/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA: VIKO HUNTER
23/07/2022 u 16:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vožnja trotineta uskoro će biti regulisana zakonom

Korišćenje električnih trotineta u saobraćaju uskoro bi trebalo da bude i zakonski regulisano u Crnoj Gori, najavljuju članovi tima, koji daje preporuke i pomaže MUP pri izradi nove regulative

Korišćenje električnih trotineta u saobraćaju uskoro bi trebalo da bude i zakonski regulisano u Crnoj Gori, najavljuju članovi tima, koji daje preporuke i pomaže MUP pri izradi nove regulative.

Iako su vozači električnih trotineta sve prisutniji na ulicama, njihova upotreba i dalje nije propisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, niti je regulisana drugim pravnim aktima.

Profesori Mašinskog fakulteta u Podgorici dio su tima koji daje preporuke i pomaže MUP pri izradi zakonske regulative.  Pitanja i dilema je mnogo, ali kažu da veoma brzo očekuju izmjenu Zakona.

“Gdje će biti i definicija električnog trotineta i uslovi pod kojim mogu da učestvuju u saobraćaju, sa druge strane i uslovi koja lica moraju da zadovolje da bi učestvovali u saobraćaju”, kaže za TVCG Milanko Damjanović, profesor Mašinski fakultet.

Trotineti su i dalje kod nas ispod zakonodavnog radara, pa vozače često možemo vidjeti i po kolovozu, gdje mogu ugroziti bezbjednost svih u saobraćaju.

Tome svjedoči i podatak da su od početka godine, Upravi policije prijavljene četiri nezgode u kojima su učestvovali električni trotineti, a četiri osobe su zadobile teške tjelesne povrede.

“Postoji ta sloboda njihovog kretanja, nemaju okvir u kojem bi se mogli upravljati, a sa druge strane nema zakonskog okvira u kojem bi se mogli kažnjavati već se samo isključuju iz saobraćaj”, kaže Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:59