio je čestitku povodom 8. marta.

- U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, svim građankama želim srećan 8. mart - Međunarodni dan žena. Dok obilježavamo ovaj dan, valja podsjetiti da se izazovi sa kojima se žene susrijeću međusobno prepliću i podupiru, čineći svaki od njih ozbiljnijim nego kada bi ih posmatrali pojedinačno. To rezultira činjenicom da iako žene čine blagu većinu ukupne crnogorske populacije, a samim tim i njenog potencijala, one i dalje predstavljaju manjinu u društvenom, ekonomskom i političkom životu Crne Gore - navodi on.

Dodaje da prema međunarodnom Indeksu rodne ravnopravnosti, u 2023. godini Crna Gora je ostvarila skor od 59.3 poena na skali od 0 do 100, gdje skor „100“ označava potpunu ravnopravnost.

-Rezultat je bolji nego prije pet godina kada je indeks prethodno mjeren, ali je i dalje znatno ispod evropskog prosjeka. Ako posmatramo Evropsku uniju, 20 od 27 članica EU postiglo je bolji rezultat od našeg. Navedeni indikator pokazuje da je integrisanje principa rodne ravnopravnosti u temelje našeg društva proces koji i dalje traje. Skupština ima ključnu ulogu u ovom procesu i biće pouzdan saveznik društvenim akterima koji za cilj imaju jednako učešće žena i muškaraca u svim oblicima društvenog djelovanja - zaključuje on..

Ombudsman: Neprihvatljiv stepen izražene mizoginije, seksizma i diskriminacije po osnovu pola

Obilježavanje 8. marta povezano je sa protestima koje su organizovale radnice tekstilne industrije  u cilju borbe za širi opseg, prije svega radnih prava, daleke 1857. godine u Njujorku. Iako su u crnogorskom društvu žene većina, one su i dalje nedovoljno vidljive u mnogim oblastima, od politike, upravljačkih struktura, do sporta i umjetnosti, pa se čini da razloga za zabrinutost ima  i ove godine, a posebno ako se ima u vidu da je procenat žena u Skupštini 21 odsto, a u Vladi 17 odsto u odnosu na muškarce, kazao je ombudsman Siniša Bjeković.

- S tim u vezi, prilika je da još jednom ukažemo i na neprihvatljiv stepen izražene mizoginije, seksizma i diskriminacije po osnovu pola, posebno prema ženama u javnom životu, što svakako djeluje obeshrabrujuće, posebno kada ne uslijedi opšta društvena osuda i adekvatan institucionalni odgovor.

Institucija Zaštitnika zalaže se i za poštovanje i unaprjeđenje položaja svih žena, a posebno stavlja akcenat na nepovoljniji položaj osjetljivih ili višestruko marginalizovanih grupa kao što su žene žrtve nasilja u porodici, samohrane majke, Romkinje, žene sa invaliditetom, žene iz ruralnih područja, lezbejke, trans žene, žene migrantkinje, žene korisnice psihoaktivnih supstanci.

Dobro poznatim sloganom “hljeba i ruža”, pri čemu hljeb predstavlja ekonomsku sigurnost, a ruže bolji kvalitet života - čestitamo Međunarodni dan žena i poručujemo da je 8.mart prilika da se kao društvo preispitamo koliko su napredovale žene u borbi za ravnopravnost, mir i razvoj, kao i da upozorimo na nužnost daljeg ujedinjavanja, povezivanja i aktiviranja žena, a koje u konačnom vode do značajnih društvenih promjena - navodi se u saopštenu ombudsmana.

Bregu: Ekonomsko osnaživanje žena nije luksuz

Knežević: Ovo vrijeme ukazuje na sve veći značaj žene u društvu

Predsjednika DNP, Milan Knežević, čestitao je Osmi mart, Međunarodni dana žena.

- Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, predsjednik DNP Milan Knežević upućuje najiskrenije čestitke svim pripadnicama ljepšeg pola u Crnoj Gori i šire, u želji da ovaj praznik dočekaju u najljepšoj atmosferi, uz pažnju i poštovanje svojih najbližih, u porodici, na radnom mjestu... - navodi se u saopštenju.

Knežević naglašava da i ovo vrijeme ukazuje na sve veći značaj žene u društvu, koja se potvrđuje kao kreativna i odgovorna ličnost, svjedočeći svojom pojavom o ljepoti čovječanstva, o stremljenjima ka progresu društva u cjelini.

Predsjednik DNP-a je uvjeren da će predstavnici muškog pola lijepom riječju, poklonima i buketima cvijeća iskazati pažnju majkama, suprugama i kćerkama, afirmišući i na taj način rodnu ravnopravnost, pravo žene u Crnoj Gori na respekt, jer je ona simbol svake uspješne familije i sociuma.

Knežević ističe da je naša istorija pokazala brojne primjere hrabrosti, mudrosti i dostojanstva poznatih, ali i bezimenih žena, koje su se utkale u duhovno biće i snagu Crne Gore. I da naša zemlja i danas ima svoje ugledne predstavnice u svim sferama društvenog života, kulture, sporta, nauke i umjetnosti, na ponos države i aktuelnog društvenog trenutka.

Predsjednik DNP-a je čvrsto uvjeren da će naše društvo sankcionisati sve oblike porodičnog nasilja, jer atak na ličnost žene istovremeno predstavlja i atak na temelje društva, što se ne smije ponavljati u Crnoj Gori 21. vijeka na putu ka Evropskoj uniji, na temeljima naših tradicionalnih vrijednosti.

Knežević naglašava i da moramo pamtiti svijetle datume, Deklaraciju o pravima žena iz 1909. i obilježavanje Osmog marta po prvi put u svijetu 1911. godine, uz istorijski doprinos Klare Cetkin u borbi za prava žena cjelokupnog miroljubivog čovječanstva.

Injac: Gradimo društvo da žene budu zaštićene od svih oblika nasilja, diskriminacije, marginalizacije

Šehović: Društveni napredak moguć je samo kada rodna ravnopravnost postane naša realnost

Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, čestitku svim građankama Crne Gore uputio je predsjednik Socijaldemokrata.

- Sa dubokim poštovanjem obilježavamo dan koji zapravo simbolizuje temeljne vrijednosti socijaldemokratije – jednakost, pravdu i solidarnost. Međunarodni dan žena nije samo prilika da odamo počast ženama koje su se borile za jednake mogućnosti, već i trenutak kada naše zajedničke ideale pretvaramo u stvarnost, u svijet gdje su rodna ravnopravnost i socijalna pravda ne samo težnje, već stvarni uslovi života - kazao je Damir Šehović.

On je dodao da se socijaldemokratija temelji na uvjerenju da je društveni napredak moguć samo kroz promovisanje ravnopravnosti među polovima i osnaživanje svih članova društva. „U tom duhu, na današnji dan još snažnije ističemo svoju posvećenost stvaranju okruženja u kojem svaka žena ima priliku za ravnopravno učešće u političkom i društvenom životu. Naša misija je učiniti diskriminaciju i nasilje nad ženama reliktima prošlosti.”

- Svjesni smo da je borba za prava žena kontinuirana borba koja zahtijeva stalnu posvećenost i akciju. Zato ćemo uvijek biti saveznici u težnji ka usvajanju i implementaciji zakona koji garantuju rodnu ravnopravnost, ekonomsko osnaživanje žena i njihovu zaštitu od svih oblika nasilja. Socijaldemokratija teži društvu u kojem su mogućnosti neograničene, a potencijal svake osobe je priznat i cijenjen - poručio je lider Socijaldemokrata.

- Na kraju, dozvolite mi da se zahvalim svim hrabrim ženama Crne Gore koje svojom svakodnevnom borbom, radom i predanošću oblikuju bolje sutra za sve nas. Neka 8. mart bude dan kada se obnavlja naša zajednička obaveza prema izgradnji pravednijeg i ravnopravnijeg društva. Srećan 8. mart - zaključio je Šehović.

Vladimir Joković - čestitka za 8.mart

Vladimir Joković, predsjednik SNP CG i ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore, cestitao je danas svim zenama 8.mart - Medjunarodni praznik zena, porucivsi da su one oslonac naseg drustva i cuvari stabilnosti nase zemlje.

- One su te koje svojom snagom, odgovornim radom i posvecenoscu donose uspjeh i bolje rezultate. Stoga zelim da svakog dana, a ne samo danas, imaju zahvalnost i paznju za njihov svakodnevni trud, ljubav, hrabrost, odlucnost, pozrtvovanost i nesebicnost za sve sto cine.

Drage dame, budite uvijek takve kakve jeste. Srecan vam 8.mart! - poručuje Joković.

Čestitka predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića povodom Međunarodnog dana žena

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević čestitao je 8.mart Dan žena.

- S ponosom i poštovanjem danas obilježavamo 8. mart - Međunarodni dan žena, priliku da se još jednom istakne vaša neizmjerna uloga u izgradnji našeg društva i promociji demokratske kulture. Vaša snaga i posvećenost čine nas boljom zajednicom.

U ime Opštine Bar, želim izraziti iskrenu zahvalnost svima vama na predanosti poslu, porodici i zajednici ali i neizmjernom doprinosu razvoju percepcije o važnosti međusobnog poštovanja, tolerancije i ravnopravnog položaja u društvu. 

Neka 8. Mart bude dan kada se cijeni vaša velika žrtva kroz istoriju i neumorna borba za jednakost, pravdu i dostojanstvo, a obaveza svih nas jeste da stalno doprinosimo uspostavljanju svijesti u društvu u kojem 8. Mart neće biti samo jedan dan u godini.

Želim vam obilje ljubavi, sreće i uspjeha u svim poduhvatima i hvala vam na neizmjernom doprinosu. Neka vam ovaj dan donese radost, jer ste vi neosporno temelj naše zajednice - poručio je on.

Borovinić Bojović: Sloboda i poštovanje se osvajaju svakog dana

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice Jelena Borovinić Bojović uputila je čestitku povodom današnjeg praznika, Dana žena.

- Svim mojim sugrađankama, kao i svim ženama Crne Gore, čestitam 8. mart, Međunarodni dan žena. Svakoj od vas pojedinačno želim puno sreće i uspjeha na ličnom, porodičnom i poslovnom planu - kazala je prva dama gradske skupštine.

Kako je istakla, danas se 113. put na međunarodnom nivou obilježava dan posvećen ženama i njihovoj dugoj i teškoj borbi za poštovanje i ravnopravnost.

- Važno je istaći da su za to što proslavljamo ovaj praznik zaslužne žene radnice, one koje su odbacile nametnute uloge žrtvi i nijemih posmatrača sopstvenih života i hrabro se izborile za pravo da rade, da budu jednako tretirane i plaćene za taj rad i da tako kreiraju bolju budućnost za sebe, svoju djecu i svoje porodice - kazala je Borovinić Bojović.

Ističe da je život žene naučio da se važne borbe nikada ne završavaju, bez obzira na brojne značajne ciljeve koji su ostvareni.

- Sloboda i poštovanje se osvajaju svakog dana. Zato se i mi, žene 21. vijeka, poput naših majki i baka, svakodnevno borimo da budemo adekvatno tretirane u društvu u kojem živimo i radimo. Neke žene to rade kroz različite vrste udruženja ili društveno-političkih organizacija, a neke to rade same. Ali, svaka od nas u suštini vodi istu bitku i svaka zaslužuje priznanje za to. Zato pozivam da danas to priznanje damo svim suprugama, majkama, kćerkama, sestrama, bakama, tetkama, strinama, svekrvama, taštama, snahama, zaovama, jetrvama, sestričnama, brataničnama, djevojkama, kumama, prijateljicama, komšinicama i koleginicama – svim ženama, bez obzira na to koju ulogu imaju u našim životima, jer je sasvim sigurno da je jedna od centralnih.

Pozivam cijelo naše društvo da se okrene ženama, i to ne samo danas, nego svakog dana, zato što žene jesu i treba da budu – naš centar - istakla Borovinić Bojović.

Popović: Skupština će afirmisati veće učešće žena na ključnim pozicijama vlasti

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović svim damama čestitala je Osmi mart.

Popović: Skupština će afirmisati veće učešće žena na ključnim pozicijama vlasti

Martinović:  Žene u našoj zajednici zauzimaju sve veći broj značajnih uloga

U ime Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i u svoje lično ime, svim ženama u Crnoj Gori čestitam 8. mart, Međunarodni dan žena, kazao je ministar Vladimir Martinović.

- Žene u našoj zajednici  zauzimaju sve veći broj značajnih uloga, i uvjeren sam da u budućnosti taj broj može samo nastaviti da raste - naveo je Martinović.

Njhova snaga, kako je kazao, da savladaju sve prepreke koje su im nailazile, kao i njihova istrajnost i posvećenost u pružanju doprinosa svojoj zajednici, počevši od porodične do najšire društvene zajednice, nijesu samo inspiracija za svakog građanina Crne Gore, već i temeljni kamen našeg ukupnog prosperiteta.

- Želim da nas sve ovaj Osmi mart podstakne  i podsjeti na to koliko je važno da zajedno sa vama gradimo bolju budućnost za sve. Još jednom, svim ženama želim srećan, ljubavlju, poštovanjem i razumijevanjem ispunjen Međunarodni dan žena, kao i svaki naredni - poručio je.

Raščanin Radičević: Ujedinjene smo jače, hrabrije i sposobnije

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore, Ivana Raščanin Radičević, uputila je svim građankama Crne Gore čestitku povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

- Drage moje saborkinje, upućujem vam iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana žena, želeći da ukažem na značaj našeg zajedničkog doprinosa u nepokolebljivoj borbi za jednake mogućnosti - kazala je Raščanin Radičević.

Ona u čestitki ističe da, bez obzira na dosadašnja postignuća, još uvijek se mnoge žene suočavaju sa raznim oblicima diskriminacije i nejednakosti na osnovu pola. „Važno je da se zajedno borimo protiv ovih nepravdi i radimo na stvaranju inkluzivnog društva u kojem će svaka žena imati pravo da ostvari svoj puni potencijal. Neka današnji dan bude podsjetnik da je naša borba važna i da zajedno možemo promijeniti stvarnost. Ujedinjene smo jače, hrabrije i sposobnije da se suočavamo sa izazovima koje nam patrijarhat i dalje postavlja.”

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore, kako kaže, čvrsto vjeruje da se može mnogo više uraditi u narednom periodu kako bi naše društvo bilo pravednije. „Na kraju, želim da izrazim zahvalnost svim ženama na njihovoj snazi, hrabrosti i neprocjenjivom doprinosu koji svakodnevno daju našem društvu.“

- Neka ovaj važan dan žena bude podsjetnik na postignuća u pogledu prava žena, ali i motivacija za sve predstojeće izazove koje ćemo, solidarno i odlučno, savladati. Srećan 8. mart - zaključila je Raščanin Radičević.

Osmi mart, ženski marš za ravnopravnost iz 1909. godine - i dalje traje

Gradonačelnik Đurašković čestitao 8. mart – Međunarodni dan žena

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković čestitao je 8. mart – Međunarodni dan žena.

- Uvažene sugrađanke, Sa velikim poštovanjem i iskrenom zahvalnošću, u ime gradske uprave Prijestonice Cetinje, želim vam uputiti najtoplije čestitke i najljepše želje povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena. Današnji dan je prilika da odamo zahvalnost svim ženama koje svojom snagom, inteligencijom i posvećenošću čine naš grad boljim mjestom za život, kao i važan podsjetnik na potrebu da se i dalje borimo za ravnopravnost, pravdu i poštovanje prema svakoj od njih.

Žene su uvijek bile naša snaga, inspiracija i najhrabriji dio našeg puta ka očuvanju slobode i dostojanstva čovjeka. Zato želim posebno istaći vašu sposobnost da istovremeno budete stubovi svojih porodica, ali i da pokrivate ključne pozicije u gradskoj upravi Prijestonice Cetinje, da budete inicijatori mnogih društvenih promjena, istaknute preduzetnice, privrednice i oslonci naše zajednice.

Ovom prilikom, iskazujem veliku zahvalnost svima vama za neizmjerni doprinos, jer vaš rad, ideje i energija čine našu zajednicu jačom, inkluzivnijom i inspirativnijom za sve nas. Neka ovaj dan bude prilika da se slavi vaša uloga, uspjesi i neiscrpna snaga i još jednom vam čestitam ovaj značajan datum, sa željom da uvijek, kao i do sada, budete najsnažniji i najljepši stub naše Prijestonice -  naveo je Đurašković u čestitki.

Mandić: Žene su stub našeg društva

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić čestitao 8. mart – Međunarodni Dan žena. On je, između ostalog, naglasio da su žene stub našeg društva.

Mandić: Žene su oduvijek bile stub našeg društva

Ministar Dukaj čestitao 8. mart - Međunarodni dan žena

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, ministar javne uprave, Maraš Dukaj poručio je:

- Poštovane dame, danas slavimo Dan žena, kao izraz poštovanja prema vašem doprinosu i postignućima ne samo u javnoj upravi, nego u svim sferama društvenog i porodičnog  života.

Vi osnažujete svojom hrabošću, mudrošću i izuzetnom snagom. Ovaj datum je podsjetnik na važnost jednakosti, poštovanja i podrške među polovima.

Hvala vam što doprinosite da svijet oko nas bude bolji i plemenitiji - poručuje on.

Bogdanović: Žena je uvijek bila snaga, temelj i oslonac crnogorskog društva

Boris Bogdanović u ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore i u svoje ime, čestitao svim ženama srećan 8. mart.

- Žena je uvijek bila snaga, temelj i oslonac crnogorskog društva, ali nije uvijek imala prava koja je su je zakonom sljedovala. Sa žalom gledamo na ta, ali i skromnim optimizmom na sadašnja vremena, kada smo udruženi u namjeri da zajedno unapređujemo položaj žena u društvu koje još uvijek nameće izazove borbe sa stereotipima koji sputavaju puni kapacitet promocije ljudsjkih prava.

Suočavajući se na tom putu sa brojnim problemima, ne smijemo zaboraviti da se borimo za prava onih članica našeg društva koje su svakodnevno izložene govoru mržnje, seksizmu, nasilju i primitivizmu. Domet naše borbe se ne smije zaustaviti samo na osudi, već uvijek mora iziskivati uporiste u praksi uz beskopromisan odgovor i intervenciju.

Braneći prava žena mi branimo i pravni poredak Crne Gore, branimo temeljna ljudska prava i slavimo demokratske vrijednosti na kojima treba da počiva svako prosperitetno društvo.

U nadi da će ženska obespravljenost biti daleka prošlost, ali i opomena za budućnost, svim ženama Crne Gore još jednom želim srećan 8. mart, Međunarodni dan žena - poručio je on.

 

  

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:14