Vojska Crne Gore i OS Republike S.Makedonije / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
20/09/2022 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) VCG i OS Republike S.Makedonije posvećene očuvanju stabilnosti regiona

Pripadnici VCG priključiti NATO borbenoj grupi u Bugarskoj, kako bi doprinijeli u aktivnostima „pojačane budnosti“ (enchanced Viilance Activity – eVA) - istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore

Vojska Crne Gore i Oružane snage Republike Sjeverne Makedonije posvećene su očuvanju stabilnosti regiona, ali i spremne da doprinesu miru i bezbjednosti u svijetu jačanjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu, kao odgovorne članice NATO, ocijenili su načelnici generalštabova VCG i OS Republike Sjeverne Makedonije, brigadni general Zoran Lazarević i general major Vasko Gjurčinovski, koji se nalazi u posjeti Crnoj Gori.

image

Vojska Crne Gore i OS Republike S.Makedonije

- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

General Lazarević je istakao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjom odbrambenom saradnjom dvije zemlje, izrazivši uvjerenje da će se ona intenzivirati u narednom periodu.

- Prvi čovjek Oružanih snaga Republike Sjeverne Makedonije istakao je da je posebno ponosan što se na Vojnoj akademiji u Skoplju još od 2010. školuju crnogorski kadeti, naglasivši da se vjeruje da su stečenim znanjem doprinijeli jačanju kapaciteta VCG - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

image

Vojska Crne Gore i OS Republike S.Makedonije

- FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE

Crna Gora posvećena je  doprinosu NATO naporima u uspostavljanju mira i stabilnosti, kao i raspodjele tereta, te nastavlja sa povećanjem izdvajanja za odbranu. U skladu s tim, već smo dostigli 20 odsto izdvajanja odbrambenog proračuna za potrebe modernizacije, dok ćemo u 2023. dostići minimum 2 odsto BDP-a za odbrambenu potrošnju, kazao je general Lazarević.

- Pripadnici VCG priključiti NATO borbenoj grupi u Bugarskoj, kako bi doprinijeli u aktivnostima „pojačane budnosti“ (enchanced Viilance Activity – eVA) - istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

On je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, podsjetivši da su Ministarstvo odbrane i Vojska naše zemlje uputili višemilionsku pomoć toj napadnutoj zemlji u vidu borbene i neborbene opreme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:49