фото: Портал Дана / - фото: Портал Дана
27/05/2022 u 08:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић положио вијенац на мјесту убиства Јовановића: Тужилаштво има подршку Владе да ради на овом случају

Ђуровић је положила вијенац у девет сати, док је Абазовић то учинио 15 минута касније

Предсједник Владе Дритан Абазовић, министар правде Марко Ковач, предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић, и диретор Управе полиције Зоран Брђанин, поводом осамнаест године од убиства главног и одговорног уредника дневног листа ДАН Душка Јовановића, положили су вијенац на мјесту злочина. Почаст Душку Jовановићу полагаwем виjенца  изразила је и Маша Влаовић министарка културе и медија.

Ђуровић је положила вијенац у девет сати, док је Абазовић то учинио 15 минута касније.

- Надам се да ће ново тужилаштво урадити све да нађу убице и ураде оно што претходници нису. Ми им стојимо на располагању, а учинићемо све што је до нас да се ово убиство расвијетли. Пристаћемо и на међународну експертизу, а пристаћемо да се уради више. У ЦГ постоје структуре у којима истина није приоритет. Решавање питања убиства Јовановића није само ствар истине о убиству једне особе у ЦГ, него и стварање друштва у којем медији могу да раде слободно - казао је Абазовић новинарима након полагања вијенца.

Позива ново тужилаштво да ураде све што је до њих да се утврде чињенице, као и Управу полиције и грађане који могу да помогну.

- Некоме није било у интересу да се открију извшитењи убиства Јовановића. Није било политичке воље, а да је било више ми бисмо данас обиљежили овај дан да знамо истину ко је убио Јовановића - додао је он.

Како је истакао, истраживање овог убиства остаје међу приоритетима нове владе.

- Тужилаштво има подршку владе да раде на овом случају - додао је он.

image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана

-Никад не умиру борци за универзалне вриједности. Тражићемо истину са истим жаром како си и ти то радио. Почивај у миру вољени човјече- навео је Абазовић у књизи жалости.

image

фото: Портал Дана

- фото: Портал Дана

Они су се уписали и у књигу жалости.

У Душка и даље пуцају, а он и мртав држи час

Ђуровић је, као предсједница Скупштине Црне Горе, апеловала на надлежне институције – Врховно државно тужилаштво и новог Главног специјалног тужиоца, да учине све како би се овај нељудски чин што прије расвијетлио и како би били кажњени они који су одузели живот Јовановићу.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН
image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Поводом 18.година од убиства Душка Јовановића, министарка културе и медија Маша Влаовић положила је вијенац на мјесто убиства Јовановића и посјетила редакцију листа "Дан".

-То што породица Душка Јовановића, чланови његове редакције, сви новинари и новинарке, црногорска јавност, после 18 година не знају ко су налогодавци  пуцња на слободу изражавања у Црној Гори,  има поражавајуће посљедице на медијске слободе и представља обесхрабрујућу поруку свим новинарима, који се и данас суочавају са нападима и притисцима, и баца сјенку на све покушаје у правцу стварања услова да медији у Црној Гори раде слободно, а новинари и новинарке ослобођени страха да ће их написана ријеч и истраживачки радови, коштати живота- поручила је Влаовић.

Истакла је да је ова Влада ријешена да уради све да се у што краћем року налогодавци и учиниоци овог злочина нађу пред лицем правде. -"Душко Јовановић мора бити симбол бритког новинарског пера, а не државе која је затајила у расвјетљавању убиства новинара-закључила је Влаовић.

Главни и одговорни уредник листа Дан, Душко Јовановић убијен је на данашњи дан прије 18 година испред своје редакције. Јовановић је убијен око поноћи 27. маја 2004. године, када је у њега, из голфа 3, испаљен рафал из аутоматске пушке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:19