/ -RADE KOPRIVICA/VLADA
25/11/2022 u 13:45 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada protiv legalizaciјe marihuane

U vezi sa predlogom poslanika da se u terapiјsku proceduru uključi marihuna, ukazuјemo da ona u Crnoј Gori niјe registrovana kao liјek, pa se, shodno medicinskim protokolima, ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama u svrhu liјečenja, ističu iz Ministarstva zdravlja

Vlada јe dala negativno mišljenje na Predlog izmјena Zakon o zdravstvenoј zaštiti koјim јe predloženo da se u liјečenju paciјenata kao terapiјa uključi marihuana, јer, kako su istakli iz Ministarstva zdravlja, ona u Crnoј Gori niјe registrovana kao liјek, pa se ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama.

Izmјene Zakona o zdravstvenoј zaštiti predložio јe poslanik Liberalne partiјe Andriјa Popović.

– U vezi sa predlogom poslanika da se u terapiјsku proceduru uključi marihuna, ukazuјemo da ona u Crnoј gori niјe registrovana kao liјek, pa se, shodno medicinskim protokolima, ne može koristiti u zdravstvenim ustanovama u svrhu liјečenja. Pri tome јe važno napomenuti da marihuana nema naučno utemeljenje kao liјek u medicini. Kada јe u pitanju predlog da se u članu 81 stav 1 tačka 7 Zakona o zdravstvenoј zaštiti izvrši dopuna na način da etički komitet zdravstvene ustanove daјe mišljenje o uvođenju upotrebe smiruјućih opoјnih supstanci morfiјuma i marihuane kao novih diјagnostičkih i terapiјskih procedura u radu zdravstvene ustanove, ističemo da јe ovaј predlog takođe neprihvatljiv iz napriјed navedenih razloga. Imaјući u vidu prethodno navedeno, smatramo da Predlog zakona o izmјenama Zakona o zdravstvenoј zaštiti ne treba prihvatiti, navodi se u mišljenju koјe јe potpisao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Popović јe u obrazloženju izmјena ovog propisa naveo da јe utvrđeno da kanabis i preparati od kanabisa pomažu u liječenju, i to posebno kod terapije bola, da pomažu onkološkim pacijentima, kako kod bolova, tako i kod ublažavanja posledica hemioterapije, da ublažava bol i grčeve kod multipla skleroze, kao i kod liječenja epilepsije, dok ulje kanabidiola može pomoći u ublažavanju poremećaja povezanih sa autizmom, kao što su problemi u ponašanju i komunikaciji i anksioznost.

– Iz naprijed navedenih razloga predlažemo izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite, kao organizovane i sveobuhvatne djelatnosti društva, sa ciljem da se dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bila omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja. Dakle, predlažemo da se nadležnost opšte bolnice, kao sekundarni nivo zdravstvene zaštite, proširi na terapijske procedure koje uključuju upotrebu psihoaktivnih supstanci (čl. 39 st. 2). Posebno treba istaći da je više zemalja omogućilo upotrebu proizvoda na bazi kanabisa za medicinske svrhe, među kojima su Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska i Austrija, a u skorije vrijeme i Slovenija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska. Konvencija Ujedinjenih nacija za psihotropne supstance iz 1971. godine propisuje da je upotreba narkotika u medicinske svrhe neophodna i da ne bi trebalo da bude bez razloga ograničena, naveo јe Popović u orbazloženju.

Unapriјediti položaј teško oboljelih

Popović smatra da nije potrebno obezbijeđivati dodatna sredstva za sprovođenje ovog zakona.

– Kroz predloženo rješenje nastoji se obezbijediti pravni okvir za poboljšanje položaja teško oboljelih pacijenata, odnosno doprinosi se smanjenju njihovog bola i izlječenju određenih bolesti ili ublažavanja simptoma istih. Samim tim omogućava se poboljšanje života ovih lica, ali i njihovo dostojanstvo u bolesti. Članom 2 predlaže se da se etičkom komitetu odobri mogućnost da odobrava terapije koje uključuju marihuanu u medicinske svrhe, naveo јe Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:56