/ - Фото: Врховни суд
16/11/2021 u 12:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд и НВО Ксена сарађиваће на пројектима за сузбијање породичног насиља

Пројекат је подржан од стране Европске комисије посредством Делегације ЕУ у Црној Гори.

Заштита људских права и слобода - посебно маргинализованих група, и допринос борби против насиља у породици које је нарочито изражено током и након пандемије коронавируса, окосница су потписаног Меморандума о сарадњи Врховног суда и НВО Ксена, који ће, допринијети сузбијању породичног насиља и насиља над женама и дјецом и побољшати транспарентности рада судова, оцијенила је в.д. предсједника Врховног суда  Весна Вучковић.

-Меморандумом је предвиђена размјена информација и заједничка сарадња на имплементацији пројекта “ПриМИРје – Поступање правосудних органа у случајевима породичног насиља у приморским општинама- казала је директорица НВО Ксена Сања Црнић.  

Сходно Меморандуму, Врховни суд ће подржати реализацију пројеката НВО Ксена укључујући и истраживачке активности, кроз обезбјеђивање приступа списима предмета у поступцима који су се одвијали или се одвијају пред судовима, осим оних чија је доступност ограничена важећим законима.

Црнић је нагласила да је обрадовала заинтересованост  и брза реакција  Врховног суда о предлогу за сарадњу у овој, како је казала, комплексној и тешкој области.

Пројекат  “ПриМИРје” дио је пројекта „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ који спроводи Центар за грађанско образовање у партнерству са Фондацијом Фриедрицх Еберт, НВО Центром за заштиту и проучавање птица Црне Горе и НВО Политикон мрежом, а у сарадњи са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија и Канцеларијом за европске интеграције Владе Црне Горе. 

Пројекат је подржан од стране Европске комисије посредством Делегације ЕУ у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:02