sa presa / - PC
27/10/2021 u 11:14 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Ово је закон против мафије, очекујем да га подржи 81 посланик

- Волио бих да видим који су то посланици против, па да дају своје образложење. Надам се да ћемо у борби против корупције будемо заједно - оцијенио је он

Закон о поријеклу имовине је јасан и недвосмислен и њиме ће се стати на крај нелегалном богаћењу функционера, било мафијаша, било грађана који су незаконито стекли имовину, поручио је потпредсjедник Владе Црне Горе Дритан Абазовић не прес конференцији на којој су презентовали модел одузимања имовине незаконитог пориjекла.

 - Закон о поријеклу имовине је системски закон који је обећала ова Влада. Надам се да се неће десити да се не примјењује овај закон и вјерујем да је црногорско душтво сазрело да са оваквим компликованим антимафија законом суочи. Ја бих овај закон назвао закон против мафије, биће потребно да сви органи дају допринос да се овај закон спроведе, и допринијеће сви да овај закон буде примјењив. Ја сам поносан на оно што је радна група одрадила у претходном периоду и надам се да ћемо уз помоћ других органа учинити да овај закон заживи. Очекујем подршку од свих 81 посланика, и волио бих да видим који су против да дају своје образложење. Надам се да ћемо у борби против корупције будемо заједно - оцијенио је Абазовић.

Абазовић је навео да грађански поступак напада имовину, а кроз поступке који ће бити брзи, одузета имовина ће постати власништво државе.

- Ако возите ферари или блиндирано возило, рећи ће вам да сте криминалац, али ако не докажете да сте га зарадили, он ће, или било која имовина, постати власништво ЦГ. Нама је важно да нападнемо имовину, и успјећемо да таргетујемо поједину имовину, око које није постигнут епилог. И еуро је важан ако је нелегално стечен, али овдје треба да се нападне имовина која је огромна, како би се вратила у буџет и допринијела грађанима - навео је он.

Он је истакао да грађани једва чекају да законско рјешење ступи на снагу.

- Ја не желим да вјерујем да се Влади жури, а да се посланицима не жури када је овај закон у питању. Надам се да ће посланици схватити колико је битно, и надам се да ће на наредној сједници бити ово законско рјешење. Није да ми нисмо имали механизме и раније, али смо са овим сетом закона упростили ситуацију. Ако постоје политичке разлике, надамо се да се неће условљавати овим стварима - додао је он.

Државни секретар у Министарству правде Борис Марић захвалио се колегама који су им дали подршку у овом пројекту, као и експертима из Британије, Италије Шпаније.

- Биће промијењено име закона, имаће у себи финансијску истрагу. Имаћемо грађански поступак као носећи за одузимање имовине. Ирска је родоначелник модела о одузимању имовине. Црногорски модел ће, надам се бити моћан модел који ће дати резултате. Основни циљ овог закона је одузимање имовине ради обесмишљавања кривичних дјела - навео је Марић.

Како је навео, тужиоци финансијску истрагу ће моћи да покрећу прије, у току поступка и шест мјесеци након судског поступка. Кад се покрене финансијска истрага, како додаје, имовина ће бити замрзнута.

image

sa presa

- PC

Како је навео, тужиоци ће моћи да формирају финансијске тимове. Објаснио је и да осумњичени ће морати да докажу одакле им имовина, а касније је суд у обавези да сву документацију достави Пореској управи.

 - Ради се о једном механизму који ће бити моћан у борби против мафије, били они јавни функционери или чланови мафије - нагласио је он.

Марић је казао да на дневни ред треба да дође и Закон о спрјечавању корупције, те истакао да неће више бити оправдања запослених у институцијама да им закон смета.

Абазовић: Четири посланика ничим не уцјењују Владу

Абазовић је казао да ће одмах овај закон бити прослеђен Скупштини.

 - Очекујем да се одблокира парламент, да се усвоје закони али и буџет. Ова четири посланика ничим не уцјењују Владу, ако треба да се гласа за Тужилачки савјет гласаћемо, нека они који не долазе у парламент и уцјењују пописом, те овим, те оним, нек они објасне грађанима зашто нема ових законских рјешења - казао је он.

Државни секретар у Министарству финансија Јанко Одовић поновио је да је ријеч о анти-мафија закону, и ту се доноси сет закона.

- Имамо два додатна пореска механизма која се могу употребити. Битно је нагласити да уколико имамо овакав систем тужилаштва које овако функционише, Влада је измјенила два закона, у мају је утврдила допуне закона о пореској администрацији. Он је послат парламенту 14 маја и до данас није разматран на сједници  - казао је Одовић.

Он је истакао да се Влада потрудила да народу да брз поступак, те да су се трудили да испуне обећано.

 - Потрудили смо се да поступак буде брз и транспарентан - казао је он одговарајући на питања новинара.

image

са конференције

- PC

Савјетник потпредсједника Владе за правна питања Иво Шоћ, казао је да је ово поступак против имовине, а не против лица, те да ће грађански поступак бити одвојен од кривичног.

- Смисао је да нема више препреке осуђености лица, да би се покренио поступак - казао је Шоћ.

Шоћ је казао да ће сви који имају преко 50.000 еура морати да доказују поријекло имовине.

- Могуће да ће ту ићи горе, ту доље. Знаћемо која је циљна група против које ће се водити финасијске истраге- додао је он.

Шоћ је додао да поступак пред грађанским судом биће грађански, па имунитет посланика никаквог значаја нема.

Како су истакли, раније из Владе. Модел одузимања имовине незаконитог пориjекла треба да допринесе jачању владавине права и црногорских институциjа, а самим тим и афирмациjи правде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:46