sa sjednice / - FOTO: VLADA
06/02/2023 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada šalje tim za spasavanje u Tursku

Zbog traganja i spasavanja iz ruševina Vlada Republike Turske je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu

Vlada je 6. februara 2023. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Informacija o upućivanju tima za traganje i spasavanja iz ruševina Turskoj.

(UŽIVO) Novi jak zemljotres u Turskoj, više od 2.300 stradalih

- Vlada Republike Turska uputila je Zahtjev za pomoć, preko Mehanizma za civilnu zaštitu Unije, NATO i UN radi spasavanja stanovništva od zemljotresa, koji je pogodio ovu državu 6. februara. 2023. godine. Operativno-komunikacioni centar 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je operativna kontakt tačka sa Centrom za koordinaciju odgovora na vanredne situacije (ERCC) Generalnog direktrorata za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći Evropske komisije (operativno tijelo Mehanizma Unije za civilnu zaštitu) primio je zahtjev za pomoć u vidu timova za traganje i spašavanje iz ruševina – lakog, srednjeg i teškog i medicinskih timova (za prvu pomoć i zbrinjavanje stanovništva), 6. februara 2023. godine, saopšteno je iz Vlade.

Pomoć je, kako dodaju, zatražena i preko NATO-a i UN organizacija. Republiku Tursku, južni dio, 26 kilometara istočno od Šekerobe u blizini granice sa Sirijom, 6. februara 2023. u 01:17 GMT, pogodio je snažan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale.

(VIDEO) Pogledajte kako su se rušile zgrade u Turskoj

- Kao rezultat toga, prema lokalnim turskim zvaničnicima, u Turskoj je poginulo najmanje 1.014 ljudi, a u Siriji najmanje 592 osobe. Nekoliko stotina zgrada je srušeno i mnogi ljudi su zarobljeni. Zemljotres je pogodio 10 gradova uključujući Gaziantep, Kahramanmaras, Hatai, Osmanije, Adijaman, Malatja, Sanliurfa, Adana, Dijarbakir i Kilis, dodaju iz Vlade.

Zbog traganja i spasavanja iz ruševina Vlada Republike Turske je tražila međunarodnu pomoć u vidu lakog, srednjeg i teškog tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao i medicinske timove i opremu.

- Sagledavajući dostavljeni Zahtjev za pomoć, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji sa opštinskim službama zaštite i spasavanja i uz saglasnost opština i vatrogasaca-spasilaca, pripremio tim za traganje i spašavanje iz ruševina – light USAR, koji broji 18 vatrogasaca-spasilaca i pet pripadnika Direktorata za zaštitu i spasavanje. Direktorat za zaštitu i spasavanje je Timu obezbijedio radni kombinezon, vatrogasni pojas, zaštitni šlem, radne rukavice, radnu obuću, vreće za spavanje, komplete za pružanje prve pomoći, kape, vunene rukavice, sredstva za komunikaciju – TETRA radio stanice, dva modema i dron. Radi operativnosti timu je potrebno obezbijediti sljedeće: zimske jakne, pododijela (aktivni veš), pamučne trenerke, torbu sa ljekovima i sredstvima za dezinfekciju i hirurške rukavice, bankovnu karticu sa iznosom od 10.000 eura za vođu tima i neograničen mobilni internet za menadžment tima (5 osoba). Takođe, potrebno je obezbijediti i osiguranje članovima tima, objašnjavaju iz Vlade.

Vatrogasci iz Podgorice, Kotora i Nikšića pritiču u pomoć turskim kolegama

Transport će, kako dodaju, se izvršiti Turkish Airlines-om do Istanbula.

- Takođe, shodno Zahtjevu Republike Turske za slanje medicinskih timova Direktorat za zaštitu i spasavanje je informisao Ministarstvo zdravlja o potrebi pripreme i slanja medicinskih timova, međutum dobili smo informaciju da nisu u mogućnosti da pošalju pomoć u vidu doktora i nižeg medicinskog osoblja.Da bi se ova pomoć pružila Republici Turskoj, potrebno je da Vlada Crne Gore donese odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanje iz ruševina, kao pomoć Republici Turskoj (član 8, stav 1 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:35