/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN JUžINA U HN
03/11/2023 u 11:08 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Nevrijeme napravilo štetu širom Crne Gore: Vjetar oborao stabla, oštećeni automobili

U Crnoj Gori na snazi je crveni meteoalarm

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom zahvatilo je danas veći dio Crne Gore i pričinilo manju štetu u više gradova.

Hercegnovski zaliv bio je na udaru jakog južnog vjetra, a nevrijeme je pogodilo i Tivat, Cetinje, Nikšić, Kotor i Mojkovac.

Na ulazu u Stari grad, u Kotoru, postavljeni su metalni pontoni kako bi građanima i turistima bio olakšan prolazak kroz Glavna gradska vrata.  Naime, na dijelu rive, kod ulaza u Stari grad uključujući glavna Vrata od mora, jutros je prisutna veća količina vode.

U Stolivu su oštećeni krovovi kuća i automobili, polomljene šoferšajbne, pričinjena je šteta na privatnim imanjima i javnim prostorima.

- Vjetar je lomio stabla u Domu starih u Risnu, Risanskoj bolnici, u Morinju i u Kotoru na nekoliko lokacija.  Na peraškoj zaobilaznici, odnosno magistrali koja prolazi poviše Perasta došlo je do obrušavanja stabla na vozilo u pokretu u kojem se nalazila porodica sa malom djecom. Mi smo taj poziv dobili i odmah proslijedili Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bogoljub Brezić u Perastu. Oni su istog momenta izašli i uspjeli da sa tog vozila sklone stavblo. Na svu sreću nije bilo povrijeđenih u tom incidentu. Pripadnici DVD Bogoljub Brezić su odradili dvadesetak intervencija tokom jutra. Imali su pune ruke posla, dok smo mi u Kotoru imali četiri intervencije, jer u ovom dijelu naše opštine. prema gradu, bilo je manje posljedica od olujnog nevrijemena- kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja, Maksim Mandić za Radio Kotor.

 

image
- FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN JUžINA U HN

U Herceg Novom zabilježeni najjači udari vjetra od 14 metara u sekundi, kazali su za RTHN iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Službi zaštite i spašavanja, osim da je palo jedno stablo, nije stiglo još prijava za eventualna oštećenja na teritoriji opštine.

Brodovi, jahte, barke za sada su na vezu u akvatorijumu Gradske luke Škver, ali talasi i do 4 metra prebacuju lukobran, pa je mulo potopljeno. Ovakvo jugo nije bilo skoro, kaže za Novski portal, direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom, Božo Ukropina.

Vјetar oborio stablo, u Gradskoј luci plovila za sada bezbјedna

Službi zaštite i spašavanja, osim da јe palo јedno stablo, niјe stiglo јoš priјava za eventualna oštećenja na teritoriјi opštine, javlja portal RTHN.

U Gradskoј luci plovila su za sada bezbјedna iako duva јako јugo a talasi prebacuјu lukobran. Direktor Agenciјe za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina kaže da јe veliki plimni val ali da se nadaјu da neće biti problema.

-Mi smo poјačavali vezove pred zimovnik, nadamo se da neće biti problema. Pratimo situaciјu i nadamo se da će vјetar tokom dana da slabi, kazao јe direktor Božo Ukropina.

Podsјeća da јe lukobran u lošem stanju i da se čeka studiјa koјa će utvrditi tačno stanje.

-Mi smo prošle godine imali veliko oštećenje u gornjem diјelu a da li će ih biti nakon današnjeg nevremena znaćemo kada budemo mogli prići vrhu pristaništa јer јe to sada riskantno. Tender za izradu studiјe јe završen ali јe drugorangirana kompaniјa uložila žalbu i proces niјe završen, rekao јe Ukropina.

Opširnije na RTHN.

image
NIKšIć - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Nevrijeme je pogodilo i Nikšić. Jak vjetar oborio je drvo.

U Mojkovcu je jutros usljed jakog vjetra došlo do obrušavanja drveta na kuću, saopštili su iz Služba zaštite i spašavanja Mojkovac.

Kako su kazali, pripadnici Službe zaštite i spašavanja odmah su izašli na mjesto intervencije i pružili svu neophodnu pomoć.

- Danas se očekuje umjereno do potpuno oblačno, kišovito i vjetrovito vrijeme - poručili su iz Službe zaštite i spašavanja Mojakovac. 

Vjetar je u Mojkovcu pojačan i jak, na udare olujni ili orkanski.

Crna Gora: Udari vjetra do 90 kilometara na čas

Za Crnu Goru Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju izdao je zvanično upozorenje za vremenske prilike koje se očekuju danas.  Na sajtu ZHMS objavljeno je da se danas u kontinentalnim i planinskim oblastima, kao i u centralnom dijelu i na primorju očekuju udari vjetra od preko 90 kilometara na sat.

image
- FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN JUžINA U HN

-  Prostrani i duboki visinski ciklon sa centrom iznad Sjevernog mora, pruža dolinu iznad zapadnog i centralnog Mediterana. U donjem i prednjem dijelu ciklona je jaka jugozapadna visnska struja sa toplim vlažnim i nestabilnim vazduhom, koji se postepeno premješta istočnije tj. prema našem području, a istovremeno sa sjeverozapada pristiže nešto hladniji vazduh i generiše jaka frontogeneske procese, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i olujnim južnim vjetrom. Umjereno do potpuno oblačno, kišovito i vjetrovito. Povremeno pljuskovi i grmljavina, ponegdje obilne padavine, a lokalno su moguće i vremenske nepogode. Vjetar pojačan i jak, na udare olujni ili orkanski. Krajem dana ili u večernjim satima u većini predjela prestanak padavina, i slabljenje vjetra, ponegdje mguće ranije - navodi se u saopštenju.

Cetinje: Vjetar otkrio srednji dio krova zgrade

image
- FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN JUžINA U HN

I u nedjelju slično vrijeme, kao i u petak, dok se u subotu očekuje znatno manje kiše.

- More jače talasasto do uzburkano. Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode -flashflood efekti - ističu saopštenjem.

Posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presjecaju planinske kosine.

image
- FOTO: SKRINšOT -PORTAL RTHN

Balkan u "crvenom"

Podsjećamo, kako je portal Dan objavio, za veći dio Balkana danas je na snazi crveni i narandžasti meteo alarm. Crna Gora, Hrvatska, Srbija, samo su neke od država u kojima se očekuju jaki udari vjetra, orkanske jačine, obilne kiše i vremenske nepogode.

(VIDEO) Balkan na udaru oluje: Prekid trajektnih linija, vjetar obara fasade i stabla

Posebno je izdato upozorenje za primorski dio. Uz more se očekuje jak jugo i veliki talasi. 

Nepogodna vremenska situacija trebala bi da se stiša u poslepodnevnim časovima. Zatim za subotu je najavljeno nešto stabilnije vrijeme, ali za nedelju meteorolozi najavljuju sličnu situaciju kao što je danas.

 

(Portal Dan/portal RTHN)

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:50