Kalendar, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
01/05/2023 u 07:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čestitke za Međunarodni praznik rada

Radnička partija će, kao i do sada ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava. Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi, kazao je Vučinić

Radnička partija će i u narednom periodu održati kontinuitet rada za unaprjeđenje socijalnog statusa svih kategorija društva, radnika, studenata, penzionera, domaćina, saopšteno je iz ove partije. 

- Danas, kada slavimo one koji svojim predanim i poštenim radom gradili i grade bolje crnogorsko društvo, posebnu pažnju bih skrenuo na one radnike koje su žrtva pljačkaških privatizacija! Izražavam odlučnost i spremnost da nastavimo borbu za njihovo obeštećenje, po modelu obeštećenja za bivše radnike rudarsko-metalskog sektora - navodi Maksim Vučinić, predsjednik partije.

Kako kaže, 1. maj je dan kada se sa posebnim pijetetom moramo sjetiti onih generacija koje su gradilе našu zemlju.

Nažalost, penzioneri su najugroženija socijalna grupa. Dio penzionera koji su radni staž sticali i u bivšim jugoslovenskim republikama, takozvani srazmjerni penzioneri su na marginima i zakona i institucija. Moramo da nadjemo zakonski i institucionalni okvir kako bi i za njih pravada bila zadovoljena. Dugogodišnja dekadencija društva, propast ekonomije kao i populizam kojem smo svjedoci u novije vrijeme, učinili su svoje. Moramo pogledati istini u oči. Crnoj Gori su neophodne, agrarne i industrijske reforme, a ne poreske. Bez realnih budžetskih prihoda nema jačanja ekonomije, efektivnog rasta plata i rasta penzija - navodi Vučinić. 

Radnička partija će, kao i do sada,kaže on, ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava. Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi.

- Bez zadovoljnog radnika koji može svojoj porodici obezbjediti egzistenciju nema ni zadovoljne porodice, tako ni prosperiteta države! Mladi odlaze, radnici jedva preživljavaju, penzionerima se oduzima dostojanstvo. Insistiraćemo da se preduzmu konkrentne mjere, premanentnog inspekcijskog nadzora, čime bi se obezbjedilo sprovođenje Zakona o radu kao i opšteg kolektivnog ugovora. Osjećaj socijalne sigurnosti mora zaživjeti u savremenoj Crno Gori. Država mora biti jača od bilo kog pojedinca koji ne poštuje pravila sistema. Čeka nas borba za otvaranje novih radnih mjesta, za pokretanje ekonomije, diverzifikaciju privrede. Za veće zarade i penzije, adekvatnu zaštitu radnika koji obavljaju poslove rizične po zdravlje i život - zaključuje Vučinić.

Danijel Živković, v.d. predsjednika DPS Crne Gore uputio je čestitku povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Današnji dan, 1. maj, nas podsjeća na važnost radničkih prava i jednakosti u društvu. Čestitam svima koji se bore za ta prava i radnicima koji svakodnevno daju svoj doprinos zajednici, kazao je Živković.

- Hvala svim generacijama koje su radile vrijedno i predano kako bi osigurali napredak i prosperitet našoj državi! Bez truda, angažovanosti i marljivosti svih pripadnika radničke klase naše društvo bi izgledalo potpuno drugačije - dodao je on.

Zato nas ovaj dan sve obavezuje da na najbolji način zaštitimo prava radnica i radnika, i učinimo sve da njihov životni standard bude adekvatan ogromnom trudu koji su ulagali i ulažu u napredak Crne Gore. Neka i ovaj praznik donese radost i nadu za bolju budućnost svih nas, poručio je Živković.

Iz pokreta Preokret uputili su takođe čestitku.

Prvi maj, međunarodni praznik rada je prilika da se podsjetimo na osnovne potrebe čovjeka – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulture, kazao je član Preokreta Mirza Krnić.

Zbog karaktera našeg političkog sistema, građani koji rade - su obespravljeni na način da fokus nije na njihovim pravima, već na partijskim kalkulacijama koje su na kraju dovele do toga da imamo vladajuću klasu koja se seli iz partije u partiju – dok trajno ostaju samo njihove privilegije, dodao je Krnić.

- Uprkos razmetanjima rezultatima najviših zvaničnika Vlade - na biroima rada nalazi se blizu 44.000 nezaposlenih. Kada bi svako od njih primao minimalnu platu oni bi godišnje ukupno prihodovali skoro 240 miliona eura. Toliko nas košta trošak nezaposlenosti, ne računajući socijalnu isključenost i egzistencijalnu brigu ovog dijela populacije - istakao je u saopštenju.

Stoga, kako kaže, je bitno da se uvede kriterijum mjerljivih obećanja političara u vezi sa poboljšanjem standarda i većim ispunjenjem prava radnika, kako bi se od svake vlasti tražilo podnošenje političke odgovornosti ukoliko oni ne bi bili ispunjavani, jer u trenutnim Vladinim biltenima uz silne uspjehe, ne vidimo realne ljude, a oni su osnov funckionisanja države.

- Važno je da Prvi maj bude prilika da nam vlasti kažu šta su učinili da najranjiviji budu uključeni, a ne da po različitim osnovama budu udaljeni od ostvarenja svojih prava – počev od nesigurnih angažmana u privatnom sektoru, pa sve do onemogućenog pristupa finansijskim sredstvima zbog nesigurnosti njihovog angažmana – počev od kredita pa sve subvenicija kojima država treba da pomogne sigurnost ljudima koji se odvaže da ostvaruju svoju egzistenciju kroz sopstveno preduzetništvo. To bi bi preokret u pravcu istinskog prava na šansu građana da budu nezavisni – kako ekonomski, tako i politički - poručio je Krnić.

Bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva. Tu lekciju, nažalost, naša država i dalje nije naučila do kraja, a Prvi maj nas dodatno opominje da ne smijemo dopustiti da borba za radnička prava bude u zapećku, poručila je Slađana Кaluđerović, članica Predsjedništva SNP-a.

Prema njenim riječima, moramo se zapitati koliko su radnici zadovoljni svojim statusom kada imamo u vidu da su mnogi od njih obespravljeni, a i dalje ćute i trpe razne nepravde kako bi zadržali posao i time obezbijedili ličnu i porodičnu egzistenciju.

- Zato će SNP i dalje biti stalna podrška radnicima, ali i još veći zagovornik jačanja njihovih prava, za šta je potrebno obezbijediti što bolje uslove na tržištu rada za svakog čovjeka u Crnoj Gori koji radi ili želi da radi - navela je Kaluđerović.

Kako dodaje, radnici i privreda kao noseći stub društva moraju biti pod najvećom pažnjom svih nas, a njihov bolji položaj, ne samo trenutno već i sistematski, mora biti imperativ.

- Danas nam više nego ikad treba maksimalna posvećenost kreiranju adekvatnog socio-ekonomskog ambijenta koji će zaštititi zajemčeno pravo na dostojanstven rad, uvođenje snažnije socijalne politike, čime ćemo osigurati pravdu i garantovati radnička prava. Кao što je prije desetak dana, na predlog SNP-a, usvojen zakon kojim su bivši radnici КAP-a i uopšte metalskog sektora ostvarili pravo na penziju, tako ćemo i u budućem periodu nastaviti da štitimo prava radnika - istakla je ona.

Istovremeno, kako dodaje,  Prvi maj ukazuje i na neodvojivost borbe za politička prava žena sa borbom za pravo na rad i dostojanstven život. Nedopustivo je da su žene u Crnoj Gori i dan danas za isti rad plaćene manje od muškaraca.

- Podsjetiću da je, na predlog SNP-a, zakonski onemogućeno da žene dobiju otkaz tokom trudničkog i porodiljskog odsustva, kao i da nas čeka još dosta aktivnosti koje ćemo sprovesti u djelo u pravcu postizanja rodne ravnopravnosti i u domenu rada - zaključila je Kaluđerović.

Svim građanima Podgorice i Crne Gore čestitam 1. maj, Međunarodni praznik rada, sa željom da imaju puno uspjeha i zadovoljstva u svom radnom angažmanu, poručila je predsjednica Skupštine opštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

- Profesionalni aspekt života izuzetno je značajan za svako ljudsko biće, pa je zato jedna od osnovnih obaveza kako države, tako i lokalnih samouprava, da obezbijede adekvatan ambijent i uslove da on može da se realizuje na što većem nivou - kazala je ona.

Prema njenim riječima pravo na odmor je sastavni dio prava na rad, pa je ovaj praznik dobra prilika da se u svjetlu aktuelnih društvenih polemika podsjetimo da svim zaposlenima mora biti garantovan bar minimum od jednog slobodnog dana u nedjelji.

- Vjerujem da svima treba da bude cilj da imamo zadovoljne radnike jer će u tom slučaju pružati svoj maksimum u realizaciji radnih zadataka i time na najbolji način davati doprinos napretku društva u cjelini. Srećan Praznik rada - poručila je Borovinić Bojović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:32