/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
31/01/2023 u 20:57 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO/VIDEO) Počela međunarodna zimska vojna vježba u Crnoj Gori

U naredne dvije sedmice pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Sjeverne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejona Kolašina uvježbavaće napadne i operacije traganja i spasavanja

Vježba “Zajednički izazov 23” okupila je oko 250 učesnika iz pet zemalja i prvi put se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vježba tog kapaciteta u zimskim uslovima, kazao je komandant 1. Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore, potpukovnik Miloš Gačević, na svečanoj ceremoniji otvaranja vježbe u kasarni “Breza” u Kolašinu.

U naredne dvije sedmice pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Sjeverne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejona Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva, uvježbavaće napadne i operacije traganja i spasavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka.

- Njen cilj je podizanje nivoa interoperabilnosti i sposobnosti naših, savezničkih i partnerskih jedinica i komandi prilikom izvršavanja zadataka iz domena planinskog ratovanja- naglasio je potpukovnik Gačević.

On je naglasio da je posebno važno što vježba, pored vojnog ima i civilni karakter, što je od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama.

- Šef Kontrole vježbe (ExCOn), pukovnik Oružanih snaga Austrije Bernd Rot, istakao je da je posebna čast biti na ovakvoj vježbi u Crnoj Gori i krunisati na taj način saradnju sa Vojskom Crne Gore, koja traje više od decenije- navodi se u saopštenju.

On je kazao da Austrijski eksperti za planinsko ratovanje doprinose vježbi na više načina, kao i da je jedan od fokusa treninga

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
i na mobilnosti u zimskim uslovima.

- Interoperabilnost multinacionalnih snaga ključni je faktor koji želimo da postignemo, kao i međusobno razumijevanje. Jer, na kraju dana, vojnici različitih nacija osjećaju istu hladnoću i podnose iste teškoće. Kada to podijele, ne razvijaju samo taktičke vještine, već i prijateljstva- rekao je pukovnik Rot.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

Ceremoniji otvaranja je prisustvovao i ambasador Austrije u našoj zemlji Karl Miler.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:40