Tamara Vujović / - MARKO GARDASEVIC, MINISTARSTVO
05/04/2024 u 16:03 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vujović: U planu zakon o sponzorstvu, za društveno odgovorno poslovanje poreske olakšice

U planu je donošenje zakona o sponzorstvu, koji omogućiti društveno odrgovornim kompanijama i pojednincima da pomaganjem društvenih aktivnost od javnog interesa budu dobili poreske olakšice, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je to rekla povodom sjutrašnjeg koncerta koji će u organizaciji Fondacije "Miloš Karadaglić" i Crnogorskog narodnog pozoprišta.

- Imamo ljudi koji su uspješni privredni subjekti, koji na svoj način žele da doprinesu kulturi, da doprinesu zdravstvu, da doprinesu bilo kojoj od drugih oblasti i to je nešto što se smatra društveno odgovornim poslovanjem. Međutim, da bi to sve bilo u skladu sa našim zakonodavstvom, treba o tome temeljno razmisliti, napraviti analizu i donijeti jedan zakon koji bi se ticao ne samo toga da netko želi da uloži ili da predjeli određena sredstva, već da se taj njegov plemeniti gest odrazi tako što će im biti smanjen porez ili na neki drugi način napravi pozitivan stimulans na njegovo poslovanje - saopštila je ona.

Ona je napomenula da je riječ o kompleksnom zakonu, pa da nije čudo što i pored postojanja ideja i inicijativa, takvo jedno zakonsko rješenje nije do sada sprovedeno u djelo.

Ministarka kulture i medija je najavila da se ove godine biti dinijet Zakon o kulturi, a u izradi je i Zakon o zaštiti kulturnih dobara koji, kako je rekla, na svoj način on predstavlja stub na kojem se temelje aktivnosti Ministarstva kulture i medija.

Zakon o sponzporstvu je, kako je rekla za Portal Dana još na nivou radne grupe, promišljanja i nekih inicijativa kako da se krene u zakonodavstvo u ovom smislu.

- Sponzorstvo se ne odnosi samo na kulturu i umjetnost, to bi bila jedna zaista suštinska i velika sistemska promjena u sistemu. Ali mislim da treba promišljati, mislim da treba raditi i sa više ministarstava sagledati ono što je zapravo jedna vin-vin situacija i za ustanove kulture, i za umjetnike i za one ljude koji bi na svoj način željeli da doprinesu ovom društvu - kazala je Vujović.

Ona je dodala da se nije odmaklo od ideje i nekih inicijalnih savjetovanja na tu temu, ali da će se država sa tim  ozbiljno pozabaviti, je ovaj zakon treba cijelom društvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:07