/ - BORIS SAVIć - FOTO IVAN PETROVIć
20/09/2023 u 16:32 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Savić: U pet predmeta dokazi nedostaju ili su kompromitovani

Ministar prave Marko Kovač tražio je podatak koliko lica bi zbog isteka roka od tri godine do kraja godine napustilo UIKS, na šta je Savić iznio podatak da se radi o 14 lica

Na sjednici Sudskog savjeta predsjednik Višeg suda Boris Savić dao je duži presjek trenutnog stanja u sudu i ukazao koji su razlozi do toga doveli. Kazao je da ovaj sud ima oko 1.500 predmeta na godišnjem nivou i da u sudu postoje četiri osnovna referata, ali i mnogo više.

Kazao je da se mora povećati broj sudija u Specijalnom odjeljenju koje trenutno ima u zaostatku 138 predmeta, da se poveća saradnička služba. Naveo je puno razloga zbog kojih se suđenja u ovom odjeljenju  odlaži pa zbog proteka 3 godine od podizanja optužnica moraju ukidati pritvore. U specijalnom odjeljenju trenutno je najstariji sudija sa 3 godine radnog iskustva u tom sudu.

Savić je ukazao i na neophidnost izmjene ZKP koji je prilučno zastario jer datira iz 1975. godine. Ukazao je i na složenost predmeta u Specijalno policijsko odjeljenju za koje traži povećan broj izvršilaca i upućivanje sudija u ovo odjeljenje.

 

Savić je zatražio i finsijsku pomoć za prekovremeni rad sudija iz građanskog odjeljenja. Ministar Marko Kovač tražio je podatak koliko lica bi zbog isteka roka od 3 godine do kraja godine napustilo UIKS, na šta je Savić iznio podatak da se radi o 14 lica.

Kovač je ukazao da je optrećenost sudija po predmetima na godišnjem nivou 24, a u beogradskom sudu dva do tri. Tražiuo je od Savića da ponudi strategiju za rješavanje u ovim predmetim i tražio konkretne mjere.

- Sudski savjet mora rešavati ova akutna pitanja- dodao je Kovač.

Ministar je rekao da su tu da pomognu i da ne moraju da se vole, ali da su na istom zadatku. Savić je kazao da Kovače ne može da kaže da nije upućen u problematiku Višeg suda.

- I to je blago rečeno neobično. Ne vidim zašto bi Viši sud nekome bio neprijatelj. Sudije su prepuštene same sebi- naveo je Savić.

Što se tiče slučaja oko tunela, smatra da je sudska strana ostala sama i da su ostali zakazali.

Kovač smatra da ZKP nije prevaziđen i da bi Savić trebao da bude u toku što se nije postupalo u specijalnim predmetima i je li bilo banalnih razloga.

Kovač kaže, što se tiče tunela, da niko nije isključivo na Savića prebacio svu odgovornost, ali da se zna ko upravlja i ko se nnalazi na odgovornim funkcijama. Savić je ostao pri stavu da je ZKP i njegove odredbe zastrjeli i da se mnoge ne mogu primjeniti.

- Današnji organizovani kriminal je neka potpuno druga priča. Stičem utisak da je kokain bio meta. I odgovoran sam što droga nije bila tamo gdje su očekivali- kazao je Savić.

image
VESNA SIMOVIć ZVICER - FOTO IVAN PETROVIć

V.d. predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković navela je da je ukazivala na nedovoljna broj sudija u specijalnom odjeljenju.

- Trebalo je zadržati sudije da završe predmete koji su bili pri kraju. Ovo su sada posledice prethodnog rada- istakla je ona.

Sudija Predrag Tabaš tražio je Saviću broj sudija koji fali u specijalnom odjeljenju i predlog kako da riješe problem.

Kao dugogdišnji sudija tog suda, tabaš je ukazao na mogućnost drugačije organizacije vijeća što ukazuje na efikasnost rada tih sudija.

Tabaš smatra da Savić apsolutno nije odgovoran za postupanje u predmetu tunel.

- Tu odgovornist treba tražiti na drugom mjestu, nečija odgovornost je orgormna. Odgovornost nije na Višem sudu- istakao je Tabaš.

Vučković kaže da treba sačekati da nadležni organi utvrde čija je odgovornost.

Kovač se složio da je potrebno sačekati rezultate istrage oko obijanja depoa. 

- Tačko je da se znalo za dopis predsjednice Vrhovnog suda oko pojačanog obezbjeđena, ali i da se nije ušlo na vrata- dodao je on.

Vučković kaže da se odgovornost ne treba prebacivati jer se ovdje radi o bezbjednosti države.

Profesor Rade Korać je kazao da je sjednica tematska i radi se o radu Višeg suda, ali da se dobilo više informacija. Smatra da je efikasnost suda gorući problem,  te da to treba poboljšati, kao i da treba preispitati i druge propise.

Korać vezano za tunel kaže da treba pustiti da svako radi svoj posao.

Savić je rekao da su do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju ili su dokazi kompromitovani nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda.

On je istakao da bi u tim predmetima moglo doći do potrebe za novim vještačenjima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 19:59