/ -IZVOR: SHUTTERSTOCK/ILUSTRACIJA
29/06/2023 u 17:52 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Višak naoružanja datira od bivše JNA: Bezbјednosni rizik zbog hiljadu tona municiјe u skladištima VCG

U skladištima nema municije sa nestabilnim barutima, ali sva uboјna sredstva predstavljaju određeni rizik, pogotovo sredstva sa većom količinom čistog eksploziva, kažu u resoru odbrane

Vojska Crne Gore u svojim skladištima trenutno ima 996,43 tone viška raznih ubojnih sredstava (UbS) i 6.606 komada naoružanja, kazali su za "Dan" iz Ministarstva odbrane.

Uboјna sredstva, kako kažu, smještena su u skladištima Brezovik, Taraš, Nova Lokacija (Pljevlja) i Pristan, dok se naoružanje nalazi u skladištima Brezovik i Kapino Polje.

– U skladištima nema municije sa nestabilnim barutima, ali sva UbS predstavljaju određeni rizik, pogotovo sredstva sa većom količinom čistog eksploziva. Da bi se prijetnja svela na minimum, najkritičnija UbS su predložena za uništenje preko ITF fonda, čiji početak realizacije se očekuje narednog mjeseca. Dio ovih sredstava sa većom količinom čistog eksploziva je prodat i očekuje se njihovo preuzimanje, obјašnjavaјu za naše novine iz resora odbrane.

image
-AFT

Odgovaraјući na pitanje o kakvom višku naoružanja je riječ i od kada ono datira, iz Ministarstva odbrane kažu da što se tiče UbS, radi se o pješadijskoj municiji, manjoj količini artiljerijske municije 122 mm, dijelu MES-a, protivavionskoj municiji 20 mm i 40 mm i manjoj količini avionske municije 23 mm.

– UbS je starosti 25–50 godina. Što se tiče naoružanja, uglavnom je riječ o pješadijskom naoružanju, koje datira od bivše JNA (Јugoslovenska narodna armiјa), navode iz ministarstva.

Govoreći o planu uništavanja/rješavanja viška naoružanja u narednom periodu, iz resora odbrane poјašnjavaјu da od 996,43 tone viškova UbS, 628,85 tona je prodato, ali još nije preuzeto, a 64,73 tone su prijavljene za uništenje preko Međunarodne organizacije (Enhancing Human Security – IFT fond).

– Sa tom organizacijom Ministarstvo odbrane je 19. jula 2018. godine potpisalo Memorandum o razumijevanju na planu protivminskog djelovanja, kao i uništavanja konvencionalnog oružja, čija se realizacija očekuje u narednim mjesecima. Ministarstvo odbrane će organizovati uništavanje 287,87 tona viška koji čine trupovi torpeda i krilatih raketa, dok će se 14,98 tona koristiti za obuku (streljačka municija). Od 6.606 komada naoružanja, 5.722 su prodata a nijesu preuzeta, dok se dio od 884 komada čuva u rezervi do konačke materijalne formacije. Riječ je u najvećem dijelu o pješadijskom naoružanju, a dio je namijenjen za muzejske eksponate, napominju u Ministarstvu odbrane.

Skladišta obezbijeđena

Komentarišući bezbјednosne rizike, u resoru odbrane tvrde da se smještaju i čuvanju UbS posvećuje posebna pažnja u skladu sa nacionalnim standardima koji su u potpunosti usaglašeni sa aktuelnim NATO standardima.

– Sva skladišta su obezbijeđena stražarskom ili čuvarskom službom, dok je skladište Taraš, pored čuvarske službe, obezbijeđeno i video-nadzorom i perimetarskom zaštitom, zaključuјu u Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:40