SJEDNICA VLADE / -SASAMATIC/FLICKR.COM
28/01/2023 u 16:59 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada na sporna zapošljavanja spiskala milion

Opšte je poznato da se ugovori o djelu godinama u javnosti označavaju kao značajan vid uticaja za ostvarivanje koristi u partijske svrhe, naročito u izbornim ciklusima

Samo u minulom mjesecu, decembru prošle godine, ministarstva vlade u tehničkom mandatu za zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu prikazala su trošak od oko milion eura, čime je nastavljena problematična praksa enormnih isplata po tom zakonski indikativnom osnovu za zapošljavanja u javnoj administraciji, saopšteno je "Danu" iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Oni ukazuju da je stvarna brojka zaposlenih po ovom osnovu na nivou ukupne centralne administracije na mjesečnom nivou mnogo veća, jer gotovo da nema uprave, agencije i direkcije da ne koristi ovaj oblik zaposlenja, koji bi u javnoj administraciji trebalo da bude na nivou izuzetka, ali je postao pravilo i "prečica" za dobijanje posla u upravi kroz partijsku podobnost i nepotizam.

Kako su istakli, opšte je poznato da se ugovori o djelu godinama u javnosti označavaju kao značajan vid uticaja za ostvarivanje koristi u partijske svrhe, naročito u izbornim ciklusima.

Neki od primjera prikazanih troškova za ugovore o djelu, koje navodi ASP, ukazuju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u decembru prošle godine imalo potrošnju od preko 194 hiljade eura. Tim ministarstvom rukovodi tehnički ministar Filip Adžić, koji je kadar GP URA.

U još jednom resoru kojim rukovodi kadar te partiјe Ana Novaković Đurović, koja je na čelu Ministarstva ekologije, zabilježena јe značajna isplata za ugovore o djelu i ona je u decembru prošle godine prikazana na nivou od preko 96 hiljada eura. Istovremeno, kod Ministarstva ekonomskog razvoja, kojim takođe rukovodi kadar GP URA Goran Đurović, taј trošak je oko 35 hiljada eura.

–Velika mjesečna isplata bilježi se i u resoru na čijem je čelu lider partije koja je u parlamentu glasala za obaranje vlade Dritana Abazovića, ali je to nije spriječilo da ostane u njoј – ukazuјu iz ASP-a.

Oni napominju da je riječ o Ministarstvu kapitalnih investicija, u kojem je u decembru 2022. zabilježen trošak od preko 63 hiljade eura za ugovore o djelu. Na čelu tog resora јe kadar Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

– Kod Ministarstva finansija je trošak za ugovore o djelu u decembru prikazan na nivou od oko 50 hiljada eura. Na čelu ovog resora je kadar SNP-a Aleksandar Damjanović, a umjesto da kao resorni ministar za finansije naloži limite za ovu zakonski problematičnu potrošnju, on troši takođe ogroman mjesečni iznos za ugovore o djelu, smatraju u ASP-u.

U resoru lidera te partije Vladimira Jokovića, koji je na čelu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u decembru je za ugovore o djelu naveden trošak od preko 25 hiljada eura, a približno toliko i u Ministarstvu prosvjete, gdje je tehnički ministar Miomir Vojinović, koji je takođe funkcioner SNP-a.

Iz ASP-a ističu da, za razliku od ovih tehničkih ministara iz SNP-a, koji upravljaju ključnim resorima u zemlji bez iole značajnije podrške biračkog tijela, kod njihovog partijskog kolege u Ministarstvu pravde Marka Kovača u decembru se bilježi nepunih sedah hiljada eura potrošnje za ugovore o djelu, što je znatno pristojniji iznos od već pomenutih ministarskih resora.

Kao još jedan primjer ASP navodi Ministarstvo vanjskih poslova, gdje se bilježi preko 320 hiljada isplata po osnovu ugovora o djelu, pri čemu najveći dio otpada na isplate za diplomatsku službu.

– Podatak da ministarstva za mjesec troše najmanje milion eura za ugovore o djelu je frapantan, a istovremeno pokazuje da izostaje kontrola nadležnih organa da se ovoj nedozvoljenoj praksi i velikoj nepravdi u jednakosti u zaposlenjima stane na kraj, jer nema mnogo aktivnosti od Državne revizorske institucije, Agencije za sprečavanje korupcije ili tužilaštva – istakli su iz ASP-a.

Pored toga, kako dodaju, očekivanja da će ministarski i ostali resori poštovati zakonske norme o zapošljavanjima već godinama su uzaludna, pošto je javna uprava još iz vremena DPS-a postala partijski plijen, a vlasti nakon DPS-a nastavile su tu praksu.

Kako su ociјenili, zbog ove prakse (ne samo po osnovu ugovora o djelu, već i po osnovu konsultantskih i sličnih angažmana, koji su suštinski zaposlenja), na gubitku je ukupno društvo, jer je javna uprava krcata nekompetenim i poslušnim kadrom, sa mnoštvom kupljenih diploma, i kao takva nije u stanju da pruži građanima kvalitetno zadovoljenje administrativnih i ostalih potreba.

Podsjećaju i na problem glomaznosti javne administracije, što je, kako su istakli, već duže "teg" javnih finansija zemlje i balon koji će u dogledno vrijeme izvjesno pući, te će se nekoj vladi obiti o glavu, pošto će neka buduća vlada, htjela-ne htjela, morati da se pozabavi otpuštanjima u javnoj upravi.

U decembru "stukli" 421 milion kao da sjutra ne postoji

Ako je suditi po javnim evidencijama, proteklog mjeseca je iz državne kase potrošen čak 421 miliona eura, pa bi se moglo postaviti pitanje da li to tehnička vlada, koja nema podršku parlamenta, a inače je izabrana na neustavan način, razmišlja na način "da li sjutra postoji", navode iz ASP-a.

– Kada se ima u vidu da je prošlogodišnjim rebalansom budžeta, iz septembra mjeseca, za rashode projektovano nekih 2,7 milijardi eura, jasno je da poštovanje zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti nalaže da omjer mjesečne potrošnje bude oko 220 miliona iz državne kase, a u decembru je potrošeno bezmalo duplo više novca. Istovremeno, za ozbiljnu zabrinutost je informacija zvaničnika Ministarstva finansija da je početkom godine iznos rezerve državnog novca iznosio 43 miliona eura, što znači da se u ovu godinu ušlo bez značajnije državne uštede, posebno što zemlja prošle godine nije uspjela da se iole povoljnije zaduži i u većem iznosu, a sve pri činjenici da je projektovana budžetska rupa za ovu godinu čak 600 miliona eura – ističu iz ASP-a.

U ASP-u smatraju da je to crveni alarm i ozbiljna opasnost da u ovoj godini može doći do zastoja u isplatama plata, penzija i socijale, posebno što je politička kriza nikada teža, a sposobnost zemlje da na tržištu pronađe povoljne kredite za redovno servisiranje obaveza nikada slabija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:47