/ foto ilustracija
18/10/2021 u 15:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада и ПКЦГ партнери у процесу европске интеграције

На састанку су размијењена мишљења у вези са могућностима и модалитетима за унапређење сарадње

Влада и Привредна комора спремне су да, како је саопштено, добру сарадњу на пољу европске интеграције додатно оснаже у циљу што квалитетнијег испуњења обавеза, али и припреме за могућности које ће будуће чланство донијети црногорској привреди и друштву.

Главна преговарачица, Зорка Кордић и вршитељка дужности предсједнице ПКЦГ, Нина Дракић сагласиле су се да је ПКЦГ, чији чланови су од почетка вођења приступних преговора укључени у рад радних група за преговоре, дала значајан допринос испуњавању европских обавеза, како стручним знањима, тако и директним контактима и инпутима који долазе из привредне заједнице.

На састанку су, како је саопштено из Генералног секретаријата Владе, размијењена мишљења у вези са могућностима и модалитетима за унапређење постојеће сарадње.

Кордић је казала да, иако је владавина права у фокусу приступних преговора, економске теме, кроз примјену ревидиране методологије добијају све више на значају и постају круцијални дио преговарачког процеса.

Она је поздравила учешће чланова ПКЦГ у раду радних група за преговоре и истакла да могу рачунати на подршку Канцеларије за европске интеграције за реализацију пројеката и активности од значаја за приступање ЕУ.

Дракић је рекла да је ПКЦГ спремна да кроз своја радна тијела, на националном и регионалном нивоу, помогне у креирању пословног амбијента, у складу са европским стандардима и вриједностима и на тај начин допринесе црногорском путу у ЕУ.

Она је посебно нагласила спремност ПКЦГ да допринесе јачању капацитета малих и средњих предузећа за коришћење средстава ЕУ и припрему и спровођење квалитетних пројеката.

У том контексту, саговорнице су оцијениле да постоји простор за сарадњу на пољу коришћења бројних ЕУ пројеката и програма који су Црној Гори доступни већ сад, као и за припрему привреде, а нарочито малих и средњих предузећа за коришћење структурних фондова и могућности које ће Црној Гори бити доступне након ступања у чланство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:16