Ник Ђељошај / - фото: ПРИНТСКРИН
04/10/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђељошај: Шеjла jе вjеровала држави, подниjела приjаву, али држава jе ниjе заштитила

Портпарол Основног државног тужилаштва Вукас Радоњић jе поновио да jе државни тужилац jе донио у потпуности правилну и закониту одлуку поводом приjаве из августа ове године

Поводом убиства Шејле Бакије у Тузима гостујући у емисији "Наглас" на ТВЦГ Руководитељка оперативног тима за борбу против породичног насиља Управе полициjе Снежана Вуjовић казала jе да ће о притвору за осумњиченог Ђокаjа одлучити судиjа за истрагу.

Гости вечерашње емисиjе  –Наглас” су државни тужилац и портпарол Основног државног тужилаштва Вукас Радоњић, руководитељка оперативног тима за борбу против породичног насиља Управе полициjе Снежана Вуjовић, извршна директорица Центра за женска права Маjа Раичевић и предсjедник Општине Тузи Ник Ђељошаj.

Двадесетосмогодишњем Илиру Ђокаjу, осумњиченом за убиство невjенчане супруге Шеjле Бакиjе (19) и рањавање њеног оца Шабана Бакије (42), након саслушања у Вишем државном тужилаштву одређено jе задржавање до 72 сата.

– За ово кривично дjело коjе jе квалификовано Ђокаjу заприjећена jе наjмања казна затвора 10 година или казна дуготраjног затвора, дакле ко лиши живота члана породице може бити кажњен тог закона – казала jе Вуjовић, пише портал РТЦГ.

Портпарол Основног државног тужилаштва Вукас Радоњић jе поновио да jе државни тужилац jе донио у потпуности правилну и закониту одлуку поводом приjаве из августа ове године.  

Он jе казао да тужилаштво обезбjеђуjе кривично правну заштиту свим грађанима, те да jе поступано у складу са законом.

– Превентива ниjе у надлежности тужилаштва – казао jе Радоњић. 

Извршна директорица Центра за женска права Маjа Раичевић саопштила jе да она осjећа одговорност када каже женама да приjаве насиље.

– Ако знамо да држава не може да стане иза њих и заштити њихово право на живот, а то jе основно људско право и основна обавеза државе, онда ниjесам сигурна да jе то добар савjет – саопштила jе Раичевић.

Она jе навела да прање руку од одговорности представља, како jе додала, патологиjу наших институциjа.

– Не знам како бих то другачиjе назвала. То представља културу некажњивости – навела jе Раичевић. 

Предсjедник Општине Тузи Ник Ђељошаj, казао jе да jе реакциjа институциjа срамота.

– Шеjла jе вjеровала држави, подниjела приjаву, вjеровала држави, држава jе ниjе заштитила и она jе убиjена. То jе тако jасно и прецизно – казао jе Ђељошаj и додао да jе у том случаjу све црно на биjело.

Каже и да jе вjеровао да ће ОДТ дозвати памети и преузети одговорност и рећи ко jе био дежурни тужилац.

– Jа сам искрено очекивао да ће бити ухапшен–, навео jе Ђељошаj и додао да се криjе име дежурног тужиоца.

Тужилац Вукас Радоњић jе питао ко криjе име дежурног тужиоца.  –Уопште ниjе битно ко jе поименично државни тужилац – казао jе Радоњић и додао да jе тужилаштво у потпуности поступило по закону.  

– Тужилаштво неће гледати да задовољни нечиjи поjединачни интерес, већ ће искључиво поступати по Уставу и закону–, казао jе Радоњић. –

Тужилаштво се држи закона, казао је Радоњић.

Радоњић jе казао да су jедино оруђе тужилаштва закони - Кривични закон и Закон о заштити од насиља у породици. Казао jе и да у приjави нема – грубог насиља – под коjим се сматра свако насиље под коjим за посљедицу тjелесну повреду лаку или тешку.

Закон о заштити од насиља у породици, каже, да jе прекршаj када члан породице приjети нападом другом члану породице.

– Jе ли ово приjетња нападом - jесте изразита приjетња нападом, зато jе колегиница и оциjенила да jе то прекршаj – казао jе Радоњић.

Он jе казао да постоjе двиjе потврде да jе одлука тужиоца правилна и законита.

 –Сама у закону, Кривичном законику и Закону о заштити од насиља у породици и друга у одлуци суда, коjи jе прихватио да jе надлежан, заказао рочиште и донио одлуку – навео jе Радоњић.

Он jе навео и да jе проблем неусаглашеност закона међусобно и Закона о заштити од насиља у породици са КЗ и са Истанбулском конвенциjом.

Радоњић jе казао да сваки грађанин осjећа емпатиjу у овом случаjу те да и сам осjећа исто.

Раичевић: Конвенциjа вас обавезуjе да будете проактивни

Раичевић тврди да Радоњић ниjе у праву.  –Ми овдjе имамо упорно насиље коjе не престаjе имамо приjетње по живот, ко jе икад рекао да овакве радње не представљаjу грубо кршење мира члана породице – питала jе Раичевић.

Казала jе и када се процjењуjе да ли jе нешто прекршаj или кривично дjело, мора се имати у виду и контекст.

 – На то нас обавезуjе Истанбулска конвенциjа. Постоjи у конвенциjи принцип дужне пажње, то значи да се од државе очекуjе да дjелуjе проактивно и да ефикасно без непотребно одлагања процесуира санкционише и на краjу изврши накнаду штете жртвама било кривичних дjела било прекршаjа. Конвенциjа вас обавезуjе да будете проактивни – казала jе Раичевић.

Она jе навела и да се морало имати у виду да jе Илир Ђокаj био повратник када jе риjеч о насилничком понашању. Раичевић каже и да jе било потребно провjерити да ли он има оружjе.

Ђељошаj: Наjвећа срамота рећи да jе одлука тужилаштва била законита

Ђељошаj jе казао да jе наjвећа срамота рећи да jе одлука тужилаштва била законита.

"Послиjе свега што се десило, само прекршаjни поступак, jа не знам има ли неко ко може да заштити ово друштво против оваквог тужилаштва. Има ли полициjе да покрене истрагу – питао jе Ђељошаj. 

Казао jе како нам се све ово може поновити, ако немамо одговорних. 

–Свакоме jе jасно да jе ово погрешна процjена да се ово квалификуjе као прекршаj. Коjи прекршаj? Ми смо за баналниjе ствари кривично процесуирали људе у Црноj Гори. За jедно писање на Феjсбуку – поручио jе Ђељошаj.   

У току провjера поступања дежурног тужиоца

Радоњић jе казао да jе поступак провjере поступања дежурног тужиоца 26. августа ове године у току.

Сада ће, како каже, Више тужилаштво, по налогу в.д. врховног државног тужилаштав да утврди да ли jе тако.

 – Руководитељка ВДТ у Подгорици jе тражила изjашњење и од замjеника руководиоца ОДТ у Подгорици и од државног тужиоца коjи jе био дежуран тога дана када jе поднесена приjава. Та изjашњена су дата, прибављени су списи од Суда за прекршаjе извршен jе увид од њих све чињенице ми смо доставили потребне за одлучивање. Чекамо сами исход. Jа вам кажем одлука дежурног државног тужиоца, коjи jе био 26. августа ове године, jе потпуно правилна и законита – поручио jе Радоњић.

Раичевић: Ниjе моменат да се само Твитуjе

Маjа Раичевић jе казала jе потребно сазвати посебну ванредну сjедницу Владе на коjоj ће се разматрати овакви случаjеви и на коjоj ће се дониjети обавезуjуће одлуке.

 –Ниjе моменат да се само Твитуjе о томе, jа очекуjем да буде нешто што ће се конкретизовати. Ево чекам – закључила jе Раичевић.

Раичевић и Ђељошаj су поручили да траже одговорност у овом поступку.

– Све институциjе мораjу да се ставе под лупу. Сва ова прича нема смисла ако се не утврди индивидуална одговороност. Ми никада до сад нисмо имали индивидуалну одговорност некога ко у овом ланцу ниjе поступао како треба, значи таj систем мора да се успостави – закључила jе Раичевић.    

   

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:23