/ фото: ПР Центар
17/06/2021 u 12:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада и Скупштина да омогуће ступање на снагу Закона о животном партнерству лица истог пола

Предсједник Управног одбора Квир Монтенегро, Данијел Калезић, оцијенио је да у Црној Гори поштовање основних људских права LGBTIQ права иде уназад

Дио LGBTIQ заједнице захтјева од Владе и Скупштине Црне Горе да до 15. јула усклади свих 26 закона са Законом о животном партнерству лица истог пола, како би та популација могла да има основна људска права која им тај акт гарантује. То је поручено на протесту који је организовала невладина организације Квир Монтенегро, у парнерству са Јувентасом испред Владе и Скупштине Црне Горе, јавља ПР центар.

Предсједник Управног одбора Квир Монтенегро, Данијел Калезић, оцијенио је да у Црној Гори поштовање основних људских права LGBTIQ права иде уназад.

- Нажалост, свједочимо изостанку политичке воље доносиоца одлука да се постигнути ниво поштовања људских права и слобода одржи и евидентном тренду стављања по страни наших основних људских права- истакао је Калезић.

Рекао је да су упутили свим посланичким клубовима у Скупштини Црне Горе јасан захтјев да се и они са стране својих надлежности посвете овом процесу.

image
фото: ПР Центар

- Сити смо стављања наших људских права по страни. Доста нам је политикантнских игара у односу на наша људска права и љути смо због стања какво је тренутно. Захтјевамо од свих доносиоца одлука и политичких актера да се уозбиље и да се посвете основним људским правима великог броја грађанки наше земље који припадају LGBT заједници- истакао је Калезић.

Подсјетио је да Закон о животном партнерству лица истог пола треба да ступи на снагу 15. јула ове године, појашњавајући да је то и рок до којег је потребно ускладити још 26 закона, „како би у пракси било могуће користити сва права која нам овај закон омогућава“.

- То до сада није урађено, усклађена су само три закона. Због тога смо данас овдје испред Владе Црне Горе и испред Скупштине Црне Горе са јасним захтјевом. Желимо да се до 15. јула, када Закон треба да ступи на снагу, усклади свих 26 осталих закона са Законом о животном партнерству лица истог пола, како бисмо имали наша основна људска права која нам овај Закон гарантује- рекао је Калезић.

Казао је да су прије два мјесеца упутили Влади Црне Горе анализу нормативног оквира, која садржи конкретне предлоге за допуну свих 26 закона са којим је потребно ускладити са Законом о животном партнерству лица истог пола.

- Ми смо завршили више него што је била наша обавеза са жељом да помогнемо институцијама система да се овај процес заврши што прије. Нажалост, свједочимо страшној спорости тог процеса. Имамо информације да је само једно министарство, у конкретним активностима у односу на тај посао и да ће процес ако се овом брзином настави да касни. Због тога смо ту данас да изратимо протест због таквог стања- навео је Калезић.  

Похвалио је помаке које примјећују унутар институција система уназад неколико дана и захвало се свим поједницима и појединкама који раде у државној управи, „а који су својим залагањем успјели да одрже макар нешто у односу на наша људска права да не пође све уназад“.

На питање да ли је могуће да више од 20 закона буде усклађено са Законом о партнерству лица истог пола до 15. јула, Калезић је рекао да је то реално.

image
фото: ПР Центар

- Влади смо доставили конретне чланове закона који су допуњени, само треба то да искористе, убаце у одређену форму и да усвоје. Уколико има воље, могуће је постићи усклађивање. Период до 15.јула ће нам показати да ли постоји воља или не- рекао је Калезић.

Извршни директор Асоцијације Спектра, Јован Улићевић истакао је је примјена Закона о партнерству лица истог пола од великог значаја за LGBTI заједницу.

- Прије свега ово је право за које смо се више од деценију борили. Деценију смо се борили за многа права која данас постоје у Закону, али се неадекватно примјењују. Ово је још један примјер непостојања политичке воље, политиканства и декларативног залагања за људска права LGBTI особа- казао је Улићевић.

Извршна директорица Центра за женска права Маја Раичевић казала је да је питање Закона о партнерству лица истог пола питање основних људских права, наводећи да нема ниједног разлога за његово одлагање.

- Нарочито због тога што су Јувентас, Квир Монтенегро и Спектра већ припремили пуну анализу законског оквира који треба усагласити са овим законом, и тиме одрадили велики посао за Владу. Остаје само да Влада узме у разматрање њхихове предлоге и да приступи у коначном примјени овог закона који гарантује елементарна људска права, који већина нас сматра уобичајеним и узима здраво за готово- рекла је Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:39