foto: DAN / - FOTO: DAN
23/11/2022 u 15:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Monteput: Nije ugrožena stabilnost mosta na autoputu

Redakcija Portala Dana snimila je nekoliko video snimaka erozije zemljišta, a neki su se pojavili i na društvenim mrežama što je izazvalo komentare građana.

Obilne kiše i povećan vodostaj rijeke Tare prouzrokovali su eroziju zemljišta koja, kako su za Portal Dan saopštili iz Monteputa ne ugrožava bezbjednost na autoputu u kolašinskoj opštini.

- Uvidom na licu mjesta od strane nadzornog organa na izgradnji autoputa Inžerop- Geodata i predstavnika Monteputa konstatovano je da je:usled bujičnih voda u koritu Tare, rijeka oštetila  - odnijela dio nasipa ispod mosta Tara2 u dijelu naglavih greda stubova RS7 i RS8. Ovi stubovi su duboko fundirani, t.j. oslanjaju se na šipove dubine cca 25 m,  tako da sama konstrukcija mosta Tara 2 u  nije ugrožena, naglašavaju iz Monteputa.

Ovo  će, kako ističu,  se riješiti kada se nasip i obaloutvrda ponovo isplaniraju i urede nakon smanjenja  nivoa  vodotoka.

-  Znači ističemo da nije ugrožena stabilnost objekta  niti funkcionalnost. Usljed  najavljenih novih većih padavina dodatno će biti pojačan monitoring lokacije, naveli su za Portal Dan iz Monteputa.

Usled nevremena i padavina došlo je urušavanja zemljišta oko stubova na mostu na dijelu autoputa kod Mateševa, a kiša je odnijela dio zemljišta pa se vide postolja stubova. 

Redakcija Portala Dana snimila je nekoliko video snimaka, a neki su se pojavili i na društvenim mrežama što je izazvalo komentare građana.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN

Podsjetimo, autoput je otvoren 13. jula, pokriven je za više od 600 kamera, a sva dešavanja prate zaposleni u Komandnom centru. 

Četrdeset jedan kilometar auto-puta, koštao je skoro milijardu eura, a gradio se sedam godina u mandatima četiri Vlade. Pet puta su odlagani završni radovi.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN
image

foto: DAN

- FOTO: DAN

Ukupna dužina prve dionice auto-puta je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, kao i 16 dvocijevnih tunela.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN
image

foto: DAN

- FOTO: DAN
image

foto: DAN

- FOTO: DAN

Dionica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 21:30