ТЕ ПЉЕВЉА / - АРХИВА
10/11/2021 u 17:18 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада крије преписку са ЕУ о Термоелектрани и анекс од 15 милиона

Ни мjесец откако му jе Агенциjа за слободан приступ информациjама наложила да поступи по захтjеву АСП, министарство ниjе одобрило или одбило информациjе о комуникациjи са Европском енергетском заjедницом и Европском комисиjом, а пошто jе ТЕ у Пљевљима потрошила дозвољених 20 хиљада радних сати

Невладина организација Акција за социјалну правду (АСП) краjем прошле седмице тражила је инспекциjску контролу тендера за еколошку реконструкциjу Термоелектране (ТЕ) Пљевља, док jе предузећу "Монтенегро воркс" упућена инициjатива да заштити потрошаче од монополске циjене угља, коjи се користи за њен рад. Како наводе у тој НВО, уговор о еколошкоj реконструкциjи, вриjедан 54 милиона еура, већ годину и по jе мртво слово на папиру, а у међувремену изабрани извођач радова тражи закључење анекса уговора и додатних 15 милиона. Какав је епилог поменутог анекса, да ли је закључен или не, за сада јавност од Владе нема ту информацију.

У АСП истичу да је уговор о еколошкој реконструкцији закључен по тендеру покренутом по раниjе важећем Закону о jавним набавкама и закључење анекса значило би кршење закона и улазак у зону кривичне одговорности.

– АСП jе инициjативу упутила Управи за инспекциjске послове и инспектору за jавне набавке, са навођењем свих правно релевантних, али уjедно и контроверзних околности, коjе прате таj посао – рекли су у АСП-а за "Дан".

Такође, ни мjесец откако му jе Агенциjа за заштиту личних података и слободан приступ информациjама наложила да поступи по захтjеву АСП-а, Министарство капиталних инвестициjа (МКИ) тоj невладиноj организациjи ниjе одобрило или одбило информациjе о комуникациjи са Европском енергетском заjедницом и Европском комисиjом, а пошто jе Термоелектрана (ТЕ) у Пљевљима краjем прошле године потрошила дозвољених 20 хиљада радних сати. АСП jе почетком августа затражила од МКИ, на основу Закона о слободном приступу информациjама, комплетну документациjу (правне поднеске, званичну коресподенциjу) између тог Владиног ресора и Европске енергетске заjеднице и Европске комисиjе. Краjем прошле године обзнањено jе да jе ТЕ потрошила дозвољене радне сате.

"Монтенегро воркс" да почне да ради

АСП jе новоформираноj компаниjи "Монтенегро воркс", коjа треба да спроводи контролу свих државних компаниjа, упутила инициjативу да се што хитниjе редефинише циjена угља за рад ТЕ између ЕПЦГ и Рудника угља, у циљу заштите потрошача. Ту инициjативу jе АСП раниjе упутила кабинету предсjедника Владе Здравку Кривокапићу, коjи jе прослиjедио на поступање МКИ. Међутим, то министарство jе недавно АСП доставило одговор да ниjесу надлежни, иако неспорно сектор енергетике и надзор над енергетским компаниjама потпада под таj ресор.

Имаjући то у виду, из АСП су одлучили да исту инициjативу упути "Монтенегро ворксу", уз очекивање да ће се укључити у то питање и наложити доношење одлука у jавном интересу.

 

Пошто МКИ, на чијем је челу Младен Бојанић, ниjе одговарало на захтjев о слободном приступу информациjама, АСП jе 15. септембра поднијела жалбу Агенциjи за заштиту личних података и слободан приступ информациjама, коjа jе непун мjесец касниjе, односно 14. октобра дониjела рjешење коjим се МКИ налаже да поступи по захтjеву за слободан приступ информациjама. МКИ jе дат рок од 15 дана од приjема одлуке Агенциjе да поступи по захтjеву, али МКИ ниjе АСП доставило рjешење, било да захтjев за приступ информациjама прихвата, било да га одбиjа. Због тога ће АСП искористити нове правне механизме коjи стоjе на располагању, а како би МКИ поступило по захтjеву.

image

Младен Бојанић

фото: Иван Петровић ИПЕ

АСП указуjе да овакво поступање не само да значи кршење прописа ове земље, већ ниjе ни у духу транспарентности рада о коjоj нова Влада на сва звона говори, али их пракса често негира.

– Питање рада ТЕ Пљевља jедно jе од горућих проблема у енергетском сектору земље, а ТЕ jе требало да дозвољених 20 хиљада радних сати потроши сукцесивно до краjа 2023. године. Умjесто тога, ТЕ jе радила пуним капацитетом и сати су потрошени три године раниjе – наводе у АСП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:13