/ foto: ivan petrović
14/07/2022 u 14:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Edukativni spot: Poštujte pravila, držite rastojanje, ne zaustavljajte se u tunelima...

Cilj objavljivanja ovog spota je, kako je saopšteno, zaštita i bezbjednost učesnika u saobraćaju

Kompanija Monteput objavila je edukativni spot povodom puštanja u rad prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa. Cilj objavljivanja ovog spota je, kako je saopšteno, zaštita i bezbjednost učesnika u saobraćaju.

U spotu se, između ostalog, vozačima preporučuje da se pridržavaju saobraćajnih propisa i pravila ponašanja.

Monteput objavio smjernice: Evo kako voziti na auto–putu

- Uvijek vodite raluna o rastojanju uz obavezno poštovanje ograničenja brzine. Koristite pokazivače pravca kada je to potrebno. Ni u kom slučaju se ne zaustavljajte u tunelu i ne okrećite se polukružno. Kada se približite ulaznoj rampi odaberite saobraćajnu traku i na vrijeme se prestrojte- navodi se u spotu.

Prioritetna dionica jutros je puštena u saobraćaj, nakon što je sinoć svečano otvorena. Putarina će narednih sedam dana, odnosno do 21. jula, biti besplatna.

Nakon toga će se za motore iznositi 1,5 eura, za putnička vozila 3,5 eura, a za kamione i autobuse 17 eura. Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat, prenosi RTCG portal.

Monteput objavio smjernice: Evo kako voziti na auto–putu. Ukoliko koristite usluge elektronske naplate, prestrojte se u traku koja je obilježena skraćenicom ENP, što vozilima koja koriste ovaj vid naplate omogućava da rampu prođu praktično bez zaustavljanja. Svi ostali uzimaju tiket koji su u obavezi da čuvaju do izlaska sa autoputa. Krajnja desna traka je traka za spora vozila, lijeva traka je preticajna traka, znak nas takođe obavještava da teretna vozila treba da koriste samo voznu i sporu traku.Poštuj postavljena ograničenja brzine i ostalu saobraćajnu signalizaciju. Vozilom se nikada nemojte kretati unazad u tunelu. Ne okrećite se polukružno. Samo u slučaju krajnje nužde zaustavite se u tunelu, na proširenjima koja su predvidjena za to.Zašto je važna ventilacija u tunelu: Odvodi štetne izduvne gasove, omogućava nesmetano disanje i dobru vidljivost,pomaže u kontroli požara i kretanju dima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:15