/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
24/03/2023 u 14:10 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO, VIDEO) U Nikšiću obilježena godišnjica NATO bombardovanja SRJ

Na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću tradicionalno je obilježena godišnjica NATO agresije na bivšu Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ)

Predstavnici Udruženja boraca ratova od 1990. godine i članovi porodica položili su vijence i cvijeće na spomen obilježje  vojnicima, rezervistima i dobrovoljcima koji su poginuli u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. 

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja boraca Radan Nikolić, predsjednik opštinske organizacije Udruženja boraca ratova od 1990. Blažo Đurković i predsjednik NVO "Kosovski božuri od Nikšića grada" Ilija Miljanić.

Nikolić je istakao da je današnji Dan međunarodnog prava na istinu o masovnim kršenjima ljudskih prava i dostojanstvo žrtava koji je 2010. Godine usvojila skupština Ujedinjenih nacija ali ne zbog krvavog 24. Marta niti zbog onog što se desilo pripadnicima nikšićko-šavničke grupe u ozloglašenom logoru Lori, već zbog ubistva katoličkog sveštenika u Salvadoru jer je zagovarao prava žrtava ratnog zločina. 

On je stakao da će ove godine intenzivno raditi na izgradnji novih spomen obilježja. 

-Ove godine ćemo posebno intezivno raditi na izgradnji novih spomen obilježja u svim opštinama gdje ima poginulih boraca, jer se ovim spomencima upravo jedino u Crnoj Gori čuva istina o tim ratovima i odaje pošta ovim ljudima s obzirom da u udžbenicima istorije u Crnoj Gori nema podataka da je bilo NATO bombardovanje Crne Gore, niti se pominje i jedna žrtva. A bilo ih je, u Crnoj Gori je bilo devet žretava, dva vojnika Vojske Jugoilslavije, šestoro civila od čega troje djece u Murinu i jedne starice Albanke koja je poginula na teritoriji opštine Tuzi – istakao je Nikolić i dodao da se do danas sprečava uklanjanje spomen obilježja u Morinju koja je nezakonita kao I da će to u budućem periodu promijeniti. 

image
- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

On je kazao da je uz pomoć grupe građana na čelu sa sinom poginulog Ilije, Ivanom Pavićevićem Skupštini opštini Nikšić predate inicijativa da se jedna od ulica u Nikšiću naziva “Ulica boraca iz devedesetih”. 

Đurković je kazao da su istina i pravda vječne saputnice. 

-Svi znamo ko je i kako potpalio fitilj ispod budreta baruta, u stvari ispod dragocjene riznice gdje se čuvaju najveće vrijednotsi, čast, pravda, hrabrost, viteštvo i istorijsko pamćenje ovoga naroda. Iako promiču godinu i decenije, a po zakonu prirode se neumitno smanjuje broj živih svjedoka pamtimo istinu i ona će poput sjećanja na plemenite žrtve naših saboraca živjeti vječno - kazao je Đurković i osvrnuo se na izjavu svedoka stradanja desetine žrtava u Lori koji kaže da je nevjerovatno da se niko nije osvrnuo na rasvjetljavanje zločina i tome da se zločinci prvedu pravdi.   

                                           

Miljanić je govorio Kosovu i planu NATO avijacije koji su pokušavali da unište srpski rod. 

-Zlogalasni generalni sekretar Havujar Solana izdao je naređenje da se sprži srpski rod ne birajući ciljeve od infrastructure do nejakih staraca, žena i djece, ali se i kod nas medijski o tome ćuti i danas. Srpska vojska se grčevito borila protiv 19 NATO zvjeri ispred svjetskih globalista a srpske svetionike predvodile su Karađorđeve vođe, Vladimir Lazarević, Božidar Delić, Nebojša Parković, Dragan Živanović i Slobodan Milošević. Sprski herojisu odbranili Kosovski zavjet I ostaće upisani zlatnim slovima a pridružili sui m se i boric nikšićko-šavničke grupe koji su zvjerski likvidirani od ustaške horde u zloglasnom logoru u Splitu – istakao je Miljanić I kazao je do danas nijedna državna delegacija Montenegra nije uradila iskorak savjesti prema zvjerski ubijenom braćom u Lori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:06