НП Скадарско језеро / - НПЦГ
28/09/2021 u 14:18 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада онемогућена да има увид у пословање Националних паркова, опструкција директорке и менаџмента

Предвиђено је да JПНПЦГ без субвенциjе државе оствари пословни минус у износу од преко милион еура, што представља jедан од наjгорих пословних резултата од оснивања предузећа, истиче Управни одбор

Управни одбор JП Национални паркови Црне Горе јуче је одржао сjедницу на коjоj су усвоjени закључци о стању у овом предузећу. На челу УО JПНПЦГ се налази Небојша Поповић.
Чланови Управног одбора незадовољни су управљањем Националним парковима, што су и представили закључцима са сједнице. Они су се бавили анализом пословања JПНПЦГ у 2021. години. Констатовали су да их, као представнике које је именовала Влада, директорица и менаџмент предузећа ускраћују за достављање релевантних, тачних и вjеродостоjних информациjа о пословању предузећа. Тиме jе прекршен Статут JПНПЦГ, као и Пословник о раду УО према којима су директор предузећа и стручне службе предузећа дужни да члановима УО доставе тражене податке о пословању предузећа наjмање пет дана приjе дана у коjем се планира сjедница УО. Један од закључака је и да су онемогућени да врше контролну функциjу и мониторинг рада предузећа. Тиме је посредно ускраћена и Влада да има увид у пословање предузећа чиjи jе власник и коjе jе основала. Додатно, ускраћивањем релевантних и тачних информациjа УО jе онемогућен да врши своjу основну функциjу – да буде орган управљања предузећем.

- Стање у JПНПЦГ је веома забрињаваjуће у свим аспектима, а, према нацрту Финансиjског плана за 2021. годину, предвиђено је да JПНПЦГ без субвенциjе државе оствари пословни минус у износу од преко милион еура, што представља jедан од наjгорих пословних резултата од оснивања предузећа - истиче Управни одбор.

Истичу да због опструкциjе менаџмента предузећа када jе у питању добиjање релевантних и тачних информациjа нису у могућности да сагледају утицаj политике запошљавања током 2021. на трошкове предузећа и његову финансиjску позициjу.

image

Мурићи, Скадарско језеро

- фото: Срђа Бољевић
НП "Скадарско језеро" за девет мјесеци забиљежио минус од 100.000 хиљада

Управни одбор констатуjе да jе нарочито алармантна ситуациjа у НП “Скадарско jезеро”, у ком jе за првих девет мjесеци забиљежен губитак од око 100.000 еура, што представља изразито негативан пословни резултат НП “Скадарско jезеро” коjе jе 2018. и 2019. пословало позитивно.

- Управни одбор сматра да jе главни разлог за лош пословни резултат предузећа у 2021. години несавjесно и недомаћинско управљање менаџмента предузећа, али и неадекватно спроведена систематизациjа, чиjи jе Правилник о унутрашњоj организациjи и систематизациjи донесен 26.3.2021. године. Нарочито су проблематични одабир и структура руководећег кадра - наводи се у закључку.

Сматрају да jе због свега потребно хитно ангажовати екстерног ревизора како би се утврдили прави биланси предузећа.

На дневном реду УО био је и Анекс уговора о закупу са привредним друштвом АД Солана “Баjо Секулић” у стечаjу, према коjем JПНПЦГ продужаваjу закуп имовине привредног друштва АД “Баjо Секулић”, из Улциња, до 1.2.2022. године.

- Управни одбор није био упознат са састанком одржаним 1.9.2021. године у Министарству екологиjе, просторног планирања и урбанизма, а на коjем jе договорено да се Уговор о закупу продужи за период до 1.2.2022. године, о чему су информисани из средстава jавног информисања.

На основу извjештаjа добиjених на сjедници, УО констатује да су пословни резултати ресторана НП ”Скадарско jезеро” изразито негативни те да је одлука о његовом отварању била неоправдана.

Управни одбор је гласао за доношење одлуке о покретању поступка одобравања коришћења дрвних сортимената за потребе националних паркова и донијели одлуку о покретању поступка продаjе дрвних сортимената у дубећем стању становницима у руралним подручjима у НП Проклетиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:00