Jakov Milatović / - DAN
19/02/2024 u 13:09 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milatović: Vlada da se odgovornije odnosi prema Sindikatu prosvjete

Vlada je kolektivni organ odlučivanja kojeg predstavlja njen predsjednike. Ovdje imamo situaciju da Sindikat traži određene stvari, pozivaju se na potpisani dokument sa Vladom Crne Gore. Da li je to vlada Dritana Abazovića, Milojka Spajića, Zdravka Krivokapića ili Marka Markovića, nije važno, istakao je Milatović

Apelujem na Vladu Crne Gore da odgovornije pristupe problemu i da odgovornije uđu u razgovore sa Sindikatom prosvjete, kazao je povodom štrajka prosvjetara predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u zjavi za medije nakon proslave 117 godina rada Gimnazije "Slobodan Škerović"

- Došlo je do zabrinjavajućeg trenutka u zemlji, da su mnogi roditelji tek sinoć saznali da danas njihova djeca neće moći da idu u školu, da prosto nastave nema. Ja zaista ne znam kako smo došli u ovu situaciju kao društvo. Došli smo u situaciju gdje su djeca ta koja najviše ispaštaju zbog ove situacije, naveo je Milatović.

Kako je istaka, nastavni plan se mora realizovati, tako da sve ovo što se u narednom periodu ne bude uradilo u jednom trenutku će morati da se nadoknadi.

- Zato apel Vladi Crne Gore da odgovornije uđu u razgovore sa sindikalcima, da puno odgovornije pristupe problemu koji mora da se riješi zbog djece, koji mora da se riješi zbog roditelja i koji mora da se riješi zbog obrazovanja u Crnoj Gori, istakao je predsjednik.

Na pitanje da li je premijer Milojko Spajić trebalo ranije da se uključi u ove pregovore sa Sindikatom prosvjete, Milatović je kazao da je to strategija Vlade u koju on ne želi da ulazi.

- Vlada je kolektivni organ odlučivanja kojeg predstavlja njen predsjednike. Ovdje imamo situaciju da Sindikat traži određene stvari, pozivaju se na potpisani dokument sa Vladom Crne Gore. Da li je to vlada Dritana Abazovića, Milojka Spajića, Zdravka Krivokapića ili Marka Markovića, nije važno. To je vlada Crne Gore i tu postoji određeni kontinuitet. Tako da opet mislim da Vlada mora dodatno odgovornije da pristupi ovom problemu, ponovio je Milatović.

Istakao je da prosvjetni radnici kao svi drugi radnici u Crnoj Gori imaju pravo na štrajk i zamilio je da u ovom slučaju obje strane da dođe do dogovora, da djeca i školstvo i obrazovanje koje kako svi znamo nije na najboljim granama, dodatno ne bi ispaštalo.

- Prosvjetni radnici imaju pravo na štrajk, ali i djeca na osnovno obrazovanje, koje im je sada uskraćeno. Pitanje je da li će se dogovoriti i šta će dalje biti. Ja se iskreno nadam da će do nekog dogovora uskoro doći. Ovo je pitanje svih pitanja trenutno u Crnoj Gori. Ja mislim da za predsjednika Vlade i za Vladu ne postoji važnije pitanje od ovoga danas. Trenutno imamo štrajk prosvjetnih radnika, imamo škole koje ne rade, imamo djecu koja nemaju pristup obrazovanju, imamo roditelje koji su zabrinuti. Dajte ljudi da ovo riješimo. Vlada Crne Gore ovo mora da riješi, naveo je on.

Milatović je dodao da ga brine ekonomski ambijent, u kojem prosječna plata u prosvjeti jeste ispod državnog prosjeka zbog čega i razumije potrebu prosvjetnih radnika da rade ovo što rade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:22