/ Ana Novaković Đurović - VLADA
29/09/2023 u 05:49 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada ponovo produžava rok starim planovima

Apelujem na parlament da se ovaj amandman usvoji do 14. oktobra. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo blagovremeno dati stav ministarstva u odnosu na važenje planske dokumentacije, kazala je Novaković Đurović

Vlada Crne Gore ponovo namjerava da produži rok za donošenje Plana generalne regulacije (PGR), koji je trebalo da bude usvojen do 14. oktobra ove godine, a odluku o tome donijela je na jučerašnjoj sjednici, nepunih 20 dana pred istek roka za njegovo usvajanje. Iako je inicijalnim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, donijetim 2017, rok za donošenje Plana generalne regulacije određen na 60 mjeseci, Vlada je u julu prošle godine produžila taj period za još godinu (do oktobra ove godine). Kako ni taj rok nije ispoštovan, mjesecima nefunkcionalnoj Skupštini juče su prebacili (ne)odgovornost da usvoji izmjene zakona kojim bi se period donošenja PGR produžio do sledećeg oktobra.

Ukoliko se to ne desi do 14. oktobra, kako je na sjednici Vlade najavila ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, njen resor će blagovremeno dati stav u odnosu na važenje planske dokumentacije. Prethodnih dana su se u javnosti mogle čuti ocjene da će po isteku roka važenja planske dokumentacije, usled nedonošenja PGR, doći do urbanističkog haosa i blokade investicija. Ministarka uvjerava da do toga neće doći i pojašnjava da je rok za donošenje PGR 14. a ne 1. oktobar, kako se prethodno tumačilo u javnosti.

Neodgovorno ponašanje

Vuković ističe da je neodgovorno da nakon više prolongiranja roka za donošenje Prostornog plana Crne Gore on nije pripremljen i donesen.

– Očigledno je da suštinski važna pitanja za očuvanje životne sredine i, na kraju krajeva, ispunjavanje evropske agende, ili agende za pridruživanje EU, nisu prioritet ove vlade, kao ni prethodnih – ocijenila je Vuković, uz zaključak da će sve to imati za posledicu prolongiranje ispunjavanja neophodnih uslova u procesu evropskih integracija,a time i veliku ekonomsku štetu za državu.

– Izmjenom se predlaže da se predviđeni rok od 72 mjeseca produži na 84 mjeseca. Na taj način će se obezbijediti kontinuitet važenja planske dokumentacije. Apelujem na parlament da se ovaj amandman usvoji do 14. oktobra. Ukoliko se to ne desi, mi ćemo blagovremeno dati stav ministarstva u odnosu na važenje planske dokumentacije. Važno mi je da poručim da neće doći do blokade ili bilo kakvog urbanističkog haosa. Ovo je trenutno jedina mogućnost koju ministarstvo i Vlada imaju na raspolaganju. Prosto – rješenje je u parlamentu. Mi ćemo pratiti narednih 15 dana. U svakom slučaju, omogućićemo nesmetano funkcionisanje i u prostorno-planskoj dokumentaciji i u izgradnji objekata – naglasila je Novaković Đurović.

Prostorni plan, koji je trebalo da bude usvojen do 1. oktobra, takođe neće biti donijet u zakonskom roku. Novaković Đurović je kazala da je taj dokument u fazi nacrta i očekuje da se na jednoj od naredne dvije sjednice nađe pred Vladom.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je obaviješten da je stav Ustavnog suda da su svi planski dokumenti važeći dok se ne donesu novi.

Izvršna direktorica Grin houma Azra Vuković ocijenila je u izjavi za "Dan" da svako prolongiranje rokova i improvizacija rješenja drastično utiče na pogoršanje stanja životne sredine.

– Sa ovakvim pristupom ne možemo očekivati poboljšanje stanja kada je u pitanju planiranje prostora, već se podržava postojeći sistem, koji je u velikoj mjeri, čak i kritično, ugrozio pejzažne i prirodne karakterestike mnogih lokacija Crne Gore – kazala je Vuković za "Dan".

Smatra da se iz ovakvih postupaka Vlade i resornog ministarstva ne vidi efektivna primjena politika koje podržavaju Crnu Goru na putu EU integracija, niti očuvanja i zaštite prirodnih, kulturnih i ostalih dobara.

– Kao i mnogo puta do sada, svjedočimo pronalaženju pravno-regularnog načina da se zaobiđu obaveze, čak i kada se radi o krucijalno važnim odlukama kao što su planska dokumenta, na kojima počiva gotovo sve bogatstvo države Crne Gore – naglasila je Vuković.

Generalni sekretar Zajednice opština Mišela Manojlović kazala je za "Dan" da nisu dobila nikakve smjernice po pitanju sudbine lokalnih planova nakon isticanja roka za donošenje PGR.

– Zajednica opština ima informaciju da se u resornom ministarstvu traže optimalna zakonska rješenja kojim će se premostiti pravni vakuum do donošenja Prostornog plana CG i Plana generalne regulacije. Naime, radi se o dva najznačajnija i najsloženija državna planska dokumenta kojim će se suštinski opredijeliti dugoročni pravci budućeg razvoja Crne Gore – istakal je Manojlović.

Stoga, kako je dodala, smatraju da je u ovim okolnostima opravdano i odgovorno dati primat kvalitetnim i promišljenim planskim rješenjima, uz istovremeno obezbjeđivanje pravnog kontinuiteta i pravne sigurnosti građana i pravnih lica kada je u pitanju period nakon 1. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:58