/ НОВИ ЗАТВОР, МОЈКОВАЦ
10/11/2021 u 14:25 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Одржана презентација главног пројекта затвора у Мојковцу

За овај пројекат, некадашње Министарство правде добило је грант 2018. године, у износу од 1.200.000 еура за подршку за израду техничке документације

Кроз презентацију главног пројекта затвора у Мојковцу коју је данас одржао тим Западно-балканског инвестицијског оквира (WBIF), представници/е Министарства правде, људских и мањинских права и других институција, имали су увид у пројекат изградње објекта у ком ће боравити осуђеници и притвореници.

- У циљу реализације стратешких циљева дефинисаних Акционим планом за Поглавље 23 и Стратегијом извршења кривичних санкција, некадашње Министарство правде приступило је реализацији инфраструктурних пројеката који су препознати као национална потреба. Стратегијом за извршење кривичних санкција 2017-2021 и Акционим планом за спровођење Стратегије извршења кривичних санкција 2017-2021, предвиђена је реконструкција, санација и изградња установа УИКС-а, која подразумијева и градњу затвора на сјеверу Црне Горе. На основу иницијативе Општине Мојковац, а у сарадњи са Министарством правде, одређена локација за изградњу Затвора за сјеверну регију Црне Горе – Општина Мојковац- саопштено је из Министарства.

(ВИДЕО/ ФОТО) Влада креће у реализацију изградње новог затвора

За овај пројекат, некадашње Министарство правде добило је грант 2018. године, у износу од 1.200.000 еура за подршку за израду техничке документације за изградњу затвора у сјеверној регији. Представници Министарства били су данас у прилици да виде резултате техничке помоћи захваљујући великом међународном искуству уважених експерата који су радили на овом рјешењу.

Одлуком о задуживању Црне Горе за 2021. годину, предвиђено је да се Држава Црна Гора задужује код Банке за развој Савјета Европе, за потребе Министарства правде, за изградњу капиталног објекта - Затвор у Мојковцу, у износу до 15.000.000 еура.

У име Министарства правде, људских и мањинских права, учешће на састанку су узели државни секретар Борис Марић, в.д. генералне директорице Директората за извршење кривичних санкција Наташа Радоњић и овлашћено службено лице Аида Бојаџић.

Како је раније портал Дан писао, изградњом новог затвора у Мојковцу, "растеретиће" се постојећи капацитети у спушком УИКС-у и бјелопољском затвору. Тако ће се добити 200 додатних мјеста за притворена и затворена лица. То ће омогућити и премјештај из два већ псотојећа затвора.

Ситуација са корона вирусом је утицала на активности око плана за овај пројекат, али Министарство правде Црне Горе одговорно предузима све активности како би се овај план реализовао. Разлике у надзорном систему у односу на постојеће затворе ће бити у смислу што ће нови надзорни систем пратити савреме техничке стандарде у овој области.  Затвор у Мојковцу ће се градити на локацији Стевановац која је површине 48,574м2 (око 4,8х).

Како смо писали, на основу урађене Анализе судских одлука које су изречене од стране црногорских судова, осуђеним лицима који имају пребивалиште односно боравиште у сјеверној регији Црне Горе у претходних пет година, а код чињенице да је у знатном порасту број изречених алтернативних санкција, одређен је број смјештајних капацитета у новом затвору, тако да ће нови затвор у Мојковцу бити за 200 лица лишених слободе и за 110 запослених. Такође, идејно је предвиђена и могућност повећања капацитета до 50 мјеста која ће бити разматрана приликом израде техничке документације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:43