/ -ANDRIJA RADOVIć
07/03/2023 u 06:43 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vojni penzioner šest godina bije bitku za stan

Zamislite sad jednu instituciju kao što je MO koja ne poštuje i derogira svoj pravilnik o dodjeli stanova, ne poštuje odluku suda i inspekcije, ukazuje Radović

Starješina u penziji Andrija Radović požalio se "Danu" da od 2019. godine čeka da Ministarstvo odbrane postupi po sudskoj odluci i dodijeli mu stan na Starom Aerodromu u Podgorici.

Radović kaže da je resor odbrane po sudskoj odluci 2019. godine donio konačnu rang-listu o raspodjeli vojnih stanova, na kojoj je on 18, ali ne i rješenja o dodjeli stana.

– Oni su rekli da ću dobiti stan, ali kad? Ja sam žrtva - poručuje Radović.

Podjela vojnih stanova na Starom Aerodromu datira još od 2010. godine, a u više navrata je poništavana i ponovo procedura sprovođena nakon žalbenih postupaka, a do dan-danas ima nezadovoljnih stranaka.

– Sudskom odlukom još davne 2019. godine su bili u obavezi da mi dodijele stan. Svojevremeno sam angažovao advokata da pokrene postupak protiv Ministarstva odbrane (MO) zbog nepoštovanja suda i sudske odluke. Na zahtjeve advokata, MO nije imalo adekvatan odgovor zašto mi nije dodijeljen stan. Advokat se pisanim zahtjevom obratio Ministarstvu javne uprave i tražio da upravni inspektor izvrši kontrolu i provjeri da li je Ministarstvo odbrane postupilo pravilno, po odluci suda. Pošto je upravni inspektor u svom nalazu u petom mjesecu prošle godine ustanovio da MO nije postupilo po nalogu suda i upravni inspektor kroz zapisnik donosi rješenje gdje decidno navodi da se to učini bez odlaganja i najkasnije u roku od 15 dana ispoštuju odluku suda i donese rješenje o dodjeli stana. Pošto nijesu izvršili zahtjev inspektora, traženo je od ministra odbrane da u roku od pet dana izvrše zahtjev Upravne inspekcije. Ni to nije urodilo plodom- prepričava Radović.

Uložili žalbu, čekaju odgovor MJU

Odgovarajući na pitanje u vezi sa konkretnim slučajem, iz Ministarstva odbrane kazali su "Danu" da su pravosnažnim presudama suda, koje su donijete u postupcima po tužbama profesionalnih vojnih lica, učesnika oglasa broj 805-4333/10-2 od 20.5.2010. godine, poništena rješenja od 8.12.2015. godine o dodjeli stanova navedenoj kategoriji lica i Ministarstvo odbrane obavezano da izvrši ponovnu raspodjelu stanova za ovu kategoriju lica.

– Postupajući po navedenim presudama ovaj organ sproveo je postupak ponovne raspodjele stanova po naznačenom oglasu i u tom postupku utvrdio konačnu rang-listu ove kategorije lica od 10.1. 2019. godine. Postupajući po inicijativi advokata Nikole Angelovskog, punomoćnika Andrije Radovića, upravni inspektor donio je rješenje, kojim je starješini Ministarstva odbrane naređeno da u roku od 45 dana od prijema rješenja otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku inspekcijskog nadzora u odnosu na nedonošenje pojedinačnih rješenja po citiranom oglasu i naznačenoj rang-listi. Na navedeno rješenje Ministarstvo odbrane je izjavilo žalbu po kojoj drugostepeni organ, tj. Ministarstvo javne uprave (MJU) još nije odlučilo - naveli su u odgovorima.

Zbog tog problema obratio se i zaštitniku ljudskih i manjinskih prava.

– Tek krajem godine, tačnije u novembru prošle godine, Upravna inspekcija se sjetila ovog predmeta i to na mnogobrojne moje urgencije i mog advokata. I umjesto da Upravna inspekcija "natjera" MO da ispuni njihov zahtjev novčanim kažnjavanjem, oni im davaju novi rok od 45 dana da ovu obavezu izvrše. Time me opet dovode u neizvjesnost i izlažu velikim troškovima. Zamislite sad jednu instituciju kao što je MO, ne poštuje i derogira svoj pravilnik o dodjeli stanova, ne poštuje odluku suda i inspekcije, ukazuje Radović.

Podsjetio je da je podjela stanova na Starom Aerodromu prvi put izvršena davne 2010. godine, kada Radović nije dobio stambenu jedinicu.

– Nakon žalbi učesnika ta podjela je poništena, ali je tadašnji ministar Boro Vučinić, bez obzira što je trajao sudski postupak, podijelio stanove... Odlukom suda, ja sam se našao na listi za stan i donosi se rješenje o dodjeli stana. Međutim, učesnici se i na tu podjelu žale, pa je sud ponovo poništava i ponovo se vrši nova podjela. Ministarstvo ispoštuje odluku suda i 2015. vrši novu podjelu. I na tu podjelu su upućene žalbe pa sud ponovo poništava odluku, pa i nakon toga kreće nova podjela. Ministarstvo odbrane 2019. godine donosi konačnu listu i od tada do danas nijesu donijeli rješenje o dodjeli stana i to šest godina od odluke suda - podsjeća Radović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:45