војска Црне Горе / - фото: ВЦГ
25/05/2022 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Војска Црне Горе подржава jачање НАТО присуства на истоку Европе

Генерал jе нагласио да ће ВЦГ наставити да буде дио Истуреног поjачаног присуства (еФП) у Летониjи, као и да се разматра учешће у активности „Енханцед Вигиланце Ацтивитy“ (еВА) у Мађарскоj

Воjска Црне Гора посвећена jе очувању НАТО вриjедности и подржава напоре Алиjансе за jачање присуства на истоку Европе, истакао jе начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Милутин Ђуровић, на састанку са врховним командантом НАТО снага у Европи (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR), генералом Тодом Даниjелом Волтерсом, током његове посjете нашоj земљи.

Генерал jе нагласио да ће ВЦГ наставити да буде дио Истуреног поjачаног присуства (еФП) у Летониjи, као и да се разматра учешће у активности „Enhanced Vigilance Activity“ (еВА) у Мађарскоj.

Саговорници су разговарали и о подршци НАТО и међународне заjеднице Украjини у борби за слободу и независност, истакавши да се данас у тоj земљи бране вриjедности демократиjе и право на слободу избора.

Генерал Волтерс jе нагласио да jе Црна Гора је кредибилан савезник и похвалио посвећеност ВЦГ обавезама коjе проистичу из чланства у Алиjанси, као и спремност да, у складу са своjим могућностима, имплементира обавезе коjе проистекну из одлука са предстоjећег Самита у Мадриду.

Начелник и САЦЕУР су разговарали и о изради нових стратешких докумената, учешћу у мисиjама, активностима и операциjама Алиjансе и имплементациjи НАТО циљева способности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:29