/ MAŠA VLAOVIĆ
23/01/2023 u 10:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Stvaranje sigurnog ambijenta za rad novinara mora da bude prioritet

Pozivam vas da organizujete samoregulaciju koja je jedan od najboljih načina da sačuvate ovu važnu profesiju od izazova, poručila je ona

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović čestitala je Dan novinara Crne Gore i više od 150 godina postojanja novinarstva u Crnoj Gori. 

- Drage novinarke/novinari, želim da čestitam ovaj važan dan i naglasim važnost vaše uloge u društvu. Posebno želim da istaknem zahvalnost što svojim svakodnevnim radom doprinosite izgradnji demokratskog društva i  približavate nas našoj evropskoj porodici. 

Vama, koji obavještavate javnost o svim dešavanjima, edukujete društvo i utičete na kreiranje mišljenja u društvu, stvaranje sigurnog ambijenta za rad mora da bude prioritet, kako ove, tako i svih budućih vlada.

Zato sam obezbijedila kontinutet svim procesima u Ministarstvu kulture i medija, dodatno osluškujući sugestije svih naših evropskih partnera, sugestije i prijedloge sa javnih rasprava, kako bi što prije dobili medijske zakone koji će urediti medijsko tržište po svim evropskim standardima- navela je ministarka.

Kako je istakla, ministarstvo nastavlja da afirmišemo slobodu medija, objektivno, istinito i nezavisno novinarstvo i vjeruje da će novinari svojim radom doprinijeti Crnoj Gori na njenom putu ka Evropskoj Uniji.  

- Pred vama je zahtjevan period, izvještavanje o predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Zato unutar svojih redakcija možete očuvati vrijednosti svoje profesije i sačuvati crnogorsku javnost od širenja dezinformacija i govora mržnje. 

Pozivam vas da organizujete samoregulaciju koja je jedan od najboljih načina da sačuvate ovu važnu profesiju od izazova. 

Takođe, vjerujem da će aktivnosti vaših sindikata biti usmjerene, između ostalog, i na potpisivanje Granskog ugovora kojem se traži povećanje vaših zarada i zaštita vašeg rada nedjeljom, biti uspješno realizovane- navela je Vlaović.

Poručuje: "Možemo biti ponosni na sve naše novinare i novinarke koji su i do sada sačuvali svoje pero od raznih uticaja i crnogorsko društvo zaštitili od tabloidnog izvještavanja, širenja lažnih vijesti i govora mržnje. Zaštitimo slobodno, raznoliko i nezavisno novinarstvo, jer ono je osnova pluralističkog i otvorenog društva":

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 06:31