СО Цетиње / - фото: Милан Секуловић
14/09/2021 u 10:10 h
Milan Sekulović, Blaženka KlikovacMilan Sekulović, Blaženka Klikovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО-КРАЈ) Одборници: Цетињски манастир свим вјерницима на коришћење

Скупштина прекида засједање до петка

Скупштина је усагласила закључке да се свим православним вјерским заједницама омогући кориштење Цетињског манастира, те да се у циљу заштите права ЦПЦ позивају међународне институције и организације да реагују. СО Цетиње осуђује дјеловање Владе и позива је да повуче донесене акте који онемогућавају Престоници располагање имовином. СО Цетиње забрањује било какву градњу и реновирање Цетињског манастира, а градоначелник се обавезује да уради све да се имовина заштити, а СО Цетиње редовно обавјештава о својим радњама. Скупштина прекида засједање до петка.

image

Закључци усвојени на сједници Престонице

- фото: Милан Секуловић

Борислав Цимеша казао је у завршној ријечи да њихова иницијатива има велику подршку грађана. Истакао је да је та подршка и одговор на све оно што се ради против Црне Горе и Црногораца.

- Ми смо као подносиоци иницијативе свјесни да бранимо истину и правду. Завршићемо нашу борбу успјешно. Досадашњи корисник Цетињског манастира, умјесто поштовања и слоге, злоупотребљава светињу и изазива подјеле и сукобе. Нашим захтјевом се успоставља мир и слога - поручио је Цимеша.

Градоначелник Цетиња Александар Кашћелан казао је да је несумњиво Цетињски манастир духовна вертикала Црне Горе, те да је огледало у којем се огледа прошлост и будућност.

- Власништво над манастиром није само правно питање, већ културолошко и политичко, које утиче на наш идентитет. Треба имати на уму да у Црној Гори нема народа којем је толико ускраћено исповиједање вјере као Црногорцима који су чланови ЦПЦ. Они се ословљавају погрдним именима, а њихове цркве се могу побројати ма прстима руке - казао је Кашћелан.

Одборник Никола Борозан каже да митрополит Јоаникије није ни за предсједника мјесне заједнице, а не митрополита.

- Не може бити достојан онај који је спреман да дозволи да падне крв да би био устоличен. Цетиње прашта, али и памти, а Белведер ће постати симбол наше слободе, а њихове срамоте. Враћањем манастира ЦПЦ, Црна Гора се враћа себи. У црквама које су градили наши преци ми не можемо ући - казао је Борозан, додајући да само Црногорци немају своју цркву. Додаје да оно што се десило 4. и 5. септембра није радио ни Седми батаљон. Он је прозвао УРА да "шурује са СПЦ".

- Ваши партијски прваци биће упамћени као пиони СПЦ. Задња је ура да реагујете, јер се пријети капелом на Ловћену, пребројавање - каже Борозан и позива прваке УРА да сперу са себе мирис тамјана.

Одборник УРА Славко Јанковић каже да је неко ко памти, те поручује Борозану да покушава да цетињску УРА сврста код четника.

- УРА ће увијек штитити интересе Црне Горе. Ја као Цетињанин, Црногорац, вјерник ЦПЦ, нема нормалног човјека који не саосјећа са свима који су претрпјели сузавац. Али сам срећан што су сви се вратили кућама. Овај град је изгледа заборавио пуно тога. Ви сте 30 година радили против ЦПЦ. Да није било 30. августа не би ни данас о овоме причали - казао је Јанковић.

Додаје да кад је ЦПЦ постала партијска ћелија ДПС-а крећу проблеми.

- Жалим због 4. и 5. септембра. Тај дан је био пораз свих нас - казао је Јанковић.

Одборник Борислав Правиловић из ДПС-а му је одговорио да УРА нико не црта мете, већ то УРА ради себи када је подржала клерофашистичку националистичку власт у Црној Гори.

- Оставите се ДПС-а док крпите ваше грешке. ДПС је створио Црну Гору, што није могла ниједна друга партија. Када је пламтио Балкан ми смо створили кућу. А ви сте је уназадили 30. августа. Сјетите се 1919. године и плача мајки и данас се осјећа мирис згаришта. Имате ли ви разума, да сте други поднијели бисте оставке - каже Правиловић, што су његове колеге испратили аплаузом.

Одборница УРА Владана Ломпар замолила је колеге да се уздрже од давања савјета, те да ће она ићи путем за који сматра да је исправан. Њен говор прате добацивања из редова ДПС-а, на шта је Ломпар рекла да "нисмо у кафани, те да моли да јој се омогући да говори".

- Уколико се неком од мојих колега деси било шта, на вама је велика одговорност. На вама је одговорност и за ово што се десило. Ми живимо ваше последице. Слушамо данас о историји, имали смо православне Црногорце и 2006. па их нисте помињали, нису измишљени 30. августа. Ако кажете срам те било Кривокапићу и Абазовићу, морате рећи и срам те било Мило Ђукановићу. Како се питате да је СПЦ све могла, а ви сте били на власти. Како? Ја вјерујем у свој народ и његову ширину, нећу се спустити на ниво неваспитања. Да ово што данас причате сте причали 2006. друге би птице пјевале. Није СПЦ јачала за девет мјесеци више него за све вријеме ДПС-а - казала је Ломпар.

Одборницу Ломпар су све вријеме прекидали док је говорила. Она је казала да ЦПЦ није могла да јача јер је Ђукановић рекао да хоће да обнову ЦПЦ, а она је ту.

- Толико великих ријечи данас од вас овдје. Не могу да вјерујем у вашу искреност да подржавате овакве иницијативе. Овом народу треба помирење, али то не желите ни ви, ни друга страна, него ми - казала је Ломпар, а колеге из ДПС-а јој добацују да пређу код њих.

Колегама одборницима је казала да се толико наводно ради око Цркве а да се Бога не боје.

Одборница Силвана Радоњић каже да је ЦПЦ била подређена држави Црној Гори када је била књажевина, те да је њена имовина била својина државе. Истакла је да СПЦ постоји од 1920. и да њој Цетињски манастир не припада, већ је она узурпатор. Истиче да је манастир био и двор, а не само вјерски објекат.

Одборник Момчило Мартиновић каже да се 30. августа честитала слобода, али се та слобода данас јасно може видјети, јер се одборницима пријети кривичним пријавама због грађанске иницијативе која се разматра. 

- Акте које доноси Влада у глуво доба ноћи нама ускраћују право и говоре да наша кућа није наша. Ми смо овдје да цивилизовано говоримо и видимо шта да радимо - казао је Мартиновић.

Одборник Дејан Тмушић каже да је СПЦ регистрована у Министарству унутрашњих послова.

- Ови правни акти који су нам послати су притисци на одборнике и надам се да ће у Цетињском манастиру моћи да служе сви православци - казао је Тмушић.

Одборница Јована Драганић каже да се само у Црној Гори иста историја различито чита. Она је казала да је вријеме да се оканемо разних порука, већ да се православним Црногорцима омогући уживање вјере.

- Данас чујемо да наша кућа није наша. Цетиње је вазда било слободно. Коначно као Црногорка ћу се гласањем за ову иницијативу и одужити свом граду - казала је она, додајући да "нас је премало да би се дијелили".

Одборник Славко Јанковић казао је да ће УРА гласати за иницијативу да се Цетињски манастир да ЦПЦ.

- Не за свађање и грађански рат. Помирење је једина звијезда водиља. Наше за је да се покрене процес истинске потребе испуњења права вјерника ЦПЦ - казао је Јанковић.

Јанковић додаје да се ДПС није окренуо интересима Црне Горе, већ да је угазио и унесрећио Цетиње, те да је срамота да сада причају о љубави и емоцијама.

- Гдје сте били до 30. августа. ЦПЦ је била НВО до прошле године када је регистрована. Ви сте урадили да вјерници ЦПЦ немају гдје. Кажу Цетиње памти, да су памтили имало би шта, а што је бивша власт радила 30 година. Дритан се извинио Цетињу, ви се никад нисте извинили. Нама цртате мете, а ви се нисте од тога оградили - казао је Јанковић.

Истиче да су мислили на Црну Гору не би уништили Либерални савез.

- Одборници цетињске УРА се неће повлачити и стидјети својих одлука. Ви (ДПС) сте задња партија која треба да штити ЦПЦ, јер сте је ви довели на ове гране - казао је Јанковић.

image

Одборници УРА у Скупштини Престонице

- фото: Милан Секуловић

Одговара му Борислав Правиловић да је нова власт дошла на таласу "литија и великосрпског национализма, а УРА је подржала клерофашистичку владу која је формирана у манастиру". 

- Немаш оправдање, ни ти, ни УРА. Погледај шта ти пише партијски друг Милош Конатар на фејсбуку. Не црта вам ДПС мете, јадан не био, ријеч не треба ја да проговорим, али Цетиње вас је прочитало, и вас и Демократе којих данас нема овдје. Срећно вам било на следећим изборима - казао је Правиловић.

Милован Јанковић из ДПС је казао да му није јасно како у УРА различито мисле, док ДПС јединствено мисли. Он прозива нову власт због поскупљења и короне.

- Милије су им паре него здравље грађана. Хвале се парама. Царевић нам напада момке овдје, ђубре једно - каже Јанковић.

Радивоје Вујовић каже да ће кад-тад одговарати тровачи Цетиња, Кривокапић и Абазовић. Прозива и РТЦГ под управом Бориса Раонића и остале телевизије, што за демонстранте на Цетињу говоре само "била група грађана".

Предсједница Скупштине Дејана Диздар казала је као одборница да су све вјерске заједнице равноправне и да сваки вјерника има иста права, а то право je било ускраћено православним Црногорцима и да то треба исправити. Рекла је да није иста након 5. септембра.

- Сад не смета да манастир буде на име државе, а због тога су се бунили. Влада је преузела улогу суда - казала је Диздар, наводећи да јој се пријетило и да је вријеђана, али да она само врши своју функцију по закону.

Замјеник градоначелника Цетиње Милош Ражнатовић је казао да се нада да ће Скупштина усвојити иницијативу. Он је казао да је манастир кроз вјекове био мјесто гдје су се више доносиле државничке одлуке, него "литије и што се литијало".

- Бранимо га од државе која је пет вјекова била под турском окупацијом, којима су султани цртали заставе и одлучивали како ће се женити. Султан им је укинуо и Цркву, а црногорска црква је столовала на Цетињу - казао је Ражнатовић.

Истиче да није тачно да су Цетињани дочекивали окупатора с цвијећем и да су шпијуни, већ да су то радили српски попови.

Одборник Борислав Правиловић (ДПС) каже да на Белведерима и Аџића кривини није било политике, национализма и тероризма, већ само патриотизам. Он каже да је то доказа да Црногорци нису само печурке послије кише, а Кривокапићу, Абазовићу и Бечићу се захваљује за сузавце, шок-бомбе...

Казао је да манастир није био власништво ни ЦПЦ, већ државе.

-Поручујем великосрпски изродима да ми предлажемо да признају црногорску државу, нацију и језик, не отимајте нам културу, признајете нашу свету ЦПЦ и тензије ће пасти у року од 24 сата - казао је Правиловић.

- Гарантујем вам да вам Цетиње то неће заборавити, као што није ни сузе из 1918. Каква је то црква и њено свештенство које треба да шири љубав, а у ствари ради на посрбљавању и сатирању једног народа. Ми мислимо и тврдимо да су православни Црногорци једини којима су вјерска права угрожени у њиховој држави. СПЦ, то јест црква Србије је дошла 1918. и нема доказа да је постојала ту. Она не може бити насљедник ЦПЦ. ЦПЦ је домицилна црква националних Црногораца, а СПЦ је узурпирала све манастире и забранила приступ вјерницима и свештенству ЦПЦ - казао је Правиловић и додао да сваки Цетињанин зна да је Цетињски манастир свјетовни, па онда духовни центар Црне Горе, па га је после државе користила црква.

Милован Јанковић поручује Дритану "срам те било, мртви ти се отац преврће у гробу".

- Такозвани предсједниче Владе, срам те било, Катуњани су те се одрекли давано јер су они гинули за ЦГ, а ти србујеш. Ниси признао ЦПЦ, стиди се, а позиваш се на Црногорце. Теби нема мјеста у ЦГ, ни теби, ни Дритану - каже Јанковић и додаје да ни Секуловићу није мјесто у Црној Гори.

Истиче да није крива полиција, да је "србијански поп" Јоаникије требао да одустане од Цетиња.

- Манастир је државни, цетињски. Све цркве су радили грађани и све су то црногорске цркве. Грешка је што Мило Ђукановић 2006. није рекао биће црногорска црква. Цетињски манастир је манастир Цетиња, а у њему морају бити сви. Црногорски владика мора бити црногорски, а не српски - казао је Јанковић.

Одборник Момчило Јовановић каже да умјесто сузавца треба да нас кади тамјан.

Одборница Александра Брајовић каже да је Белведер постао виши од Дурмитора, а свјетлији од Ловћена.

- Немамо право гласати против ове иницијативе. Без Цетиња не би постојала Црна Гора. Из оснивачке повеље Ивана Црнојевића се види да је тадашња власт подигла манастир. Узурпаторска СПЦ наставља окупаторски, асимилаторски посао. Узалуд лажи и фалсификовање историје, истина је једна и једина, док је Црна Гора ратовала за слободу и част, ови што би да нам отимају државу и манастире били су у ропству - казала је Брајовић.

Одборник Радивоје Вујовић каже да СПЦ није постојала када је основан Цетињски манастир. Каже да "српска црква и Србија немају никакве везе са манастиром".

- 1950. је било само пет одсто Срба који су се доселили, 90 одсто су били Црногорци. Дјеловање митрополита Амфилохија многи су промијенили националност у српску због економског интереса. У задњих 39 година нисам ушао у Цетињски манастир - казао је Вујовић.

Он је казао да је и бивша власт крива што је СПЦ градила храмове по Црној Гори. Додао је да воли Србе и српски народ, али не и српски национализам. Вујовић је патријарха назвао "аеро Порфирије".

- Гдје је данас антифашистичка Србија? Више зла Србији су нанијели Срби четници и љотићевци него Њемци. Данас хоће да нам отму манастир они који су сарађивали са окупатором - казао је Вујовић.

Одборник Борислав Правиловић (ДПС) наводи да је казао да је одлука Управе за имовину притисак на Скупштину Престонице. Одборница Силвана Радоњић (ДПС) наводи да је иницијатива грађана поднијета у складу са законом и да Скупштина треба да се изјасни о њој. Одборник Никола Ћурашковић (СДП) захваљује се грађанима који су протестовали на Цетињу бранећи "слободну, грађанску и секуларну државу". Истиче да су то хероји пробуђене Црне Горе.

-Поносан сам што сам био, јесам и бићу са вама гдје се брани грађанска и мултиетничка Црна Гора - казао је Ђурашковић и прозвао Дритана Абазовића као најодговорнијег за заштиту интереса "цркве Србије".

Ђурашковић каже да питање манастира није само вјерско, правно и политичко, већ питање опстанка и идентитета.

Каже да Србија као 1918, тако и данас са владом Кривокапића, Абазовића и Бечића хоће да потре све црногорско и утопи Црну Гору у српски свет.

- У Црној Гори се више од 100 година угрожавају вјерска осјећања. СПЦ им ускраћује та права, узимајући цркве и гробља која припадају народу - наводи он.

Ђурашковић каже да је Цетињски манастир центар црногорске државности и духовности и треба га вратити коме припада.

Секретар СО Бранко Борозан каже да је иницијатива стављена на дневни ред јер Статутом СО прописано да група грађана има право на подношење иницијатива и да се о њима органи требају изјаснити. Појашњава да три одсто бирача са Цетиња треба да потпише иницијативу, а да је то 425 потписа.

- Провјером потписа 451 потпис и иницијативе за враћање манастира ЦПЦ је регуларан и зато је тачка уврштена на дневни ред - навео је Борозан.

Диздар наводи да је СО Цетиње добила анонимни кривичну пријаву због кривичног дјела обмана и несавјестан рад у служби. Она је прочитала пријаву у којој се наводи да "ЦПЦ никада није постојала, те да се њој не може вратити манастир".

- Цетињски манастир припада општини Цетиње, колико и Манастир Морача припада Колашину - наводи се у пријави коју чита Диздар.

Наводи да се СО и Диздар терете за злоупотребу службеног положаја.

Представник предлагача иницијативе Борислав Цимеша подсјетио је да је Цетињски манастир основао Иван Црнојевић, те да је његов власник била држава која је изнад Цркве. Он је казао да сва историја манастира представља историју Црне Горе, која показује да је у том храму било смјештена све што је имала држава, а то су школске, културне, војне институције, штампарија...

image

Говор предлагача

- Иван Петровић Ипе

- Црногорска црква је основана декретом Ивана Црнојевића - казао је Цимеша.

Казао је да су владике биране вољом народа, те да су свештеници били и министри и ратници.

Предсједница СО Дејана Диздар упознала је одборнике са одлуком Владе да се манастир упише на државу.

Након паузе од скоро сат времена настављена је сједница СО Цетиње. Одборник Славко Јанковић тражи да се предсједник Скупштине и сви одборници изјасне да ли се слажу са оним што су доживјели одборници УРА приликом уласка у Скупштину. Милован Јанковић, одборник ДПС-а, одговорио је колеги из УРА да не могу утицати на грађане, те да се тиме не треба бавити.

Предсједница Скупштине Дејана Диздар казала је да није била ту кад су се десиле увреде и да позива све у сали и ван ње да се суздрже од било којег вида насиља и поштују сва људска права гарантована Уставом.

Управо је почела сjедница СО Цетиње утврђивањем дневног реда. Сjедници не присуствуjу одборници Демократа. На сједници Скупштине Престонице Цетиње разматраће се "грађанска инициjатива" за враћање Цетињског манастира ЦПЦ. Одмах након почетка сједнице дата је пауза до 11 часова, због допуне дневног реда.

Група грађана испред зграде Скупштине општине Цетиње вриjеђала је одборника УРА Славка Jанковића. Након што су видjели да су их новинари снимили почели су да вичу и на новинаре да их не снимаjу, већ да сниме издаjнике цетињског народа. Истовремено одборници ДПС, СДП и СД пролазе сасвим неопажено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:28