фото: Врховни суд / - фото: Врховни суд
23/12/2021 u 13:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд за пооштравање казни у случајевима напада на новинаре

Велики проблем приликом извјештавања из судова, новинарима, како су истакли, прави законска норма која забрањује коришћење мобилних телефона и лап топ уређаја у судницама

Врховни суд ће дати пуни допринос регулативи која се односи на нападе на новинаре и подржати рјешења за измјену Кривичног законика у том правцу, поручила је вршитељка дужности предсједника Врховног суда Весна Вучковић, на радним састанцима са представницима медија и НВО сектора.

Састанак са представницима медија, организован је како би Служба за односе са јавношћу Врховног суда, којој припадају судије портпароли свих судова, саслушала предлоге и сугестије за унапријеђење комуникације медија и судова, узимајући у обзир да је току израда Медијске стратегије за наредних пет година, коју спроводи Министарсво јавне управе, дигиталног друштва и медија.

- Велики проблем приликом извјештавања из судова, новинарима, како су истакли, прави законска норма која забрањује коришћење мобилних телефона и лап топ уређаја у судницама. Нагласили су и проблем са којим се сусрећу фоторепортери и сниматељи, јер им се ријетко дозвољава да уђу у судницу и сниме фото и видео материјал - наводе из суда.

Анонимизација правоснажних судских пресуда које се објављују на порталу судство.ме, такође је  један је од најчешће поменутих проблема од стране новинара. Како кажу, замјена имена и презимена у пресудама иницијалима, знатно отежава претрагу на сајту, али и успорава објављивање правоснажних пресуда.

image

фото: Врховни суд

- фото: Врховни суд

Из суда подсјећају, судови су на анонимизацију обавезни Правилником о раду судова. Из Врховног суда су појаснили да се ова пракса примјењује и у судовима региона, те да се може интервенисати само измјеном закона.

Представници медија указали су и на лошу прегледност и функционисање сајта судство.ме.

Суткиња Врховног суда и главна суткиња портпаролка Весна Јочић, казала је да је у току израда новог информационог система, који ће јавности омогућити квалитетнији доступ пресудама.

 - Такође, ради се и на увезивању свих корака у једном предмету, чиме би се постигла већа прегледност и транспарентност поступка - нагласила је Јочић.

На састанку је договорено да Удружење професионалних новинара Црне Горе у сарадњи са Службом за односе са јавношћу Врховног суда припреми документ у којем би били наведени сви поменути проблеми и предложена евентуална рјешења.

Као и медији, НВО сектор упутио је примједбу на приступ ПРИС-у ( Правосудном информационом систему). Сматрају да је сарадња цивилног сектора са судовима задовољавајућа, али да би требало порадити на ажурности судова приликом достављања података или пресуда, које невладине организације користе приликом својих истраживања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:32