Ana Vujošević / - MEDIA BIRO
19/03/2024 u 17:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujošević: Uprava za inspekcijske poslove u 2023. naplatila sedam miliona kazni

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević je na današnjoj prezentaciji rezultata rada ovog organa za prethodnu godinu istakla da je 2023. bila najbolja poslovna godina od kada Uprava postoji.

Istakla je da je prethodne godine Uprava pokrenula 17.867 prekršajnih naloga, na osnovu kojih je naplaćeno 7.046.600 eura novčanih kazni.

– I ljetna turistička sezona koja je organizovana u šest primorskih opština upravo je bila najuspješnija od kako postoji Uprava. Tokom tog perioda pregledano je 626 brodova i zdravstvenim nadzorom je obuhvaćeno 326.565 putnika i posade na brodovima – kazala je Vujošević.

image

Prezentacija Uprave za inspekcijske poslove

- MEDIA BIRO

Dodaje da su rezultati Uprave izvanredni i što se tiče predmeta koji se nalaze kod sudova za prekršaje.

– Rezultati pokazuju da je 2023. najuspješnija, i to u odnosu na 2018. za deset procenata, na 2019. za 18 procenata, a u odnosu na 2022. za 29 procenata, Iz sudskih postupaka prihodovali smo 470.290 eura, a kako možemo da podnosimo i krivične prijave, to smo i činili i podnijeli 100 krivičnih prijava koje su se uglavnom odnosile na borbu za zaštitu kulturnog nasljeđa i borbu protiv eksploatacije šljunka – istakla je Vujošević.

image

Prezentacija Uprave za inspekcijske poslove

- MEDIA BIRO

Pomoćnik direktorice Uprave za inspekcijske poslove Darko Rašović podsjetio je da su naslijedili složeni sistemski problem vezan za nelegalnu eksploataciju šume i nelegalnu eksploataciju šljunka.

– U saradnji sa drugim organima, policijom, tužilaštvom i nama srodnim organima smo stavili akcenat na te probleme. Inspekcija za šumarstvo i lovstvo je imala 1.593 pregleda, od toga je utvrđena 331 nepravilnost, a naplaćeno je 97.230 prekršajnih naloga i podnešene su 43 krivične prijave. Mislim da Upravu za inspekcijske poslove treba pogledati i sa aspekta prekršajnog organa, ona treba da bude nezavisna kao i drugi prekršajni organi. Trebalo bi je osnažiti kako bismo imali što bolje efekte u daljem radu – kazao je Rašović.

image

Prezentacija Uprave za inspekcijske poslove

- MEDIA BIRO

Nakon ovako pozitivnih rezultata za prethodnu godinu, Vujošević ističe da bi 2024. prema svim parametrima trebala da nadmaši 2023. godinu.

– Procenat napretka u odnosu na 2023. se kreće od 9,87 do čak 73 procenta. Nadamo se da nas procesi oko potencijalne reorganizacije ovog organa neće u tome omesti. Mi smo dužni da pružimo zaštitu svih potrošača i svih korisnika usluga, prije svega postojimo zbog građana – kazala je direktorica UIP.

image

Prezentacija Uprave za inspekcijske poslove

- MEDIA BIRO

Istakla je da su, uprkos neizvjesnosti oko reorganizacije i potencijalne decentralizacije organa krenuli sa pripremnim aktivnostima za ljetnu turističku sezonu,

– Iz posljednjeg razgovora sa ministrom javne uprave može se zaključiti da se nije odustalo o reorganizacije i da se pokušava da taj proces bude okončan do sezone, ali dok god postojimo mi ćemo raditi u najboljem interesu građana. S obzirom na to da su sva budžetska sredstva za sezonu 2024. opredijeljena i mi ćemo ih usmjeravati shodno planu rada i potrebama na terenu – podvukla je Vujošević.

(Media Biro)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 06:18