/ - SKUPšTINA CG
16/02/2023 u 15:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović i Vag: Dosadašnja saradnja doprinijela jačanju kadrovskih kapaciteta

Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji Odbora i Misije OEBS-a u oblasti životne sredine i klimatskih promjena

Predsjednica Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje dr Tamara Vujović sastala se sa Dominik Vag, šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Anom Krušić, saradnicom na Programu za demokratizaciju. Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjoj saradnji Odbora i Misije OEBS-a u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja doprinijela jačanju kadrovskih kapaciteta, posebno službenika Skupštine.

Vujović je zahvalila na podršci koju Misija pruža Odboru. Upoznala je sa aktivnostima Odbora, nadležnostima i procedurama rada, kao i radu Zelene poslaničke grupe.

- Posebnu pažnju posvetila je osvrtu na zakonodavni dio nadleznosti poslanika, i nacinima moguceg unapredjenja znanja i vjestina poslanika, kroz saradnju sa OEBS om. Predložila je da ubuduće u radu radionica i okruglih stolova učestvuju i poslanici. Istakla je potrebu za podizanjem kapaciteta u oblasti znanja o tematici planiranja prostora,  izazovima koji donosi priprema Prostornog plana Crne Gore, pitanjima turizma, energetike, infrastrukture i poštovanju ekoloških i seizmičkih standarda. Istakla je važnost usvajanja dobrih praksi iz regiona i izmjene zakona u dijelu planiranja prostora kao i efikasnije  primjene principa ,,zagađivač plaća“, u crnogorskom zakonodavstvu, saopšteno je iz Skupštine.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag je kazala da Misija ostaje snažno posvećena podršci Odboru kako bi se dostigla transparentnost i odgovornost, dala podrška procesu evropskih integracija i ojačali kapaciteti za pripremu zakona. Interesovao je kvalitet gradnje u Crnoj Gori i nadležnosti Odbora po ovom pitanju.

- Sastanak je rezultirao postizanjem dogovora o nastavku dosadašnje uspješne saradnje i ukazano je da će se tokom 2023. godine raditi na jačanju kapaciteta u oblastima: klimatske promjene, održivi razvoj, zelena tranzicija, kao i primjene znanja o rodnom budžetiranju za poslanice i poslanike i Sekretarijat Odbora, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:14