/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
27/07/2022 u 19:10 h
Bilja BrašnjoBilja Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Protest ispred CB Nikšić: "Ne pristajemo da se mirno građansko okupljanje kriminalizuj"

Među okupljenima su pojedini odbornici DPS-a, tu je i Aleksandar Zeković kao i predstavnici Udruženja " Luča"

Grupa građana, koja je 13. Jula na Trgu Slobode u  Nikšiću organizovala proslavu Dana državnosti, trenutno se u znak protesta okuplja ispred nikšićkog Centra bezbjednosti. Razlog okupljanja je, kako su ranije danas najavili, neadekvatno, nedovoljno i neprofesionalno postupanja policije prilikom proslave 13. Jula  u Nikšiću. 

image
- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

 Navode da ne pristaju da se mirno građansko okupljanje pomenutog dana kriminalizuje.

- Ne pristajemo da se prikrivaju činjenice o propustima policije i sprezi načelnika CB Nikšić sa neočetničkom vlašću u Nikšiću. Javnost traži izvinjenje, sankcionisanje odgovornih izgrednika ali i policijskih starešina i odlučnu borbu protiv radikalnih ekstremističkih grupa, navedeno je u saopštenju koje su danas prenijeli pojedini portali.

Među okupljenima su pojedini odbornici DPS-a, tu je i Aleksandar Zeković kao i predstavnici Udruženja " Luča"

U ime svih prisutnih Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniši Bjekoviću, postavićupitanja koja nažalost nema vajde postavljati izvršnoj vlasti. Pozivam Bjekovića da se ne ljuti zna nas i molimo ga da razumije da se građanska i demokratska Crna Gora nema kome drugo obratiti jer ni u ovoj Vladi nijesu profesionalci od integriteta, nego većinom obični politički manipulatori u što nas je uvjerilo usvajanje teksta tzv. Temeljnog ugovora i imenovanje generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Građani traži pomoć i posredovanje svog Ombudsmana.

Pitam ombudsmana Bjekovića zašto ćuti o brojnim činjenicama koje idu u prilog tvrdnji da su se na Cetinju, kao i sada u Nikšiću, dogodile brojne policijske zloupotrebe.

Zašto ćuti da su policijski službenici imali dvostruke oznake, navodno stare i nove. Zašto su imali dvostruke oznake, da li je to zato da bi se građani zbunili ili ograničio domet budućih provjera.

Takođe pitanje za ombudsmana zašto ćuti o tome da su policijski službenici, to je utvrđeno, po naredbi starješina, sačinili i netačne izvještaje o upotrebi sredstava prinude. Policijski službenici su masovno, po naređenju, lažirali izvještaje o upotrebi sredstava prinude obično priznajući upotrebu hemijskih bombi ali vrlo rijetko upotrebu hemijske puške, posebno onda kada su patrone suzavca, kao i sada u Nikšiću, ispaljivali direktno u tijela građana.

I treće pitanje za ombudsmana zašto nije reagovao kada je premijer Zdravko Krivokapić donio odluku da nagradi sve policijske službenike koji su djelovali na Cetinju bez obzira što neki od njih nijesu postupali zakonito i profesionalno i tako unaprijed obezvrijedili postupke kontrole.

Naši zahtjevi sa ovog skupa su jednostavni i lako razumljivi:

- Zahtijevamo da pripadnici policije prestanu da zlostavljaju građane i građanke samo zato što drže do demokratske, sekularne i nezavisne Crne Gore.

- Zahtijevamo da policija prestane da razbija javna okupljanja građana samo zato što drže do suverene, građanske i multikulturalne Crne Gore

- Zahtijevamo da policija prestane da nas guši suzavcem i drugim sredstvima uvijek kada se okupimo kako bi proslavili državne praznike ili ponosno pokazali da držimo do svog identiteta i građanskog i nacionalnog ponosa

- Zahtijevamo da se odmah pristupi dodatnoj obuci i obrazovanju svih policijskih službenika koji primjenjuju hemijska sredstva prinude. Preporuke o tome je izdao Savjet za građansku kontrolu rada policije ali nijesu uvažene jer se i u Nikšiću, kao i prethodno na Cetinju, dogodilo više slučajeva direktnog ispaljivanja suzavca u tijela građana.

- Zahtijevamo da se odmah pristupi planiranju i organizovanju odgovarajuće obuke policijskih starješina na svim nivoima kako bi se unaprijedila praksa poštovanja ljudskih prava pri javnim okupljanjima i kako bi se građanima omogućilo da uživaju u pravima na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja. Ova prava kod masovnijih javnih okupljanja su ozbiljno ugrožena.

- Apelujemo na Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da pojača svoje nadzorne funkcije prema policijskih organizaciji jer je nekako neprihvatljivo da su od njegovih ocjena, nezavisniji i objektivniji nalazi unutrašnje kontrole policije.

- Zahtijevamo da Uprava policija i MUP upute jasno i nedvosmileno izvinjenje zbog propusta i prekoračenja kao i da pristupe kompenzacijama i otklanjanju povreda ljudskih prava

- Zahtijevamo da se bez daljeg odlaganja sa pozicije načelnika Centra bezbjednosti Nikšić smijeni Dragoljub Peković. U kontinuitetu je pokazao odsustvo vještina i znanja za rukovodeće pozicije u policiji i i manifestovao je, što je posebno zabranjavujće, da  autoriteti koji ga usmjeravaju u donošenju odluka nijesu u sjedištu Uprave policije, već u centrima moći izvan nje. Nemamo ništa protiv da gospodin Peković bude zadržan u policijskoj organizaciji, može da dijeli kokice na policijskim vašarima i policijskim sprotskim igrama ali je pokazao da nije dostojan ukazanog povjerenja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:16