Правни факултет / - UCG.AC.ME
19/01/2022 u 17:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада да стави ван снаге одлуку о именовању Мароjевића

Правни факултет сматра да jе риjеч и о одлуци коjа ниjе у духу правног поретка Црне Гор

Правни факултет позвао jе Владу да стави ван снаге одлуку о именовању пароха никшићког Николе Мароjевића за новог члана Управног одбора (УО) Универзитета Црне Горе (УЦГ), преноси Мина.

Како се наводи у саопштењу Правног факултета, представник Владе jе jавно изнио резолутан став да Влада неће повући Одлуку о именовању, што, како су додали, значи да ће та тема и даље бити предмет интересовања црногорске и шире jавности.

- Виjеће Правног факултета сматра да jе именовање пароха Српске православне цркве или вjерског службеника било коjе друге вjерске заjеднице за члана УО УЦГ непримjерен, а у актуелном друштвеном тренутку и контрапродуктиван акт клерикализациjе jединог државног универзитета у Црноj Гори - каже се у саопштењу.

Наводи се да, у секуларном друштву, одвоjеност цркве од државе представља принцип на основу коjег свака вjерска организациjа, између осталог, мора остати неутрална у односу на jавне школе и универзитете.

- Стога jе, посебно у друштвима попут црногорског, неопходно водити рачуна да се вjерски и национални склад гради строгим поштовањем овог принципа - каже се у саопштењу.

Именовање представника jедне од броjних вjерских заjедница у Црноj Гори за члана УО државног универзитета корак jе, како су оциjенили, у супротном правцу, односно ка jачању подjела и подизања тензиjа у црногорском друштву.

Правни факултет сматра да jе риjеч и о одлуци коjа ниjе у духу правног поретка Црне Горе.

- Виjеће Правног факултета се придружуjе апелу коjим се од Владе захтjева да стави ван снаге предметну Одлуку и тако допринесе да УЦГ остане установа високог образовања свих грађана, у коjоj се поштуjу Устав, закони и наjвиши академски стандарди - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:29