/ - FOTO: UNSPLASH - ELEKTRIčNO VOZILO, ILUSTRACIJA
07/12/2023 u 17:18 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada uvodi električna vozila za potrebe javnog sektora

Saopšteno je da je sektor saobraćaja je drugi najveći izvor emisija ugljen-dioksida (CO2) u Crnoj Gori sa ukupnim udjelom od oko 30 odsto, a čemu najviše doprinosi drumski saobraćaj

iVlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o inicijativi Eko fonda o uvođenju električnih i hibridnih automobila za potrebe javnog sektora.

Saopšteno je da je sektor saobraćaja je drugi najveći izvor emisija ugljen-dioksida (CO2) u Crnoj Gori sa ukupnim udjelom od oko 30 odsto, a čemu najviše doprinosi drumski saobraćaj.

-Prema Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore za period 2019–2035. godine, očekuje se značajan porast drumskih putovanja u budućnosti i to će neizbježno imati uticaj na povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte u ovom sektoru.

Konstatovano je da je, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine, neophodno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, posebno u javnom sektoru, kako bi se doprinijelo zaustavljanju trenda povećanja emisija gasova sa efektom staklene baste.

-U tom cilju, Eko fond je izrazio spremnost za obezbjeđenje subvencija za nabavku električnih i hibridnih vozila za javni sektor u iznosu 7.500 eura za električna vozila, odnosno 4.000 eura za hibridna vozila.

Vlada je zadužila sva ministarstva, organe uprave i preporučila jedinicama lokalne samouprave da prilikom nabavke automobila i zamjene starih vozila za nova, počev od 1. januara 2024. godine u okviru postupaka javnih nabavki predvide električna i hibridna vozila, osim u slučaju nabavke vozila za posebne namjene u skladu sa posebnim propisima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 01:24