/ - FOTO: 44. VLADA CRNE GORE
19/01/2024 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada predložila Skupštini sedam članova Savjeta za visoko obrazovanje

Za predsjedavajućeg predložen Srđan Stanković

Vlada Crne Gore predložila je Skupštini da imenuje Savjet za visoko obrazovanje, a za predsjedavajućeg je predložen prof. dr Srđan Stanković (UCG).

Vlada je, na osnovu prethodnog predloga ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić - Stojanović predložila Skupštini da za članove Savjeta za visoko obrazovanje imenuje prof. dr Natašu Raičević (UCG), prof. dr Tatjanu Novović (UCG), prof. dr Iliju Vujačića (UDG), mr Dragicu Anđelić (Univerzitet Mediteran), Dragana Kujovića (Privredna komora) i Dušana Stamatovića (Studentski parlament UCG).

Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da Savjet imenuje i razrješava Skupština Crne Gore, na predlog Vlade. Savjet ima sedam članova koji se imenuju na period od četiri godine.

- Članovi Savjeta se imenuju iz reda istaknutih stručnjaka iz oblasti visokog obrazovanja, nauke, umjetnosti, reda studenata i oblasti privrede, društvene djelatnosti i drugih relevantnih oblasti. Izuzetno od stava 2 ovog člana, predstavnici iz reda studenata imenuju se na period od dvije godine. Članove Savjeta iz reda studenata predlažu studentski parlamenti ustanova visokog obrazovanja, propisuje zakon.

Kako se navodi u obrazloženju predloga dosadašnjim članovima Savjeta za visoko obrazovanje, prof. dr Milanu Lakićeviću, prof. dr Milici Vukotić, Muberi Kurpejović, Vlastimiru Goluboviću i Alanu Muratoviću istekao je mandat 1. marta 2022. godine, dok je predsjedniku, prof. dr Milanu Markoviću, i članu, prof. dr Ireni Orović, Administrativni odbor Skupštine Crne Gore 29. decembra 2023. godine konstatovao prestanak mandata na lični zahtjev na mjestu predsjednika i člana Savjeta za visoko obrazovanje.

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore je 15. januara 2024. godine predložio Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da se u Savjet za visoko obrazovanje imenuje Dušan Stamatović, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:13