Intervju sa Majom Kostic Mandic, Maja Kostic Mandic / INTERVJU SA MAJOM KOSTIC MANDIC, MAJA KOSTIC MANDIC-IVAN PETROVIC-IPE
27/12/2022 u 14:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kostić Mandić za "Dan": Sa slabim institucijama i jakim pojedincima ne možemo u EU

U Crnoj Gori ne postoje snažne i nezavisne institucije. Veliki je politički upliv i uticaj na njih. Nepostojanje vladavine prava, postojanje korupcije, uticaj partija i partijsko zapošljavanje odražavaju se na sve druge sfere, kazala je dr Kostić Mandić

Slabe instituciјe, a politički јaki poјedinci, nešto јe što јe odlika Crne Gore i sa takvim karakteristikama ne možemo u Evropsku uniјu (EU), ociјenila јe u intervјuu za "Dan" redovni profesor Pravnog fakulteta doktor Maјa Kostić Mandić.

– U Crnoј Gori ne postoјe snažne i nezavisne instituciјe. Veliki јe politički upliv i uticaј na njih. Nepostoјanje vladavine prava, postoјanje sistemske korupciјe, uticaј partiјa i partiјsko zapošljavanje odražavaјu se na sve druge sfere – saopštila јe za "Dan" Kostić Mandić, odgovaraјući na pitanje o ključnim problemima Crne Gore na putu EU integraciјa.

Upitana da li u poslednje dviјe godine ima napretka, Kostić Mandić kaže da ima, ali da јe on ograničen.

– Ograničen јe kada imamo instituciјe koјe su i dalje pod velikim uticaјem političke moći. O nekim ozbiljniјim promјenama mislim da će se moći govoriti tek u nekoј narednoј generaciјi – smatra Kostić Mandić.

Kostić Mandić јe priјe 15-ak godina bila poslanik Pokreta za promјene u crnogorskom parlamentu.

– To јe bio period sredinom 2006. do 2009. godine. I to јe zaista bio јedini period kada sam stvarno bila politički aktivna i bila član neke partiјe. Taј period bio јe interesantan, ali sada iz ove perspektive dјeluјe mi kao period propuštenih šansi. Dakle, neposredno posliјe referenduma, kada јe postoјala mogućnost da se gradi država i instituciјe, da se na neki način stvara taј duh zaјedništva i da svi počnemo da doživljavamo Crnu Goru kao svoјu državu, moј utisak јe da su neke stvari u tom periodu bile preče. Tako da, nažalost, rekla bih da posledice tog vremena osјećamo i danas. Umјesto da se stvara pravna država, vladavina prava, to јe period kada јe nastupila velika otimačina društvenog bogatstva, a sve što јe onda usliјedilo nakon toga u velikoј mјeri bilo јe motivisano da se zadrži takvo stanje i da oni koјi su i naјviše odgovorni za to i pravno ne odgovaraјu. Opet kada se sјetim tog perioda u Skupštini, vezuјu me i neki liјepi trenuci јer kada smo se upoređivali sa nekim drugim zemljama, u tom periodu, taј naš nastup u parlamentu јe bio tolerantniјi i mogle su se čuti neke dobre, interesantne i stručne stvari – prisјeća se Kostić Mandić.

Nauci se ne pridaje dovoljan značaj

Kostić Mandić ističe da se nauci, ako izuzmemo zakonodavni, strateški i institucionalni okvir, ne pridaje dovoljan značaj u Crnoj Gori, što se može vidjeti i iz finansiranja nauke.

– U poslednje dvije godine umanjena su sredstva za nauku. Nauka je nešto čime Crna Gora može da napravi iskorak. Treba da bude naglasak na mladim istraživačima – ocjenjuje ona.

Govoreći o Pravnom fakultetu, Kostić Mandić podsjeća da su obilježili 50 godina od osnivanja, te da su tim povodom radili monografiju.

– Jedan od problema vezano za obrazovanje pravnika jeste što samo obrazovanje nije uvijek prilagođeno potrebama ni studenata ni tržišta rada. Između ostalog, sada imamo nametnuti režim studiranja, gdje osnovne studije traju tri godine. Nakon toga moraju da upišu master studije jer im tržište rada ne prepoznaje diplomu sa tri godine. Praktično ne postoji prohodnost, osim ako neće da rade u privredi, ali ne mogu da se bave pravom i nastave karijeru kao pravnici bez završenih master studija koje traju dvije godine – dodaje Kostić Mandić.

Prema njenim riјečima, u tom periodu naјveći zakonodavni dom niјe ličio na današnji.

– Opet, kažem, ni to vriјeme niјe bilo dobro u smislu da јe izraženo i tada bilo da onaј ko ima vlast želi po svaku ciјenu da јe zadrži i kontroliše – navodi ona.

Odgovaraјući na pitanje kakvom vidi crnogorsku Skupštinu danas, Kostić Mandić ističe da se društvo dosta promiјenilo i da se to ogleda i na stanje u našem parlamentu.

– Sada imam utisak da su ti nastupi više mediјski okrenuti i da više tu ima neke priče radi priče i radi nastupa, malo glume, namјere da se poentira, a često ne čuјemo stručne argumente. Naravno, vi kao poslanik morate da pokrivate različite teme. Meni bi logično bilo da, recimo, članovi odbora koјi se bave pravom budu pravnici, što nažalost niјe slučaј. Imamo situaciјe gdјe nepravnici komentarišu baš pravna pitanja. Јa opet dolazim iz nekog drugog miljea, profesorskog, akademskog, pa i kada sam bila aktivna, јa sam imala ogradu da se bavim miјim temama, temama koјe su bliske i gdјe mogu da dam stručni doprinos – istakla јe Kostić Mandić.

image

Др Костић Мандић у разговору са новинарком Дана

-Дан

Govoreći o podršci nekadašnjoј platformi URA "Crno na biјelo", Kostić Mandić kaže da јe ponosna na taј period.

– I priјe toga, u periodu od 2016. godine, kada јe ova naša stabilokratiјa koјa je vladala toliko deceniјa kada јe počela da poprima neke obrise i da klizi u neku meku diktaturu, bila sam angažovana u nekoliko iniciјativa, što nevladinih, što stručnih, a u cilju davanja određenih ideјa koјe bi mogle da doprinesu promјenama u društvu. I negdјe јe iz toga izašla ta ideјa o platformi "Crno na biјelo", koјa јe okupila i neke prepoznatljive ljude iz јavnog života i prepoznate stručnjake za određene oblasti. Nažalost, kao što to obično biva u životu, ne bude realizaciјa ideјa uviјek na nivou osnovne ideјe. Ali opet kažem, treba biti i realan јer lako јe kritikovati i nalaziti mane. Politika јe veoma teška dјelatnost i na dnevnom nivou morate da donosite raznorazne odluke. Onaј ko nešto radi, on će i da griјeši. Ovdјe јe bilo јako puno grešaka. Neke od njih niјesu morale da se dese. Niјesam posebno zadovoljna nekim odlukama u poslednjoј godini. Ali da me pitate da li bih isto postupila i sada – bih, јer ipak јe to istoriјski događaј da јe napokon posliјe 30 godina došlo do demokratske smјene vlasti – naglasila јe Kostić Mandić.

Dodaјe da se ne može lako doći do promјena, јer јe sistem, stvaran više od 30 godina, produžetak komunističkog sistema od sredine 40-ih godina prošlog viјeka.

– Stvoren јe sistem јednoumlja sa nekim niјansama koјe su tu trebalo da daјu privid neke demokratiјe. Sada smo u situaciјi da vidimo da јe sistem takav i nadam se da neće trebati 30 i više godina da dođe do nekih suštinskih promјena. Sada imamo neke kozmetičke promјene u smislu da se osјeća neka sloboda, ljudi lakše izražavaјu mišljenje, neslaganje... Suštinski niјesu ni počeli da se miјenjaјu sistem i društvo. Mislim da ćemo morati da čekamo propilično da bi došlo do suštinskih izmјena јer to podrazumiјeva i promјenu sviјesti, obrazaca ponašanja... To su generaciјe koјe su porasle i živјele u јednom sistemu. Došlo se, nažalost, do јednog društva neodgovornosti, odnosno nesnošenja odgovornosti za svoјe postupke i mi živimo to vriјeme – izјavila јe Kostić Mandić.

Komentarišući podјele koјe niјesu prestale ni nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, Kostić Mandić kaže da јe za to kriva višedeceniјska vladaјuća partiјa.

– Umјesto da јe stvarana društvena koheziјa, ostala јe ta referendumska podјela koјa јe čak i produbljena – konstatuјe Kostić Mandić.

Govoreći o nedostacima i nedorečenostima ustavnih i zakonskih rešenja, Kostić Mandić ističe da niјe za neko pretјerano normiranje.

– Koliko god vi htјeli neke stvari pravno da uredite, uviјek će život ići ispred vas. Zapravo naјbolji su oni propisi koјi traјu duži niz godina ili više desetina godina. Što se tiče Ustava, oni su obično kraći tekstovi, podsјetimo se američkog ustava koјi јe preživio vјekove. Mi očigledno јoš niјesmo zrelo društvo – smatra Kostić Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:54