Мрдовић у разговору са новинарком „Дана” / IVAN PETROVIC-IPE
12/04/2022 u 13:35 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Мрдовић: Километар аутопута нас кошта 29 милиона

Приоритетна дионица аутопута у овом тренутку кошта милијаду и 200 милиона еура. С обзиром на то да та дионица има 41 километар, долазимо до податка да у овом часу километар приоритетне дионице грађане ове државе кошта нестварних 29 милиона еура, казала је Мрдовић ексклузивно за "Дан"

Представница Невладине организације (НВО) Акција за социјалну правду Инес Мрдовић казала је у разговору за „Дан“ да грађане километар приоритетне дионице аутопута Смоковац– Матешево, кошта чак 29 милиона еура. Она је напоменула да Акција интензивно обавјештава јавност о сазнањима до којих долазе.

– У овом часу вриједност аутопута, приоритетне дионице Смоковац–Матешево је око 1,2 милијарде еура. То је конзервативна процјена, што значи да је узет најнижи ниво плаћања, а врло је вјероватно да је тај износ и нешто већи. Вриједност плаћених и главних радова и оних додатних, по анексима уговора, негдје је близу 900 милиона еура. Затим, ту је и трошак струје који одвојено плаћа Монтепут преко кредита и Инвестиционо-развојног фонда. Ту је и 25 милиона еура колико нас је коштао страни консултант... Кредит према кинеској Ексим банци је до јануара ове године достигао неких 110 милиона еура, тако да нас у овом часу приоритетна дионица аутопута кошта милијаду и 200 милиона еура. С обзиром на то да та дионица има 41 километар аутопута, ви дођете до податка да у овом часу километар приоритетне дионице грађане ове државе кошта нестварних 29 милиона еура. То је фрапантна бројка и грандиозна, посебно у односу на мајушне и сиромашне финансије ове земље – изјавила је Мрдовић.

Поручује да државни органи, уколико у неком тренутку одлуче да се баве својим послом, треба да испитају да ли се ради о напумпаној цијени коштања аутопута.

– Биће, наравно, и додатних накнадних радова, то открива извјештај консултанта који обухвата почетак ове године, гдје он наводи да кинеска компанија ЦРБЦ није почела пројектовање пута ка Веруши у дужини од пет километара и друге фазе петље Смоковац. Напомињем да када говоримо о овој цифри милијарду и 200 милиона за приоритетну дионицу аутопута, она ће у наредним мјесецима бити још и већа. Опет је то конзервативна процјена и она ће можда достићи и милијарду и 300 милиона еура. То повећава поново цијену аутопута на 32 милиона еура по километру – наглашава Мрдовић.

Мањинска влада у мрежи ДПС-а

Према ријечима Инес Мрдовић, мањинска влада није рјешење политичке кризе.

– Уколико се формира мањинска влада, она ће бити неуставна. Просто је то правна чињеница. Дугорочно, негативне ефекте осјетиће и већ осјећају грађани на једној страни, а затим и политички субјекти, укључени у њено формирање. Формирањем мањинске владе ништа не добијате, апсолутно је то губљење времена. Док они формирају нова министарства, други круг државних секретара, дође љето, туристичка сезона, већ се мора улазити у причу о предсједничким изборима, затим ванредним парламентарним изборима и просто не добијате ништа. Једино исправан начин за излазак из ове ситуације јесу нови избори. Друга димензија приче је да ће политичку штету претрпјети највећи заговорници те владе, УРА и њен лидер Дритан Абазовић, а у доброј мјери и СНП. Јасно је да је мањинска влада у мрежи ДПС-а. Мислим да је лидер ГП УРА Абазовић већ поприлично потрошен политичар – закључује Мрдовић.

Одговарајући на питање да ли је онда пројекат исплатив, Мрдовић оцјењује да економски није исплатива изградња аутопута Бар– Бољаре.

– За ову државу и грађане много би боље било да се ишло на градњу брзих цести. Ово је само парче аутопута. Питање је и да ли смо довољно финансијски моћни да имамо такву врсту саобраћајане повезаности у контексту чињенице да је то само дио аутопута. Преостаје изградња још двије дионице ка Приморју и сјеверу према Србији, што ће бити нових неколико милијарди еура. У односу на садашњу дионицу, јасно је да пут не може себе отплатити. Проток возила том дионицом неће бити довољан да отплати толику инвестицију, а да не говоримо о низу пратећих обавеза, као што је одржавање пута... То су огромна средства која у овом часу Влада не саопштава – упозорила је она.

Када је у питању девастација Таре изградњом аутопута, Мрдовић сматра да надлежни нијесу ништа конкретно урадили да санкционишу лица која су то починила.

– То је доминантно питање у надлежности наших правосудних и прекршајних органа. Акција за социјалну правду је у посједу извјештаја који показују много веће размјере уништења и угрожености ријеке Таре и мостова у односу на оно са чиме је јавност упозната – истакла је она.

Коментаришући блокаду институција у Црној Гори, Мрдовић сматра да грађани Црне Горе жању оно што је посијала бивша ДПС власт током тродеценијске владавине.

– Када причамо о институцијама, укупан је утисак да се ради о урушеним органима. Креиран је такав систем да су наше институције заробљене и треба да прође много година да би се нешто у том смислу учинило и промијенило. Укупни моменат је јако неповољан и порожавајући. У овој земљи имате око 30.000 пензионера који примају 200 еура. Имате 25.000 породица које имају социјалну помоћ до 125 еура и имате 50.000 незапослених... Замислите какав би тренутно био социо-економски положај грађана да нема програма Европа сад. Ова држава има уништену производњу и нема реалну економију – указује Мрдовић.

Међутим, како додаје, с друге стране, наша партијско-функционерска класа живи лијепо са енорним примањима и зарадама.

– Некада се говорило да су ову земљу појели скакавци, али је ову земљу сада појела партијско - функционерска класа. Поражавајући је синдром размишљања – док сам на функцији да буде што боље и уграбим што више. Те ствари системски треба мијењати, на начин што би се промијенио и Пословник о раду Скупштине Црне Горе. Наши политичари прво мисле о свом џепу па онда о било каквим другим интересима. Вјерујем да ће много времена проћи да се то промијени – истиче Мрдовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:21