Вујановић и Ђукановић (архива) / - SRDJA BOLJEVIC
29/04/2022 u 20:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујановић и Ђукановић поменути у мејловима уочи објаве тендера за Можуру

Специјално државно тужилаштво (СДТ) је почетком 2017. године покренуло извиђај у предмету “Можура”, због сумње у коруптивне радње

Бивши предсједник државе Филип Вујановић контактиран је од стране представника шпанске компаније “Fersa Energias Renovables” уочи расписивања јавног међународног тендера за давање државног земљишта у закуп у циљу изградње вјетроелектране “Можура”.

Ради се о тендеру на којем је побиједио управо конзорцијум, који су чиниле компаније “Ферса Енергиас Реноваблес” (Аудаx Реноваблес С.А.) и “Челебић”, бизнисмена Томислава Челебића – пословног партнера предсједника државе Мила Ђукановића.

Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА, у сарадњи са порталом ПРЕСС, дошла је до документације која показује да су представници компаније из Шпаније уочи тендера контактирали високе државне функционере, а да је све договарано преко бившег синдикалног лидера Данила Поповића.

Сада бивши предсједник “Ферсе” Јосе Мариа Рогер Езпелета током 2007. године послао је два дописа тадашњем предсједнику државе Филипу Вујановићу и премијеру Жељку Штурановићу у којем је између осталог писало:

“Од господина Данила Поповића, предсједника Синдиката Црне Горе, смо обавијештени да сте прихватили сусрет са нама и на том састанку би изложили наше намјере и представили пословање компаније”, наводи се између осталог у писму бившег директора “Ферсе”.

У Основном суду у Подгорици постоји судски предмет по тужби Будванина Владимира Поповића и Шпанца Царлес Цолл Палоуа против првих партнера Владе у пројекту изградње вјетроелектрана на Можури – шпанске фирме Ферса Енергиас Реноваблес (сада Аудаx Реноваблес С.А.), али и повезаних компанија БWП Монтенегро и БWП Еуропе Цонсултинг С.Л.

Поповић и Палоу годинама тврде да су преварени и да им није исплаћена милионска провизија, за посредовање и лобирање у послу са вјетроелектранама. Посебно су указивали на корупцију високих државних функционера.

До сада јавност није знала да је око пројекта “Можура” био контактиран и Филип Вујановић. Такође, није познато ни да ли се и ако јесте кад Вујановић састао са представницима компаније “Ферса”.

Новинари су успјели да ступе у контакт са Вујановићем, како би се ова питања расвијетлила.

“Никада нисам чуо ни за наведену компанију ни господина којега помињете”, одговорио је Вујановић.

Специјално државно тужилаштво (СДТ) је почетком 2017. године покренуло извиђај у предмету “Можура”, због сумње у коруптивне радње.

У мејл коресподенцији из 2007. године помиње се писмо које је прослијеђено и тадашњем премијеру – покојном Жељку Штурановићу, који је био предсједник Владе у периоду од 10. новембра 2006. године до 31. јануара 2008. године.

На челу Владе Црне Горе Штурановића је у јануару 2008. године наслиједио Мило Ђукановић, чија Влада је 24. децембра 2009. године објавила Јавни оглас за избор инвеститора за закуп земљишта и изградњу вјетроелектране за локалитету Можура.

Новинари истраживачи дошли су и до мејл коресподенције у којој се помињу Мило Ђукановић и његов брат Ацо Ђукановић.

Ради се о допису који је 2007. године послала Милена Поповић, кћерка Данила Поповића.

- Тај новац који нам фали за фонд, тако је, јер до прије мјесец дана нико није хтио да уђе у фонд. Сада сви желе. Они су изгубили клијента јер су нас чекали и сада хоће надокнаду. Мој отац до сада никад није тражио новац а ти знаш колико смо информација њему тражили. Сада ова двојица просто траже и шта год се десило са послом, они хоће да се наплате. До прије мјесец дана смо могли ући лакше а сад је теже. У овом тренутку имамо јаког конкурента, Никшићку банку, која сад има трећег највећег акционара. Ријеч је о брату власника банке, бившем предсједнику…, пише у једном од дописа Милене Поповић.

Пројекат “Можура” од самог старта је повезиван са коруптивним радњама. Крајем 2016. године објављена је и шема по којој је неколико особа требало да добије милионске износе за уговарање тог посла.

Раније је откривено и да је мистериозна офшор компанија са Сејшелских острва „Cifidex Ltd” крајем 2015. године постала власник пројекта „Можура”. Ради се о компанији која је под истрагом Европске полицијске службе Еуропол и полицијских органа државе Малте у оквиру истраге убиства познате малтешке истраживачке новинарке Дафне Каруане Галиције.

Новинарски тим открио је раније да је компанија „Цифидеx Лтд” била власник фирме „Мозура Wинд Парк”, која реализује пројекат градње вјетроелектрана, у периоду од 9. децембра 2015. године до 26. фебруара 2016. године, након што је тај пројекат откупила од компаније “Ферса Енергиас Реноваблес” и “Челебић”.

Влада Црне Горе у више сазива је годинама скривала од јавности да је фирма „Цифидеx Лтд” на неколико мјесеци преузела контроверзни међународни пројекат.

Малтешка државна компанија “Енемалта” је постала једини власник компаније „Мозура Wинд Парк” 29. децембра 2015. године, након што јој је компанија „Цифидеx Лтд” продала удио од 100 одсто капитала. Званично је Енемалта преузела пројекат Можура, према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), 26. фебруара 2016. године.

“Cifidex ltd” је за акције Можуре платио укупно 3,5 милиона еура, а онда их је продао “Енемалти” за 10,3 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:38