Жељко Комненовић и Оливера Ињац / - фото: Дан
02/08/2021 u 13:34 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Воjну имовину у Лепетанима и Опатову виде као игралишта и туристичке комплексе

Валоризација војне имовине у Лепетанима и Опатову предвиђена је планским документима чија је израда у току, а о даљем њеном статусу у наредном периоду одлучиваће Влада

Војни комплекси у Лепетанима и Опатову, које је војни ресор огласио неперспективним за потребе одбране, у наредном периоду добиће другу намјену. У Лепетанима ће вјероватно нићи спортски комплекси, док ће у Опатову војна имовина, све су прилике, бити претворена у мјешовиту зону гдје би била могућа изградња туристичких објеката. Другачија валоризација тих локација предвиђена је планским документима чија је израда у току, а даљем статусу те војне имовине у наредном периоду одлучиваће Влада.

– Влада Црне Горе jе на основу члана 218 Закона о планирању простора и изградњи обjеката дониjела Одлуку о изради урбанистичког пројекта (УП) "Туристичка зона Лепетани". Овом одлуком дефинисано jе да УП-ом треба предвидjети преструктурирање постоjеће воjне зоне за потребе туризма. Принципи, визиjе и циљеви планирања, коришћења, уређења и заштите простора указуjу да су због специфичности простора и броjних ограничења туристички капацитети овог простора минимални. Насупрот томе доминираjу спортски обjекти и терени, коjи су иначе дефицитарни и неопходни на териториjи општине – наводи се у одговорима достављеним "Дану" из кабинета предсједника тиватске општине Жељка Комненовића, у вези с валоризацијом војне локације у Лепетанима.

image

Комненовић

Додају да је урбанистички пројекат УП Лепетане у фази нацрта и jош ниjе усвоjен.

– Недавнос у представници Општине Тиват одржали састанак са Министарством одбране о овом питању и договорено jе да ће Општина сагледати постоjећу планску документациjу и заузети став око модела валоризациjе ове локациjе, посебно имаjући у виду и интерес локалне заjеднице и очување природног изворишта Плавда – кажу у Општини.

Говорећи о војној имовини у Опатову, из тиватске општине кажу да се она налази у захвату Просторно-урбанистичког плана (ПУП-а) Тивта до 2020. године.

– Предметна локациjа планирана jе за даљу планску разраду, односно израду урбанистичког проjекта Опатово. Оваj простор предвиђен jе за преструктурирање у мjешовиту намjену, будући да jе на саобраћаjно добро доступноj локациjи, уз прикључак на брзу саобраћаjницу. Површине мjешовите намjене Просторно-урбанистичким планом су предвиђене за становање и за друге намjене. Дозвољени су: стамбени обjекти, продавнице, угоститељски обjекти и занатске радње, коjе не ометаjу становање, а коjе служе за опслуживање подручjа, обjекти за управу, вjерски обjекти, обjекти за културу, здравство и спорт и остали обjекти за друштвене дjелатности, пословни и канцелариjски обjекти, обjекти за смjештаj. Изузетно се могу дозволити: остали привредни обjекти, трговачки центри, бензинске пумпе уз услов добиjања посебних услова, у складу са законом – објашњавају у тиватској општини, којом руководи Комненовић.

Наглашавају да је на заjедничком састанку Општине Тиват са Министарством одбране, те невладиним организацијама "Арсенал" и за заштиту интереса пензионера и бивших радника "Арсенала", договорено да се сачека израда планског документа.

Анализа и предлози

Подсjетимо, министарка Ињац jе у априлу ове године посjетила општину Тиват када је разговарала о тој војној имовини са предсједником Комненовићем. Тада је рекла да је у току анализа потребе за задржавањем у систему одбране одређених локациjа и обjеката коjе jе Воjска широм Црне Горе, претходно децениjама користила и да су међу њима и Лепетане и Опатово, те да ће "врло брзо изаћи са предлогом према Влади шта са њима конкретно радити".

Из Министарство одбране, на чијем је челу Оливера Ињац, подсјећају да управљају воjним обjектима на локациjама Лепетани и Опатово у Тивту.

image

Ињац

– Локациjу Лепетани чине кататастарске парцеле 240 и 294 уписане у Лист непокретности 220 КО Лепетани површине 59.793 м2, а локациjу Опатово чине катастарске парцеле 759/1, 759/2 и 767 површине око 94.000 м2 уписане у ЛН 503 КО Доња Ластва. Предметне локациjе су оглашене као неперспективне за потребе одбране. Влада Црне Горе ће у наредном периоду одлучивати о њиховом даљем статусу – казали су нам из ресора одбране.

Наводе да је локациjа Лепетани обухваћена Урбанистичким проjектом Лепетани чиjа је израда у завршноj фази, одк је Опатово обухваћено Просторно-урбанистичким планом Тиват – мjешовита намjена.

– Будући да је покренут поступак за израду новог ПУП Тиват, Министарство одбране и Општина Тиват формирали су радну групу коjа ће предложити наjбоље рjешење за валоризациjу наведене и других воjних локациjа на териториjи Општине Тиват – закључује ресор одбране у одговорима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 03:30