СА РАНИЈЕ СЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ / - фото ВЛАДА ЦГ
04/03/2022 u 08:07 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада подржала забрану руских медија у Црној Гори

На одлуку Владе јуче нијесмо успјели да добијемо ниједан коментар од више релевантних саговорника које се баве медијским питањима у Црној Гори

Влада Црне Горе дала је јуче на сједници позитивно мишљење на одлуку Европске уније (ЕУ) о обустави дистрибуциjе руских медиjа Раша тудеј и Спутњик. Међутим, коначну одлуку о евентуалном прекиду емитовања тих канала у нашој земљи донијеће Агенција за електронске медије (АЕМ) која је једина по закону овлашћена да то и уради.

На одлуку Владе јуче нијесмо успјели да добијемо ниједан коментар од више релевантних саговорника које се баве медијским питањима у Црној Гори.

Министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић раније јуче је поручила да снажно подржава одлуку ЕУ да обустави дистрибуциjу руских медиjа Раш тудеја и Спутњик. У саопштењу Европске комисиjе, коjе jе издато поводом одлуке о забрани рада за Раша тудеј и Спутњик се наводи да су „ови медиjи инструменти у подстицању и подршци руске агресиjе против Украjине“ што, како се наводи, „представља значаjну и директну приjетњу jавном реду и безбjедности ЕУ“.

Срзентићева jе истакла да не смиjемо дозволити да се у Црноj Гори шире дезинформациjе и пропаганда коjом се покушава оправдати напад на Украjину.

– Обавили смо консултациjе са регулаторним тиjелима и обавиjестили их о одлуци ЕУ. С тим у вези, на данашњоj сjедници Владе предложићу усваjање закључка о придруживању Црне Горе овоj одлуци ЕУ и препоруке АЕМ и Агенциjи за електронске медиjе и поштанску дjелатност (ЕКИП) да, сходно своjим надлежностима, донесу одлуке у складу са ставом Владе и Савjета ЕУ – казала jе министарка Срзентић јуче прије сједнице Владе.

Перовић: Несхватљива кампања против Русије

Лично не могу да схватим оволику причу и кампању против војне акције Русије у Украјини, а да се нико не сјети да каже да је у нашем комшилуку протјеран читав један народ, казао је јуче протојереј и намјесник подгоричко-колашински Гојко Перовић. – Протјеран је српски народ у Хрватској и тај се народ никад неће вратити. Обично људи који су сада гласни ништа не кажу на ту тему, тада се нико није умотавао у српске заставе. То је једна медијска идеологија која надилази људски разум. Прије неку ноћ сам слушао посланика Миодрага Лекића који је све то лијепо објаснио шта се дешавало на међународном плану. Не сјећам се да смо као сада били изложени једнобразној осуди неке војне акције, а било их је скорије и на Блиском истоку – изјавио је Перовић у емисији „Поп рецензије“ на Радију Светигора. Перовић је додао да су свештеници Митрополије црногорско-приморске изложени ових дана рату емоција. – Притјерани смо уз зид да кажемо да ли се придружујемо акцији Русије. Ми се молимо за народ у Украјини и митрополита Онуфрија који је на распећу. Ми смо потпуно са њим и молимо се да рат престане – закључио је Перовић. П

Како наводи Срзентићева, проблем ширења дезинформациjа и пропаганде препознат jе у оквиру Медиjске стратегиjе Црне Горе. Овим стратешким документом, коjи ће се ускоро наћи на jавноj расправи, предвиђене су конкретне мjере за сузбиjање ширења дезинформациjа и медиjске пропаганде. Црна Гора ће, као што jе наjављено из Владе, пратити мjере ЕУ према Русиjи, па према томе и оне коjе се односе на заустављање ширења дезинформациjа и пропаганде преко медиjа коjи су препознати по пласирању лажних виjести.

– У том смислу, наставићемо да усклађуjемо наше нормативне и институционалне праксе са одлукама Европске униjе – поручено је из Владе. Савjет Агенциjе за електронске медиjе има надлежност за прекид емитовања сигнала кабловских ТВ канала, а Агенциjа за електронске комуникациjе и поштанску дjелатност за блокаду интернет домена, у складу са процедурама. У саопштењу Европске комисиjе наводи се да су суспендоване све релевантне лиценце, овлашћења и договори о дистрибуциjи, а мjере покриваjу све државе чланице ЕУ и директно се примjењуjу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:58