/ foto dan arhiva
21/11/2022 u 14:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrhovni sud: Nacrt zakona o Sudskom savjetu nije usaglašen sa standardima

Sudije Simonović i Radović, koji su bili i članovi Radne grupe za izmjene navedenog zakona ukazali su na niz primjedbi i sugestija na Nacrt, a koji su bili istaknuti i tokom javne rasprave

Tekst nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama nije usaglašen sa međunarodnim standardima u brojnim tačkama, stava su sudije Vrhovnog suda Crne Gore Hasnija Simonović i Miraš Radović, a koji su saopštili tokom sastanka sa predstavnicima Venecijanske komisije u vezi davanja mišljenja te institucije na pomenuti Nacrt.

Sudije Simonović i Radović, koji su bili i članovi Radne grupe za izmjene navedenog zakona ukazali su na niz primjedbi i sugestija na Nacrt, a koji su bili istaknuti i tokom javne rasprave.

Podsjetimo, Radna grupa za izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama formirana je radi korigovanja odredbi koje su se pokazale kao sporne i nedorečene u praksi.

„Prvenstveno, jer je postojećim zakonskim tekstom postojao niz obaveza koje su nametnute nosiocima sudijske funkcije, a kada je riječ o pravima sudija norme su bile ili generalizovane ili ih nije bilo“, ocijenili su predstavnici Vrhovnog suda.

Naglasili su da su izostavljeni svi međunarodni standardi koji se tiču prava sudija, pa je sugerisano da se ta prava utvrde na jasan i nedvosmislen način.

Sudije su ukazale da je izmjenjenom odredbom koja se odnosi na predlog da Opšta sjednica Vrhovnog suda može predložiti najviše tri kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, potpuno obesmišljena njena ustavna nadležnost propisana članom 124, stav 3 Ustava Crne Gore.

Tokom onlajn sastanka, predstavnici Vrhovnog suda osvrnuli su se i na praksu organizacionih zakona država iz regiona u kojima su propisali odredbu kojom se utvrđuje starosna granica za odlazak sudija u penziju.

„U Hrvatskoj i Sloveniji, kao članicama Evropske Unije, ta starosna granica je 70 godina života, podsjetili su Simonović i Radović, naglašavajući da je ta starosna granica bila i jednoglasan stav Radne Grupe koji je bio podržan od strane eksperata EU, ali da je uprkos tome, u Nacrtu izmjena i dopuna zakona taj predlog izostao.

Sudije su takođe ukazale i na činjenicu da zakonom nije definisan termin „ugledni pravnik.“

„Naznačeno je da član Sudskog savjeta, koji se bira iz reda uglednih pravnika, ne može biti lice koje je obavljalo sudijsku ili tužilačku funkciju u posljednjih osam godina. To znači da sudija Vrhovnog suda u penziji, sa velikim radnim stažom i ogromnim iskustvom ne može biti biran za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, ali može lice koje ima 40 godina starosti i najmanje 15 godina staža u pravnim poslovima“, ocijenili su Simonović i Radović.

Pojasnili su da se Ministarstvo pravde u obrazloženju Nacrta povodom ovog pitanja, pozvalo na međunarodna dokumenta Savjeta Evrope, Ujedinjenih nacija i Evropske unije, kao i na usaglašenost sa pravnom tekovinom EU i potvrđenim međunarodnim konvencijama, ali se, kako smatraju, iz konačnog teksta Nacrta o izmjenama i dopunama zakona to ne može utvrditi.

Stoga, predstavnici Vrhovnog suda smatraju da tekst Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama nije usaglašen sa međunarodnim standardima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:28