Radni sastanak sa novinarima u Vili Gorica
29/04/2023 u 11:48 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada za tri mјeseca napadnuta sa 142 virusa

Ministar јavne uprave Maraš Dukaј saopštio јe da јe predlog zakona o Vladi poslat na mišljenje Evropskoj komisiji

Vladin Tim za reagovanje na kompјuterske incidente (CIRT) tokom prvog kvartala ove godine spriječio јe posljedice od 38.000 spam mejlova koji su upućeni ka mejl sistemu Vlade, kao i 9.200 mejlova sa malicioznim linkovima i 142 virusa kojima se pokušalo infiltritati u vladinu infrastrukturu, saopšteno јe јuče na radnom sastanku sa novinarima koјi јe organizovalo Ministarstvo јavne uprave.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović rekao je da u Ministarstvu јavne uprave rade da sistem sajber otpornosti podignu na znatno viši nivo. Kako јe istakao, nakon sajber napada u avgustu prošle godine, preduzeli su čitav niz koraka, pa je sada nivo bezbjednosti na "nekoliko stepenika" višem nivou.

– Ali, ne zadovoljavamo se time. Digitalizaciji treba da prethodi digitalna infrastruktura i adekvatan sistem sajber bezbjednosti i pouzdanosti – naglasio јe Polović, dodaјući da su, nakon što su uočili da Crna Gora nema monitoring u režimu 24/7, formirali Operativni tim za postupanje u incidentima.

Sajber ratovi nova najveća prijetnja

Kako je ministar javne uprave kazao na radnom sastanku sa novinarima, znajući da aktuelna vlada neće duga trajati, u resoru kojim rukovodi zacrtali su važne ciljeve koji se odnose na reformu javne uprave – zakonodavni okvir, digitalizaciju, sajber bezbjednost i decentralizaciju. On je istakao da sajber ratovi predstavljaju najčešći i najopasniji vid rata u svijetu, a da Crna Gora, kao članica NATO-a, nije imala sistem monitoringa mreže i sajber odbrane u režimu 24/7.

– Znamo i konkretne primjere kako su određene zemlje u regionu ušle u priču oko digitalizacije bez zaštite. Crna Gora je za kratak period uradila puno toga, počevši upravo od zaštite 24/7 – naveo je Dukaj.

On je kazao da će Agencija za sajber bezbjednost imati ključnu ulogu u tom segmentu, budući da će u njoj prvi put biti uveden stručni nadzor.

– Obezbijedili smo i poslovni prostor za buduću Agenciju. Naša intencija je da bude formirana do kraja trećeg ili do početka četvrtog kvartala ove godine, a da od 1. januara naredne godine radi u punom operativnom kapacitetu – saopštio je Polović.

Prema njegovim riječima, Regionalni centar za sajber bezbjednost je kapitalan projekat, a želja ministarstva je da to bude regionalni hab i da Crna Gora postane lider u edukaciji za sajber bezbjednost. Upitan da li uoči predstojećih parlamentarnih izbora očekuje povećan broj sajber napada, odgovorio јe da su povećan stepen napada zabilježili i tokom predsjedničkih izbora.

– Realno јe očekivati da povećan broj napada možemo imati i u toku parlamentarnih izbora. Međutim, stalno imamo te napade, oni su višeg ili nižeg nivoa, imaju ih i ostale države... Samo je pitanje koliko smo sposobni da odgovorimo na njih. Trenutno imamo znatno veći kapacitet da odgovorimo na napade – rekao je Polović.

Ministar јavne uprave Maraš Dukaј saopštio јe da јe predlog zakona o Vladi poslat na mišljenje Evropskoj komisiji (EK).
– Zajedno sa našim partnerima završili smo zakon o Vladi. Crna Gora je do sada bila jedina država u regionu koja nije imala taj zakon – podsјetio je Dukaj i najavio da će ubrzo proslijediti i Zakon o informacionoj bezbjednosti, kojim je predviđeno formiranje nacionalne Agencije za sajber bezbjednost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 20:10