/ - USTAVNI ODBOR
14/06/2024 u 09:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Đokaj: Sudija mora odlučivati bez političkih pritisaka

Na današnjoj sjednici Ustavnog odbora održava se konsultativno saslušanje kandidata prijavljenih na Javni poziv za izbor jednog sudije Ustavnog suda Crne Gore od 22. januara 2024. godine.

Odbor će saslušati: Aliju Beganovića, Zorana Vukićevića, Nermu Dobardžić, Muhameda Đokaja, Jovana Kojičića i Sanju Maslenjak.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) Muhamed Đokaj kandidat je za sudiju Ustavnog suda Muhamed Đokaj. On je na današnjem saslušanju istakao da jedan sudija Ustavnog suda treba da bude od digniteta, intigriteta, čovjek koji bez obzira na političke pritiske mora ostati svoj.

-Sudije moraju bez pritisaka odlučivati, mislim da tu vrijednost ja nosim. To je nužno, je iza svake predstavke, dokumenta, akta koji dođe na Ustavni sud stoji ljudska sudbin- kazao je Đokaj.

Istakao je da bi Ustavni sud dobio na vrijednosti ako bi on bio izabran za sudiju Ustavnog suda, te da bi značajno doprinio ovom sudu s obzirom da je bio prvi pravnik u Dinoši.

Humanitarno pravo mu je bilo blisko i bavio se time jedan period, radio je sa kampom na Koniku, kaže da je "dio srca njima posvetio". 

image

ILUSTRACIJA

- ARHIVA DANA

- Ti ljudi trebaju afirmativnu akciju, jer su po samoj poziciji manjina, to što i Ustav prepoznaje- istakao je Đokaj. 

Bavio se i novinarstvom, pisao je za list na albanskom jeziku. Priča više jezika, radio je za strane organizacije.

Motivacija zašto se prijavio za sudiju Ustavnog suda je, kako kaže, jer u pravnom prometu ima određeni kontigent normi koje su po njemu neustavne.

Poslanik Bošnjačke stranke Admir Adrović upitao je Đoakja šta je bio njegov motiv da izađe iz jedne sfere interesovanja i pređe u drugu i koje su to stvari na koje ukazivao da su neustavne i da li je inicirao provjeru ustavnosti tih rješenja. 

Đokaj je odgovorio da je podnio ocjenu ustavnosti vezano za odredbu iz zaštite ličnih podataka vezano za sukob interesa.

Naglasio je da transparentnost mora biti prisutna, te da on njegove stavove javno izlaže.

-Transparent je od suštinskog značaja jer jedino tako možemo doći do toga što su efikasni rezultati- poručio je Đokaj, piše RTCG portal.

Sonja Milatović članica Ustavnog suda pitala je da li smatra da građani i građanke vjeruju dovoljno Ustavnom sudu.

-Mi smo društvo u tranziciji i izgradnji insitucija, jaka društva su se razvila na temeljima jakih insitucijama. Građani malo kojoj instituciji vjeruju, pogotov u našoj zbilji i podijeljneom društvu, pribojavaju se onomo što se zove politički uticaj, svrstavanje sudija nažalost ako toga ima- kazao je Đokaj odgovarajući na pitanje.

Građanin bi, kaže Đokaj, trebao da bude siguran kada Skupština bude imenovala sudiju Ustavnog suda da će on biti od intigriteta, hrabar čovjek koji će bez obzira na sve donijeti ispravnu odluku i imati mišljenje i stav o svakoj tematici.

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić upitala je Đokaja da imenuje nekog sudiju Ustavnog suda iz dosadašnjeg sastava koji bi bio po njegovoj mjeri.

- Izdvojio bih predsjednicu Ustavnog suda, ima svoje kriterijuma, lijep primjer koji bi trebalo sliejdiiti jer hrabro iznosi svoje mišljenje i stavove- odgovorio je Đokaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 21:18