Vesna Bratic / foto-LAZAR RUZIC
20/12/2022 u 13:18 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Viši sud: Bratić nezakonito smijenila direktorku osnovne škole u Baru

Presudom Višeg suda poništava se kao nezakonito rješenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore

Viši sud u Podgorici potvrdio јe presudu Osnovnog suda u Baru kojom je utvrđeno da je direktorica Osnovne škole "Jugoslavija" Biljana Vukmanović odlukom tadašnje ministarke prosјete Vesne Bratić nezakonito razriјešena sa te dužnosti u julu prošle godine. U posljednje pola godine preko 10 sudskih postupaka po tužbama bivših direktora škola okončano јe na isti način, a Bratić јe u periodu svog ministrovanja razriјešila 200 direktora obrazovnih ustanova.

Presudom Višeg suda poništava se kao nezakonito rješenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore br. 04-601/21-5883/1 od 12.7.2021. godine.

– Utvrđeno je da je postojeći školski odbor vršio svoju funkciju, da je isti sazvan i na njemu je donesen pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, usvojene su izmjene i dopune statuta u skladu sa novim zakonom, i da je sve poslato na saglasnost Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, na šta ministarstvo nije odgovorilo i školski odbor nije mogao da se konstituiše zato što ministarstvo nije imenovalo svoja dva predstavnika, navodi se u presudi.

Dakle, kako se dodaje, do 12.7.2021. godine postojeći školski odbor je izvršio izmjene statuta, te izvršio izmjene Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, i uputio ih nadležnom ministarstvu radi davanja saglasnosti, kao logičan redosled radnji nakon donošenja izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je, između ostalog, promijenjena struktura članova školskog odbora.

- Na osnovu svega navedenog, zaključuje se da se novi školski odbor nije mogao konstituisati ako prethodno od nadležnog ministarstva nijesu imenovani članovi školskog odbora, jer je isključivo ministar nadležan da bira i razrješava predstavnike ministarstva u školskom odboru, a ne direktor škole, pa mu se ne može staviti na teret povreda radne obaveze, kako je navedeno u osporenom rješenju tuženog, što ga čini, i po ocjeni ovog suda, nezakonitim. S tim u vezi tužilji se ne može stavljati na teret nesazivanje sjednice na kojoj je trebao da se konstituiše školski odbor, a kako to pravilno nalazi i prvostepeni sud, jer sazivanje konstitutivne sjednice novog školskog odbora nije bilo moguće, budući da nijesu bili izabrani novi članovi školskog odbora od strane Ministarstva, a neizbor predstavnika Ministarstva u školskom odboru ne može se staviti na teret tužilji, jer i nije u njegovoj nadležnosti – piše u presudi Višeg suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 11:58