Војиновић / -Влада
07/05/2022 u 12:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Војиновић: Школству потребне корјените реформе, чланска карта неће бити услов за функцију и посао

Војиновић је поручио да је потребно радити на унапређењу материјалног положаја запослених, али и хитној санацији објеката, који су у веома лошем стању

Министар просвјете Миомир Војиновић оцијенио је у разговору за "Дан" да је потребна корјенита реформа основног и средњег образовања која захтијева озбиљан приступ свих заинтересованих страна. Војиновић који је прошле седмице наслиједио Весну Братић на челу ресора просвјете истиче да је, имајући увиду да је годинама уназад радио у учионици и био у директном контакту са наставним процесом, у значаjноj мjери упознат са проблемима и недостацима у оквиру система образовања. Он поручује да политичка или било која припадност не може бити предност приликом заузимања било ког радног мјеста.

”Нови министар је на питање поводом одлука Весне Братић о смјени бивших директора школа казао да то не жели да коментарише, али да ће у оквиру својих законских могућности преиспитати сваку спорну одлуку и рјешење у просвјети

На питање који ће бити његови први кораци како би се унаприједио образовни систем, каже да је то унапређење материјалог статуса и услова за рад у школама.

– Почео бих од материjалног статуса запослених, коjи jе, без обзира на недавно повећање, по мом мишљењу, jош увиjек неадекватан у односу на ниво рада и свега онога што се повезуjе са процесом образовања и васпитања. Даље, никако не смиjемо занемарити чињеницу да и даље постоjе инфраструктурни обjекти коjи су у веома лошем стању и захтиjеваjу хитну санациjу. Морам истаћи да jе у том правцу у претходном периоду било помака. Свакако да jе ово прилика и да кажем да jе у завршноj фази Закон о високом образовању, и да ћу и око тога и око свих даљих потеза успоставити наjтjешњу сарадњу са Синдикатом просвjете. Вjеруjем да ћемо заjеднички дати своj максимум како би се побољшао статус запослених у образовању. Мене као министра брине чињеница коjоj у последње вриjеме све више свједочимо, а то jе проблем вршњачког насиља. Вjеруjем да ћемо, у тиjесноj сарадњи са представницима осталих грана успjети да у великом степену риjешимо проблеме, коjи оптерећуjу и дjецу, и родитеље, и друштво у цjелини. И да не заборавим, иако на краjу, али не мање важно, дигитализациjа образовања, уз обезбjеђивање квалитетних услова за рад и учење су међу приоритетима Владе и министарства и представљаjу додатни сегмент укупних новина коjе ће се спроводити – истиче Војиновић.

Магистар наука и добитник Пушкинове награде

Миомир Воjиновић jе завршио руски jезик и књижевност на Московском педагошком државном Универзитету, гдjе jе стекао звање магистра наука.

Двоструки jе добитник чувене Пушкинове награде за књижевност, а од 2019. године његово име се налази у Енциклопедиjи наjистакнутиjих иностраних студената на руским универзитетима. Почасни jе члан Московског клуба свјетских педагога.

Војиновић је оцијенио да је црногорскоj просвjети потребна корjенита реформа основног и средњег образовања.

– Као што сматрам да ниjедна реформа, па ни ова не почиње и не завршава се jедним министром. Реформа захтиjева озбиљан приступ и представља дуготраjан процес коjи ће захтиjевати и усаглашавање свих заинтересованих страна, уску сарадњу са свима онима коjи су укључени у образовни систем, као и онима коjи желе радити за добробит образовног система и наше дjеце. Свjесни смо да резултати нијесу онакви какви се од нас очекуjу, али будите увjерени да ћемо у наредном периоду урадити све како бисмо вратитили наш школски систем тамо гдjе он и заслужуjе с обзиром на стручност и капацитете коjе посjедуjемо. Да закључим, скупа са тимом, учинићу све како би цjелокупни образовни системo одговорио огромним изазовима коjи стоjе пред нама – поручује министар.

Обезбијеђен новац за ОШ „Владимир Назор”

Војиновић је казао да изражава жаљење што су родитељи ученика из ОШ "Владимир Назор" били принуђени да реагуjу на начин на коjи су реаговали, уз потпуно разумиjевање њиховог незадовољства.

– У посjеду сам информациjа да су средства за изградњу школе обезбиjеђена jош у маjу прошле године, у висини од пет милиона еура из кредита Еиба. Новац jе предвиђен и буџетом у капиталним инвестициjама за ову годину. Оно због чега jе настао спор jесте проблем са финансирањем идеjног проjекта. Jуче сам био у прилици да разговарам са директорицом ове просвjетне установе, да њоj, родитељима и ученицима упутим риjечи извињења, уз моjу искрену наду и вjеру да се изнађе рjешење. Молим грађане за jош мало стрпљења и надам се да ћемо ускоро приступити изградњи школе. Лично ћу се заузети, у моjој моћи а у оквиру закона да се убрза читав процес – наводи министар Војиновић.

Војиновић је казао да не жели да коментарише одлука претходне министарке која је смијенила све диркетора школа, који правду траже на суду.

– Свакако да сам упознат са чињеницим о смjени одређеног броjа директора, као што исто тако добро знам да jе jедан дио њих коjи су исказали своjе неслагање са поменутом одлуком добио првостепену пресуду. Оно што вам одговорно могу рећи jесте чињеница да ћу у оквирима своjих законских могућности преиспитати сваку спорну одлуку и рjешење, коjа се тичу ресора просвjете и образовања. Користим и ову прилику да потврдим своj недвосмислен став да политичка или било коjа друга припадност неће и не може представљати било какву предност приликом именовања или заузимања одговараjуће функциjе, односно заснивања радног односа – каже Војиновић.

Упитан да прокоментарише захтјеве Синдиката да им се додатно повећају плате, наводи да зараде нијесу довољно увећане кроз програм "Европа сад".

– Свјестан сам да то није довољно, али морамо имати у виду и чињеницу да лоше материjално стање у просвjети ниjе проблем од jуче, већ jе ово, по мом мишљењу вишедецениjски проблем. Имао сам неформални састанак са предсjедником Синдиката, гдjе смо договорили да већ током наредне седмице заjеднички, на радном састанку разговарамо о даљоj сарадњи и побољшању статуса запослених у просвjети. Све ћу урадити да за вриjеме свог мандата, ма колико он траjао, учиним образовни процес таквим да сви у Црноj Гори можемо с поносом гледати на њега – поручио је Војиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:58