фото: Министарство здравља / - M.M.
12/01/2022 u 09:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Омогућава се рад теретана, предложено да друго полугође почне 31. јануара

Епидемиолошке мјере ће важити у наредних седам дана

У наредних седам дана границе је могуће прелазити уз четири услова ЕУ ковид потврде; да је особа потпуно вакцинисана и да од вакцинације није прошло шест мјесеци, негативан ПСР тест (не старији од 72 сата), негативан антигенски тест (не старији од 48 сати) и да је особа недавно пребољела вирус. Омогућава се рад теретана уз поштовање мјера. Омогућава се посјета адвоката затвореницима у ЗИКС-у уз посједовање дигиталне ковид потврде. Препорука Института је да распуст буде продужен седам дана, и да школе почну 31. јануара, а ову одлуку треба да донесе Министарство просвјете, саопштила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић на конференцији на којој су престављене нове епидемиолошке мјере.

Она је казала је да су мјере пред Нову годину дале резултате и да су бројке боље у односу на регион.

 - Бројке су такве какве јесу, али нису забрињавајуће. Здравствени систем може да одговори на изазове - додала је она.

Пораст хоспитализације у Црној Гори

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић саопштила је да су већина у болници невакцинисани са омикроном, а на апаратима су само млади и невакцинисани инфицирани делтом

 - У посљедњих неколико дана биљежимо пораст хоспитализациjа у Црноj Гори. На данашњи дан их jе 280. КЦЦГ jе, у сарадњи са ИJЗЦГ урадио анализу коjа jе показала да jе 67 одсто животно угрожених пациjената у болници инфицирано омикрон соjем корона вируса, а 33 одсто њих делтом. Деведесет одсто пациjената коjи су заражени делта соjем корона вируса су невакцинисани. Осамдесет одсто пациjената коjи имаjу омикрон су невакцинисани или им jе прошло више од шест мjесеци од друге дозе вакцине, па се по стандардима ЕУ сматраjу невакцинисанима. Међу пациjентима коjи су заражени омикроном, а вакцинисани су, сви сем jедног, имаjу озбиљне придружене болести, међу коjима су срчана обољења, диjабетес и туберкулоза - навела је она.

Наjмлађи хоспитализовани пациjент услиjед инфекциjе омикрон соjем има 63 године, а настариjи 74.

 - Посебно забрињаваjу млади пациjенти у Интензивноj jединици. Нико од њих ниjе вакцинисан и ни код кога од њих ниjе установљен омикрон соj корона вируса. Ова анализа показуjе да морамо бити опрезни са омикрон соjем коjи уопште ниjе наиван и не смиjемо га узимати здраво за готово. Jош jедном истичем, с обзиром на заразност овога соjа, да се сви протоколи и процедуре у случаjу поjаве симптома КОВИД 19 код пациjената или запослених у Клиничком центру Црне Горе досљедно поштуjу. Свако ко има симптоме одмах се тестира заjедно са свим контактима. Запослени се одстрањуjу из процеса рада, а пациjенти се шаљу у изолационе собе до пристизања налаза - навела је она.

Радуловић је истакла да у овом тренутку, ван процеса рада у КЦЦГ због корона вируса jе 20 од око 600 љекара и 90 од око 1.600 медицинских техничара коjи су позитивни на корона вирус.

Наjвише заражених у jануару су млади, трећом дозом вакцине заштитити се од тешких облика болести

Директор Инстита за јавно здравље Игор Галић казао је да међу грађанима коjи су у jануару инфицирани корона вирусом наjвише jе, очекивано младих особа

 - Чак шездесет одсто заражених новим коронавирусом у jануару су особе од деветнаесте до педесете године живота. На таj начин доводе у ризик и своjе стариjе укућане коjи су били, очекивано, суздржани и ниjесу се излагали непотребним масовним скуповима или сусретима, а коjе смо сви дужни додатно да заштитимо - додао је он.

Позвао је грађане коjи се jош ниjесу имунизовали против ковид-19 инфекциjе да то учине.

- Сви званични подаци ИJЗЦГ упућуjу да би то требало да ураде. Од 11. jула 2021. до почетка 2022. године око 70 одсто заражених су били невакцинисани грађани. Напомињемо и овога пута да вакцина против корона вируса не штити од инфекциjе већ у наjвећем проценту спрjечава развоj тежег облика болести. То потврђуjу и подаци из КЦЦГ гдjе, од укупног броjа хоспитализованих особа 80 одсто чине невакцинисани пациjенти - рекао је он.

Галић је истакао да од 1. маjа 2021. године када jе почела масовна вакцинациjа у Црноj Гори скоро 80 одсто преминулих чине невакцинисани грађани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 16:00