Вујановић / Фото: Лазар Ружић
11/02/2022 u 06:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујановић: НВО и партије преузели улогу синдиката

Уши су нам оглодали политичари са такозваним експертима. Експерт је и мајстор за кола, водоинсталације и свако ко је стручан за свој посао, тврди дугогодишњи синдикалац

У Црној Гори се фокус са националних и вјерских питања под хитно мора премјестити на економско-социјалне теме, а грађани треба да схвате да је грађанска политика једино рјешење за тренутну заоштрену ситуацију, оцијенио је за "Дан" дугогодишњи синдикалац, некадашњи генерални секретар Савеза синдиката (ССЦГ) Веселин Вујановић.

Он истиче да је, због форсирања вјерских и националних тема од власти и опозиције, дошло до располућености друштва, а иако признаје да је Влада којој је изгласано неповјерење ипак урадила доста добрих ствари, истиче да је смјењивост власти нешто на шта треба да се навикнемо.

– Уши су нам оглодали политичари са такозваним експертима. Експерт је и мајстор за кола, водоинсталације и свако ко је стручан за свој посао. Експерт није звање ни титула него измишљена флоскула коју су нам подарили политичати да би се увалили у фотеље. Предлажем новом мандатару ако хоће експерте да му их предлажу еснафи и структура, на примјер институције културе да предложе једног или више кандидата за министра културе, спорта, спртски савези и удружења министра спорта, зашто не би сидникати предлагали министра рада, а удружења привредника и послодаваца министра економије, па нека мандатар изабере. За националне мањине исто тако савјети треба да предложе кандидата, министра здравља могу коморе љекара, правде адвокатска комора и друге организације... Зашто њих не консултовати него партије!? По мени овај модел би допринио развоју демократије, зашто морају партије да знају све – каже Вујановић.

Он истиче да у будућој влади мора постојати ресор рада којег у садашњој Влади није било, а све се базира на раду и економији.

– Жалосно је што су многе иницијативе и закони долазили од партија, нисам чини ми се забиљежио да је икаква иницијатива дошла од синдиката, што потврђује моје давно речено да су партије и НВО преузеле улогу синдиката у нашем друштву и питам се да ли је вријеме да се синдикати преселе на терен политике. Зашто би се радничка права бранила лобирањем код партија, кад радници могу директно отићи у парламент. Сидникати су некада имали много већу подршку грађана. Да ли је дошло вријеме да се аутентични раднички захтјеви ставе на сто за наредне изборе сасвим је легитимно питање. Мислим да је ово, како је до сада функционисао политички и друштвено, за нас као интелигентан народ превазиђено и мора се мијењати. Претходна влада је мислила да ће као и они прије њих владати 30 година, али промјене су у демократији нормалне и сваких пола године или годину ако се не испуне предизборна обећања – поручује Вујановић.

Оцјењује да развој догађаја на црногорској политичкој сцени умногоме одудара од матрице на коју су грађани навикли претходних 30 година.

– Ово што су политичари урадили, додуше несвјесно, јесте да су утицали на развој грађанске свијести. Искрено се надам да ће на првим следећим изборима пробуђена грађанска свијест умногоме одлучивати о развоју политичких догађаја у Црној Гори. Буђење грађанске свијести је да је грађаанин грађанин без обзира на школу, вјеру, нацију, сексуално опредјељење. То можда није видљиво, али се осјећа. Сматрам да ћемо на изборима у Подгорици имати велики грађански покрет у којем неће бити доминантне вјера и нација, него само грађански профил – закључио је Вујановић.

Вујановић каже да је мијешање вјерских и националних питања у политику погубно, те да они којима се политика не буде заснивала на томе имају будућност. Он истиче да смо у протеклих годину имали атипичну ситуацију у којој је парламентарна већина више критиковала и рушила Владу коју је гласала, него сама опозиција.

– Оштрица критике је била атипична, да су актуелну власт много више критиковали они који су је изабрали него опозиција, а то је апсурд. Каква је била претходна власт грађани су рекли 30. августа. Оно што смо имали са претходном владом је неки новитет који нисмо никад. Какав је однос према овој власти рекли су они који су изабрали. Они су сами срушили своју владу – каже Вујановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:20